Kasım Süleymani Kimdir? İran’ın Ulusal Kahraman Kabul Ettiği Komutan

0
Advertisement

Kasım Sülüeymani kimdir? Amerikanın suikasti ile öldükten sonra tüm dünya tarafından bilinen bir askeri figüre dönen Kasım Süleymani’nin hayatı.

Kasım Süleymani
Kasım Süleymani (11 Mart 1957 – 3 Ocak 2020), İran Devrim Muhafızları Ordusu’nda (IRGC) İranlı bir generaldi ve 1998’den ölümüne kadar Kudüs Gücü komutanı, askeri ve gizli operasyonlardan esas olarak sorumlu olan kişi idi. İran’da çok sevilen bir karakterdi.

Kasım Süleymani, askeri kariyerine 1980’lerde İran-Irak Savaşı’nın başlangıcında başladı ve sonunda 41. Bölüme komuta etti. Daha sonra Lübnan’daki Hizbullah’a askeri yardım sağlayarak uluslar arası operasyonlara katıldı. 2012 yılında Kasım Süleymani, Suriye İç Savaşı’ndaki operasyonları sırasında önemli bir İran müttefiki olan Beşar Esad hükümetinin desteklenmesine yardım etti ve Suriye’ye Rus askeri müdahalesinin planlanmasına yardımcı oldu. Kasım Süleymani, 2014-2015 yıllarında IŞİD’e karşı ilerleyen birleşik Irak hükümeti ve Şii milis kuvvetleri komutanıydı. Kasım Süleymani, Kürt güçlerini destekleyen ve onlara silah sağlayan ilk kişilerden biriydi.

Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020’de Bağdat’ta Pentagon’un önceden planlamış olduğu drone saldırısı sonunda öldürüldü. Washington, Kasım Süleymani’yi bir Suudi petrol tesisine yapılan büyük saldırıdan, Amerikalı sivillerin öldürülmesinden, ABD hava araçlarının düşürülmesinden ve diğer geçmiş eylemlerinden sorumlu olarak gördü. Askeri harekat, Kasım Süleymani’nin Amerikan yaşamına “yakın bir tehdit” yarattığı gerekçesiyle Başkan Trump tarafından onaylandı. Bununla birlikte, ABD Kongresi veya Irak hükümetinin bu suikastten ne haberi ne de onayı vardı. Bu da İran askeri liderini Irak hava sahasında öldürmenin yasallığı konusunda tartışmaya yol açtı.

Erken dönem hayatı

Kasım Süleymani, 11 Mart 1957’de Kerman’ın Qanat-e Malek köyünde doğdu. İlköğretimden sonra okulu bitirdikten sonra Kerman şehrine taşındı ve babasının tarımsal borçlarını ödemek için bir şantiyede çalıştı. 1975 yılında Kerman Su Örgütü için yüklenici olarak çalışmaya başladı. İş yerinde olmadığında, zamanını yerel spor salonlarında ağırlık eğitimi ile geçirdi ya da radikal bir İslami vaiz olan Kamyab Hoca’nın vaazlarına ve Kasım Süleymani’ye göre onu ‘devrimci faaliyetlere’ teşvik eden Ali Hamaney’in grubuna katıldı.

Askeri kariyeri.

Kasım Süleymani, Şah’ın devrildiğini ve Ayetullah Humeyni’nin iktidara geldiğini gören İran Devrimi’nin ardından 1979’da Devrim Muhafızlığına (IRGC) katıldı. Bildirildiğine göre eğitimi minimaldi, ancak hızla ilerledi. Bir muhafız olarak kariyerinin başlarında İran’ın kuzeybatısında konuşlanmış ve Batı Azerbaycan Eyaletinde bir Kürt ayrılıkçı ayaklanmasının bastırılmasına katılmıştı.
Kasım Süleymani
On beş günlük bir görevle [İran-Irak savaşına] girdim ve sonuna kadar kaldım … Hepimiz gençtik ve devrime hizmet etmek istedik.
– Kasım Süleymani, Dexter Filkins (30 Eylül 2013), “The Shadow Commander,” The New Yorker.

Advertisement

22 Eylül 1980’de Saddam Hüseyin, İran-Irak Savaşı’nı (1980-1988) başlatan bir İran işgali başlattığında Kasım Süleymani, topladığı ve eğittiği Kermanlı erkeklerden oluşan bir askeri grubun lideri olarak hizmet veren savaş alanına katıldı. . Hızlı bir şekilde cesaretle ün kazandı ve Irak’ın işgal ettiği toprakları geri almadaki başarılı operasyonlardaki rolü nedeniyle eninde sonunda yükseldi ve sonunda 20’li yaşlarındayken 41. Tharallah Bölümü komutanı oldu ve çoğu büyük operasyona katıldı.

Çoğunlukla güney cephesinde konuşlanmıştı. Bir operasyonda ağır yaralandı. 1990 röportajında, operasyonun zorlukları ve olumlu sonucu nedeniyle “en iyi” operasyon ve “çok unutulmaz” olarak nitelendirdi. Ayrıca Ramazan Karargahı tarafından Irak’ın derinliklerinde düzensiz savaş misyonlarına öncülük etmek ve örgütlemekle meşgul oldu. Bu noktada Kasım Süleymani, her ikisi de Irak’ın Saddam Hüseyin’e karşı çıkan Kürt Irak liderleri ve Şii Bedir Örgütü ile ilişkiler kurdu.

17 Temmuz 1985’te Kasım Süleymani, IRGC liderliğinin batı Arvand Rud’deki (Shatt al-Arab) iki adaya kuvvet yerleştirme planına karşı çıktı.

Savaştan sonra, 1990’larda Kerman Eyaletinde bir İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanıydı. Afganistan’a nispeten yakın olan bu bölgede Afgan yetiştirilen afyon Türkiye’ye ve Avrupa’ya gidiyor. Soleimani’nin askeri deneyimi, uyuşturucu kaçakçılığına karşı başarılı bir savaşçı olarak ün kazanmasına yardımcı oldu.

1999 Tahran’daki öğrenci isyanı sırasında Kasım Süleymani, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’ye mektup gönderen İran Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarından biriydi. Mektup, Hatemi’nin öğrenci isyanını ezmediği takdirde ordunun yapacağı ve Hatemi’ye karşı bir darbe başlatabileceğini belirtti.

Kudüs Gücü Komutanlığı

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı olarak atandığı kesin tarih belli değildir, ancak Ali Alfoneh bunu 10 Eylül 1997 ile 21 Mart 1998 tarihleri ​​arasında belirtmektedir. İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlığı görevinin olası haleflerinden biri olarak kabul edildi. General Yahya Rahim Safavi 2007 yılında bu görevinden ayrıldı. 2008 yılında bir grup İranlı müfettişin Imad Mughniyah’ın ölümüne bakmasına neden oldu. Süleymani, Mart 2008’de Irak Ordusu ile Mehdi Ordusu arasında ateşkes düzenlenmesine yardımcı oldu.

Advertisement

2001’deki 11 Eylül saldırılarının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Ryan Crocker, Taliban’ı yok etmek için işbirliği yapmak amacıyla Süleymani yönetimindeki İranlı diplomatlarla görüşmek üzere Cenevre’ye uçtu. Bu işbirliği Afganistan’daki bombalama operasyonlarının hedeflerini tanımlamada ve önemli El-Kaide operasyonlarını yakalamada etkili oldu, ancak aniden Ocak 2002’de Başkan George W. Bush’un İran’ı “kötülük ekseni” nin bir parçası olarak adlandırdı.

Ekim 2019’da yayınlanan bir röportajda, 2006 İsrail-Hizbullah Savaşı sırasında çatışmayı izlemek için Lübnan’da olduğunu söyledi.

Sızan bir rapor 2009’da General Süleymani’nin Irak’ın cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin ofisinde Christopher R. Hill ve General Raymond T. Odierno (o zaman Bağdat’ta Amerika’nın en üst düzey iki yetkilisi) ile görüştüğünü belirtti. Hill ve Odierno toplantının gerçekleştiğini her zaman reddetti.

