Kökbacaklılar Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kökbacaklı canlılar hakkında genel bilgiler. Kökbacaklılar sınıfı canlıların özelliklerini anlatan yazımız. Kökbacaklılar nasıl canlılardır?

Kökbacaklılar
Bir hücreli hayvanlardan amipleri, günsüleri, deliklileri ve ışınlıları içine alan bir takımdır. Kökbacaklıların vücutları stoplâzma çekirdek ve stoplâzma zarından meydana gelmiştir. Bu hayvanların stoplâzmalarından bacak şeklinde bazı uzantılar çıkar. Vücutlarının bu özelliğinden dolayı bu şekilde uzantıları olan hayvanlara «kökbacaklılar» adı verilmiştir.

Kökbacaklıların en tipik örneği amiptir. Kökbacaklı hayvanların çoğu sularda, ya da nemli yerlerde yaşar. Uzantıları bu hayvanların hareket etmesine ve bazı maddeleri içine alarak beslenmesine yardım eder. Kökbacaklıların uzantıları «yalancı ayaklar» olarak kabul edilir. Çünkü bunların yerleri ve çeşitleri sürekli olarak değişir. Hayvan ne tarafa doğru kayacaksa o taraftan bir uzantı çıkarır. Kökbacaklılar ikiye bölünürler. Bölünme başlayacağı zaman çekirdek uzar, içindeki kromozomlar bir kat çoğalıp eşit olarak iki kutba ayrılır. Çekirdek zarı erimeden ortadan büzülerek ikiye bölünür. Stoplâzma da bunu takip ederek ikiye ayrılır. Bu şekilde bölünmeye «Gizli mitoz» adı verilir.

Kökbacaklıların bazıları, onları besin yolu ile yiyen hayvanların barsaklarında sindirimi kolaylaştırdıkları için faydalı; diğerleri ise tehlikeli hastalık mikropları taşıdıkları için zararlı hayvanlardır.

Çeşitli amiplerden suda ve toprakta yası-yanlarından bazıları zararsızdır. Bazı geviş-getiren hayvanların bağırsaklarındakî zararsız amipler selülozun sindirimini kolaylaştırırlar. İnsanların barsağında yaşıyan dizanteri amibi ise tehlikelidir. Bunların soğuğa dayanıklı kist şekilleri de vardır. Bunlar İnsan barsağına girerlerse, üreyip hastalığı meydana getirebilirler.

Advertisement

Leave A Reply