Kelebekler ve Arılar Bitkilere Ne Fayda Sağlar? Kelebekler Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kelebeklerin ve arıların bitkiler için faydaları nelerdir? Kelebek ve arılar ne fayda sağlar, önemi nedir, kelebekler hakkında bilgi.

Kelebekler ve Arılar Bitkilere Ne Fayda Sağlar?

Arılar ve kelebekler, bitkilerin tozlaşmasında ve yeni bitki üretiminde hayati bir rol oynamaktadır. Arılar ve kelebekler gibi tozlayıcıların yediklerimizin üretimindeki rolü inanılmazdır. Ayrıca, dünyada azalan popülasyonları sebebiyle, bu hayvanların yaşam alanlarını korumak ve onarmak bizim için çok önemlidir.

Tozlaşma Nedir?

Tozlaşma, polenin, çiçeğin erkek organından, dişi organına aktarılması işlemidir. Çiçekler arasında polen taşıyan hayvanlardan en önemlileri kelebekler ve arılardır. Tozlaşma, bitkilerin hayatta kalması için gereklidir çünkü üreme süreçlerinin bir parçasıdır. İnsanlar için eşit derecede önemlidir çünkü tozlaşma olmaksızın sebze ve meyve üretilemez.

Kelebek ve Arıların Etkisi

En çok bilinen tozlayıcılar (tozlaşmayı sağlayan) arılardır. Vücutları üzerinde, polen toplayan ve uçarak poleni bir sonraki bitkiye taşıyan özel yapılar bulunur. En verimli ikinci tozlayıcılar kelebeklerdir. Çiçekleri sık sık ziyaret ederken, vücutlarında polenleri taşıyan özel yapılarının bulunmamasına rağmen arılar gübü başarılı bir şekilde tozlaşma sağlarlar. Ayakları ile polenleri çiçeklere aktarıp, üremeye yardımcı olurlar. Yarasalar, kuşlar, güveler ve diğer böcekler de tozlaşmada da önemli rol oynamaktadır.

Kelebekler

KELEBEK, Pulkanatlılar takımından genellikle evrim geçiren kurtların ince pullarla kaplı haline verilen genel ad. Başları ufaktır. Enleri, boylarından fazladır. Gözler başın iki yanına yerleşmiştir. Geniş seçme yeteneğinde olan göz mercekleri mozaik tarzında düzenlenmiştir. Başın üstünde çift anten vardır. Ağız bölümleri, emme işini yeterince yerine getirir. Meyvelerin ve çiçeklerin özsuyunu emmeye yarayan, içi boş tüp biçimli bir yapıdır ve üst çene ile birleşmiştir.

Advertisement

Kelebek ve güveler, çeşitli cins ve ailelerde değişik biçimlerde olabilen, silindir biçimli üç çift bacağa sahiptir. Bazı türlerde, ön bacakta tat almaya duyarlı hücreler bulunur. Kelebeklerin dört kanadı vardır. Her kanadın kenarları, dişli çıkıntılara sahiptir. Kısmen ya da tamamen tüylerle, ufak pullarla örtülü, kanatlarda son derece güzel kahverengi, kırmızı ve sarı renklerde, bol miktarda pigment bulunur. Parlak renkler genellikle kanatların üst yüzünde bulunur. Arka kanatlar daha parlak renklerdedir. Kelebeklerin göğüs bölümleri sıklıkla ipeksi tüyler taşır. Dişi daha geniş olan gövdesiyle erkekten ayrılır. Kelebekler genellikle gündüz uçarlar. Kral Kelebek gibi göçen türler uzun mesafeler uçabilecek güçtedir.

Üreme, yumurtlamayla gerçekleşir. Kuluçka ve kuluçkadan çıkma dönemi arası zaman, türlere ve hatta iklim koşularına bağlı olarak değişiklikler gösterir. Yumurtadan ortaya çıkan kurtçuk ya da tırtıllar, çiçeklerin taç yaprakları ve goncalarıyla beslenmeye başlarlar. Ayrıca, kurtçuklar arasında meyve içinde yaşayan birkaç tür de vardır. Bir zaman sonra tırtıl tüylerini döker ve metamorfoza girer. Fakat bundan önce kendini bir ipek kozasıyla sarmış olmalıdır. Doğal ipek, ipek güvesinin kozasından elde edilir. Tırtıl, kozanın içinde ya da dışında, chrysalis ya da pupaya döner, Doku, deri artıkları sarımsı bir sıvı içine atılmıştır. Dönüşüm tamamlandığında ortaya çıkan erişkin böcek uçma yeteneğindedir ve hormonların etkisiyle yeniden oluşmuş bir canlıdır. Kelebekler dünyanın her yanında yaşarlar, ama özellikle, beslendikleri şekerli sıvıları bol olan bölgeleri yeğ tutarlar.


Leave A Reply