24 Ocak 2011 tarihinde Süleymani, Ali Hamaney tarafından Genel Kurmay’a terfi etti. Hamaney’in onunla yakın bir ilişkisi olduğu, Süleymani’ye “yaşayan bir şehit” dediği ve maddi olarak yardım ettiği ifade edildi.

Süleymani, eski bir CIA operatörü tarafından “bugün Orta Doğu’nun en güçlü operasyonel komutanı” ve İran’ın Batı etkisiyle mücadele ve Şii ve İran etkisinin Orta Doğu’da genişlemesini destekleme çabalarında başlıca askeri stratejist ve taktikçi olarak tanımlandı. Irak’ta Kudüs kuvvetinin komutanı olarak Irak hükümetinin örgütlenmesini güçlü bir şekilde etkilediğine ve özellikle önceki Irak Başbakanı Nuri Al-Maliki’nin seçilmesini desteklediğine inanılıyor.

Suriye İç Savaşı.

Çeşitli kaynaklara göre Süleymani, Suriye İç Savaşı’nda Suriye Beşar Esad hükümetinin en sadık destekçilerinden biriydi. 2012’nin sonraki yarısında Süleymani, İranlıların Esad hükümetinin muhalefetle mücadele edememe konusunda derin endişe duydukları ve Suriye iç savaşına İran müdahalesinin kişisel kontrolünü üstlendi. Şam’daki savaşı, Suriyeli ve İranlı subayların yanı sıra Lübnanlı bir Hizbullah komutanının ve bir Irak Şii milis koordinatörünün seferber edildiği bir üssün koordine ettiği bildirildi. Süleymani komutası altında “koordineli saldırılar, eğitimli milisler ve isyancı iletişimlerini izlemek için ayrıntılı bir sistem kurdu”. Bir Ortadoğu güvenlik yetkilisi Dexter Filkins’in nlattıklarına göre, Suriye’deki binlerce Kudüs Gücü ve Iraklı Şii milisler “tüm ülkeye yayıldı”.

Süleymani, 2013 yılında Esad yanlısı grupların koalisyonunu resmileştirecek olan Ulusal Savunma Kuvvetleri’nin (NDF) kurulmasına yardımcı oldu.

Süleymani, Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın nihayet isyancı güçleri geri püskürterek ve kilit şehir ve kasabaları yeniden ele geçirmesine yardımcı olan stratejileri sebebi ile çok itibar gördü. Hükümet müttefik milislerin eğitimine ve belirleyici askeri saldırıların koordinasyonuna katıldı.

2015 yılında Süleymani, yeniden dirilen IŞİD ve isyan gruplarıyla mücadele etmek için çeşitli kaynaklardan destek toplamaya başladı ve bu ikisi de büyük toprakları Esad’ın güçlerinden uzaklaştırmakta başarılı oldu. Esad ve Hizbullah ile yeni bir ortak olarak Rusya’yı kapsayan ortak müdahalenin ana mimarı olduğu bildirildi.

Reuters’e göre, Temmuz ayında Moskova’da yapılan bir toplantıda Süleymani, Rus ev sahiplerine Cumhurbaşkanı Beşar Esad için bir dizi yenilginin nasıl zafere dönüştürülebileceğini açıklamak için bir Suriye haritası açtı. Kasım Süleymani’nin Moskova ziyareti, Suriye savaşını yeniden şekillendiren ve Suriye (ve Irak) hükümetlerini desteklemek için yeni bir İran-Rusya ittifakı oluşturan bir Rus askeri müdahalesinin planlanmasındaki ilk adımdı.

Halep Operasyonları.

