Korona Virüs (COVID 19) Salgını Sırasında Akıl Sağlığınıza Dikkat Edin!

0
Advertisement

Korona Virüs (COVID-19) artık dünyanın bir gerçeği. Tüm dünya büyük bir karantina altında. Bu dönemde akıl sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor.

COVID-19 nasıl yayılır?

  • Hepimiz yeni koronavirüs hakkında belirsizlikle karşılaştıkça, sakin kalmak için alabileceğimiz önlemler var.
  • Depresyon, anksiyete veya Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) gibi zihinsel sağlık sorunları yaşayanlar için reçeteleri önceden yazdırmak ve terapistinizden tele tıp seansları yapmasını istemek sağlığınızı öncelikli tutmanızı sağlayabilir.
  • Uzmanlar sürekli olarak kamuoyunu çocuklarla pandemi hakkında nasıl konuşulacağı konusunda ipuçları da sunuyor. Bu yayınlarında çocuklu ailelerin mutlaka takip etmeler gerekmektedir.

Ülkemizde sosyal mesafe önlemleri alınırken, okullar ve işletmeler kapanıyor ve evden çalışma gibi yeni iş modelleri yayılmakta… “Biz sosyal varlıklarız. Bağlantı kurmayı, dokunmayı ve insanlara yakın olmayı seviyoruz ve tecrit hissi yaratabilecek davranışlarımızı değiştirmek zorunda kaldık, ”diyor uzman psikolog olan Patricia Thornton. Hayat durmuş gibi görünse de, bu zamanları perspektif içinde tutmanın ve nasıl devam edeceğini öğrenmenin yolları vardır.

Hazırlığa odaklanmak, sakin kalmak, başkalarının refahını bozmamak, kişisel bakım, tarihteki bu zorlu an boyunca size yardımcı olacaktır. COVID-19 Korona virüsün ciddi fakat geçici bir hastalık olduğunu ve hayatın zaman içinde normale döneceğini hatırlamaya çalışın.

Koronavirüs hastalığı salgını sırasında zihinsel sağlığınıza dikkat ettiğinizden emin olmanız için bazı ipuçları.

kaygı

Advertisement

Kaygıyı kavrayın

Anksiyete bozuklukları olan ve olmayan birçok insan bo zorlu dönemde kendini endişe içinde hissediyor. Thornton, kaygıyı, gelecekte olabilecek bir şey hakkında beklenen bir endişe veya ruminasyon olarak tanımlar. Yeni koronavirüs nedeniyle dünyamızın bir “anksiyete patlaması” yaşanması beklenmektedir.

Korona virüs, göremediğiniz bir virüs olduğundan ve yeterince insan test edilmediğinden, taşıyıcıların kim olduğunu bilmiyorsunuz, bu yüzden dokunduğunuz diğer insanlar ve yüzeyler ve gittiğiniz yerler hakkında hipervatifsin gerçek bir tehlike olduğu için sizi daha endişelendiriyor, ancak virüs hakkındaki belirsizlik ve bilgi eksikliği endişeye neden oluyor.

Başkalarının endişeli hissetmesine tanık olmak da endişeyi arttırır.

Kaygı bulaşıcıdır. Yakınınızda panik yapan ve “Dünya sona eriyor” diyen birini görürseniz endişelenmeye başlayabilirsiniz, çünkü endişelenmeyen biri gibi hissetmek istemezsiniz.

Bu zihniyet aslında bir nevi evrimi de işaret eder. Örneğin, eğer Afrika’da bir kabilenin üyeleri tarlada çalışırken; bir üye uzaktan bir kaplan görürse ve koşmaya başlarsa, kabilenin geri kalanı da bunu izlerdi.

Nasıl davranmamız gerektiğine dair ipuçları almak için başkalarına bakıyoruz. Koronavirüs gerçek bir tehdit olsa da, hepimiz gri renkte olmalıyız. Her şeyi yapamayacağımızı bilerek belirsizliği kucaklayın ve yeni normalin sınırları dahilinde yaşamayı kabullenin.

Advertisement

Depresyon, anksiyete veya Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) gibi bir zihinsel sağlık sorunu yaşayanlar için, bu salgın sırasında özellikle savunmasız olabileceğinizi unutmayın. Eğer ki ilaç kullanan bir kişi iseniz doktorunuz ile temasa geçip ilaçlarınızı temin etmeye çalışın.

Ayrıca terapistinizden teletıp seansları yapmasını veya video konferans yoluyla sizlere ulaşmasını önerebiliriz. Ancak gerçekçi olmak gerekirse böyle bir imkana kaç kişi sahiptir bilemiyoruz. Ancak devletin bir çok kuruluşunun bu tarz hizmetler vermeye hazırlandığını unutmayın.

İşyerinde Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır? Öfkenizi Kontrol Edin!

Kontrollü Öfke

Durum sinir bozucu olsa da, günde sadece 15 dakika öfkeye izin vermenizi ve sonra normal hayatınıza devam etmenizi bazı uzmanlar öneriyor.

“Bunu kıyamet günü olarak düşünmeyin. Buna yeni bir normal bulmak gibi bakın. Kendinize, ‘Bu kısıtlamalarla şu an hayatımı nasıl yaşamak isterim?’ diye sorun.

En iyi yollardan biri kendinizi bilime teslim etmektir. Gerçeklerin bulanıklaşabileceği veya hatta abartılabileceği haberleri veya sosyal medyayı izlemekten veya okumaktan kaçının. Bulaşıcı hastalık salgınlarının tarihimizin bir parçası olduğunu ve bunun da geçeceğini kendinize hatırlatın.

Her gün yeni normlar değişebilir, böylece ‘Her gün, davranışlarımla ilgili olarak değiştirmem gereken bir şey olup olmadığını görmek için haberlerimi sabah ve akşam yarım saatle sınırlayacağım’ diyebilirsiniz. Kararınızı yeniden düşünmeyin.

Felaket ve hatta ölüm ya da hastalık hakkında şaka yapmak küçükleri travmatize edebilir. Bu çocuklar için korkutucu bir zaman olsa da, tarihte ulaşabilen ve öğretebilen bir an olarak da görülebilir. Çocukların felaket sırasında hissetmeleri ve duymaları için önemli olan şeylerin bakımının, korunmasının ve sevilmesinin önemli olduğunu unutmayınız.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply