Kısrak Nedir? Kısrak At Dişi midir Yoksa Erkek midir?

0
Advertisement

Kısrak nedir? Kısrak dişi mi yoksa erkek bir at mıdır? Kısrakların genel özellikleri nelerdir? Kısraklar nasıl davranış özellikleri gösterirler?

Kısrak

Kaynak : pixabay.com

Kısrak, yetişkin bir dişi attır. Çoğu durumda, bir kısrak üç yaşından büyük bir dişidir ve bir kısrak üç yaşında veya daha küçük bir dişidir. Safkan at yarışında, kısrak dört yaşından büyük bir dişi olarak tanımlanır. Bu kelime aynı zamanda diğer dişi at hayvanları, özellikle katır ve zebralar için de kullanılabilir, ancak eşeğe genellikle “jenny” denir. Tay, üreme için kullanılan bir kısraktır. Bir atın annesi, annesi olarak bilinir.

Kastre edilmemiş yetişkin bir erkek ata damızlık denir. Bazen “at” terimi yalnızca erkek bir atı belirtmek için kullanılır.

Kısraklar, yavrularını (tayı olarak adlandırılırlar) döllenmeden doğuma kadar yaklaşık 11 ay taşırlar. (Ortalama 320–370 gün aralığı). Genellikle sadece bir çocuk doğar; ikizler nadirdir. Evcil bir kısrak tay yetiştirdiğinde, tayı sütten kesilmeden önce en az dört ila altı ay önemser, ancak vahşi doğada kısraklar bir tayın bir yıl boyunca emzirmesine izin verebilir.

Kısrakların “mevsim” veya “ısı” olarak da bilinen kızgınlık döngüsü, yaklaşık olarak her 19-22 günde bir meydana gelir ve erken ilkbahardan sonbahara kadar gerçekleşir. Günler kısaldıkça, çoğu kısrak kış aylarında anüs dönemine girer ve bu nedenle bu dönemde döngü yapmazlar. Bir kısrakta üreme döngüsü fotoperiyot (gün uzunluğu) tarafından kontrol edilir, döngü ilk olarak günler uzamaya başladığında etkinleştirilir. Günler kısaldıkça, kısrak cinsel olarak açık olmadığı kızgınlık dönemine geri döner. Anestrus, kısrağın kış aylarında gebe kalmasını engeller, çünkü bu, tayın hayatta kalmasının daha zor olacağı yılın en zorlu döneminde yavrulamasına neden olur.

Bununla birlikte, çoğu rekabetçi amaç için, taylara 1 Ocak’ta (güney yarımkürede 1 Ağustos) resmi bir “doğum günü” verilir ve birçok yetiştirici, tayların mümkün olduğu kadar erken bir tarihte doğmasını ister. Bu nedenle, birçok yetiştirme çiftliği, kısrakları anüsten erken çıkarmak ve Şubat veya Mart aylarında gebe kalmalarını sağlamak için kış sonlarında “ışıkların altına” koymaya başlar. Bu genel kuralın bir istisnası, atların daha uzun mesafelerde yarışmadan önce 60 fiili takvim ayı (5 yıl) olmasını gerektiren dayanıklılık sürme alanıdır.

Advertisement

Filler iki yaşında cinsel olarak olgunlaşır ve bazen o yaşta yetiştirilir, ancak genellikle büyümeyi durdurana kadar, genellikle dört veya beş yaşında yetiştirilmemelidir.

Sağlıklı, iyi yönetilen bir kısrak her yıl yirmili yaşlarına kadar bir tay üretebilir, ancak tüm yetiştiriciler her yıl bir kısrak yetiştirmez. Ayrıca, birçok kısrak binicilik için tutulur ve bu nedenle, hamileliğin sonlarında veya emziren bir kısrak olarak yıllık olarak yetiştirilmez, bir tay ne hamile ne de emzirme dönemindeki kadar atletik bir düzeyde performans göstermeyebilir. Ayrıca, bazı kısraklar taylarından geçici olarak ayrıldıklarında endişelenirler ve bu nedenle tayları sütten kesilene kadar eyerde idare etmek zordur.

Kısraklar, aygırlardan daha kolay idare edilir. Bununla birlikte, damızlık çiftliklerinin hormona dayalı davranış kalıpları çok azdır veya hiç yoktur, bu nedenle bazen hem kısraklar hem de aygırlar tercih edilir. Kısrakların kötü şöhretli, ancak genellikle hak edilmemiş bir ünü vardır, yani mevsime geldiklerinde huysuz veya isteksiz olabilirler.

Kısrak

Kaynak : pixabay.com

Birkaç kısrak, kızgın olduklarında biraz daha dikkati dağılmış veya tahriş olmuş olsa da, herhangi bir zamanda bir aygırdan çok daha az kolay dağılırlar. Katı eğitim genellikle hormonal davranışı en aza indirir. Rekabetçi amaçlar için, kısraklar bazen hormon temelli davranışları kontrol etmeye yardımcı olmak için ilaç Regumate gibi hormonal tedavilere yerleştirilir. Bazı atlılar, çoğu etkinlikleri için kapsamlı bir şekilde test edilmemiş çeşitli bitkisel ilaçlar da kullanır.

Anne davranışı ile ilgili olarak, bir kısrak ve tay arasındaki bağın oluşumu “doğumdan sonraki ilk saatlerde gerçekleşir, ancak tayın kısrakla olan bağı günler içinde gerçekleşir”.

Kısraklar ve iğdişler birlikte otlatılabilir. Bununla birlikte, kısraklar, aygırlardan çok daha az bölgesel olmalarına rağmen, iğdişlerden biraz daha bölgesel olabilir. Cinsiyeti birbirinden ayıran paketler, özellikle yakın yerlerde tutulursa, daha az kavgaya yol açabilir. Bununla birlikte, araştırmalar ayrıca, bir “kurşun kısrak” bir sürüden sorumlu olduğunda, kalan tüm hayvanların daha uzun süre dinlendiğini ve bir at tarafından yönetilen sürülerdekinden daha rahat göründüğünü göstermiştir.

Advertisement

Yabani sürülerde, bir “baş kısrak” veya “kurşun kısrak” sürünün otlamasına, sulanmasına ve zarar görmemesine neden olur. Önce yiyip içer, sürünün ne zaman ve nereye gideceğine karar verir. Sürü aygırı genellikle arkadan gelir ve sürünün avcılara ve diğer aygırlara karşı savunucusu olarak hareket eder.


Leave A Reply