Süleymani’nin operasyon üzerinde belirleyici bir etkisi oldu, bu da Güney Halep’te hükümet ve müttefik kuvvetlerin haftalar içinde iki askeri üs ile düzinelerce kasaba ve köyü yeniden ele geçirmesiyle güçlü bir ilerleme sağladı. Ayrıca kuzey doğuda Kuweiris hava üssüne doğru bir dizi büyük gelişme oldu. Kasım ortasına kadar Suriye ordusu ve müttefikleri Halep Valiliği’nin güney bölgelerinde çok sayıda isyancı bölgesini ele geçirdi. Süleymani’nin şahsen, birçok kasaba ve köyün hükümetin eline geçtiği güney Halep kırsalının derinliklerine doğru ilerlediği bildirildi. Suriye Arap Ordusu’nun 4. Mekanize Bölümü, Hizbullah, Harakat Al-Nujaba (Irak), Kata’ib Hezbollah (Irak), Liwaa Abu Fadl Al-Abbas (Irak) ve Firqa Fatayyemoun’a (Afgan / İran gönüllüleri) komuta ettiği bildirildi.

Advertisement

Şubat 2016 başlarında, Rus ve Suriye hava kuvvetleri hava saldırıları ile desteklenen 4. Mekanize Bölüm, Hizbullah, Ulusal Savunma Kuvvetleri (NDF), Kata’eb Hezbollah ve Harakat Al-Nujaba ile yakın koordinasyon içinde – Halep Valiliği’nde bir saldırı başlattı. Şam yakınlarındaki Suriyeli olmayan üst düzey bir güvenlik kaynağına göre, İranlı savaşçılar çatışmada çok önemli bir rol oynadılar.

Irak’ta IŞİD’e karşı savaş.

Süleymani, İran’ın Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelesinde kilit rol oynadı. Kürt ve Şii güçleri IŞİD’le savaşmak için bir araya getiren ve iki grubun ortak operasyonlarını denetleyen “linchpin” olarak tanımlanıyor.

2014 yılında Kasım Süleymani, IŞİD’den geri almak için Irak kuvvetleriyle birlikte çalışmak üzere Irak’ın Amirli kentindeydi. Amirli’nin IŞİD işgaline başarılı bir şekilde direnen ilk kasaba olduğunu bildiren Los Angeles Times’a göre, “Iraklı ve Kürt askerlerinin sıra dışı bir ortaklığı, İran destekli Şii milisleri ve ABD savaş uçakları” sayesinde güvence altına alındı. ABD, İran destekli bir dizi silahlı grup için savaş çarpanı olarak bir kuvvet çarpanı olarak görev yaptı.

Üst düzey bir Iraklı yetkili BBC’ye, Musul şehri düştüğünde, İran’ın Amerikan bombalaması yerine hızlı tepkisinin daha yaygın bir çöküşü engelleyen şey olduğunu söyledi. Kasım Süleymani, IŞİD’in önemli bir şehri kuşattığı Saladin Valiliği’nde Amirli’yi rahatlatma operasyonunu planlamada da etkili görünüyor. Aslında Süleymani’nin komutasındaki Kudüs kuvvetleri ajanları sadece Irak ordusu ve Şii milislerle değil, aynı zamanda Amirli Savaşı’ndaki Kürtlerle de derinden ilgilendiler, sadece istihbarat paylaşımı için irtibat sağlamakla kalmadı, aynı zamanda silah temini ve “uzmanlık sağlamanın” konularında da ortaklık yaptılar.

Kasım 2014’te Süleymani’nin komutasındaki Şii ve Kürt güçleri IŞİD’i Diyala Valiliği’ndeki Irak Jalawla ve Saadia köylerinden çıkardı.

Süleymani, Irak’taki Tikrit şehrini IŞİD’den geri almak için önemli operasyonun organizasyonu ve planlanmasında önemli bir rol oynadı.

Kişisel yaşam ve özellikleri.

Babası 2017’de ölen bir çiftçiydi. Annesi Fatemeh 2013’te öldü. Dokuz kişilik bir aileden geldi ve beş kız kardeşi ve bir erkek kardeşi Sohrab vardı. Sohrab Süleymani, Tahran Cezaevleri Örgütü müdürü ve eski genel müdürüdür. ABD Nisan 2017’de Sohrab Süleymani’ye “İran cezaevlerindeki istismarlardaki rolü nedeniyle” yaptırımlar uyguladı.

Süleymani karate öğrendi ve gençliğinde bir fitness eğitmeni oldu. Dört çocuğu vardı: iki oğlu ve iki kızı.

“Sakin bir mevcudiyete” sahip olması ve kendini “göze çarpmayan ve nadiren sesini yükseltmesi”, en önemli özellikleri olarak ön plana çıktı.

Diğer İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarının aksine, genellikle resmi askeri kıyafetlerinde, savaş alanında bile görünmedi.

Ocak 2015’te Irak’taki Bedir Örgütü başkanı Hadi El-Ameri, “Kasım Süleymani Irak’ta mevcut olmasaydı, Haydar al-Abadi Irak’ta kabinesini kuramazdı” dedi.

Advertisement
Kamusal imaj ve algı.

Kasım Süleymani İran’da popüler bir ulusal şahsiyetti. Maryland Üniversitesi Kamu Politikası Bölümü tarafından yapılan bir ankete göre, Ekim 2019’a kadar Süleymani, İranlıların %82’si tarafından olumlu bir şekilde tanınıyordu ve bu kitlelerin %59’u kendisine karşı çok fazla güveniyordu.

Yaptırımlar.

Mart 2007’de Süleymani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı 1747’de yaptırımları hedef alan İranlı bireylerin bir listesine dahil edildi. 18 Mayıs 2011’de Suriye başkanı Beşar Esad ve diğer üst düzey Suriyeli yetkililerle birlikte ABD tarafından tekrar yaptırım listesine aldı. Yaptırım sebebi olarak da Suriye hükümetine maddi destek sağlama olarak iddia edildi.

24 Haziran 2011’de Avrupa Birliği Resmi Gazetesi, şimdi yaptırımlara tabi olan üç İran Devrim Muhafız üyesinin “Suriye hükümetinin Suriye’deki protestoları bastırmasına yardımcı olmak için ekipman ve destek sağladığını” söyledi. AB yaptırımları listesine eklenen İranlılar, iki Devrim Muhafız komutanı Süleymani, Muhammed Ali Caferi ve Muhafızların istihbarat komutanı Hüseyin Taeb idi. Süleymani aynı zamanda İsviçre hükümeti tarafından Eylül 2011’de Avrupa Birliği tarafından belirtilen gerekçelerle cezalandırıldı.

ABD 2007’de onu ABD vatandaşlarının onunla iş yapmasını yasaklayan “İran Varlıklarının ve Bireylerin Çoğalma Faaliyetleri ve Terörizme Destek için Ataması” na dahil etti. AB’nin 24 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazetesinde yayınlanan liste, bir Suriyeli emlak firması, bir yatırım fonu ve Suriye hükümetini finanse etmekle suçlanan diğer iki kuruluşu da içeriyordu. Listede Muhammed Ali Caferi ve Hüseyin Taeb de vardı.

Kasım Süleymani
Ölüm.

Süleymani, Amerikan dronları tarafından atılan füzelerin Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınındaki konvoyunu hedef almasının ardından 3 Ocak 2020’de yerel saatle 13:00 civarında öldürüldü. Irak’a Lübnan veya Suriye’den gelen uçağından daha yeni inmişti. Vücudu parmağında giydiği bir yüzük kullanılarak teşhis edildi.

Süleymani’nin yerine İsmail Ghaani, Kudüs Gücü komutanı oldu.

Washington yönetimi için Süleymani demek, Tahran’ın ABD’ye karşı mücadelesinin önü lideri demekti. Irak’taki ABD üslerine karşı bir dizi roket saldırısı, Amerikalı sivillere ve Bağdat büyükelçiliğine olan saldırılardan hep KAsım Süleymani sorumlu tutulmuştu. Süleymani’yi öldürme kararıyla ilgili olarak, Pentagon hem geçmiş eylemlerine hem de gelecekteki eylemlemlerini caydırıcı ve cezalandırıcı olması yönünde karar alındığını belirttiler.


Leave A Reply