Koronavirüs Beyni de Mi Etkiliyor? Akut Nekrotizan Ensefalopatisi Nedir?

0
Advertisement

Akut Nekrotizan Ensefalopatisi nedir? Koronovirüsün beyin üzerindeki etkileri nelerdir? Covid 19 teşhisi konulan hastalarda Akut Nekrotizan Ensefalopatisi

Akut Nekrotizan Ensefalopatisi

Çocukluk çağının akut nekrotizan ensefalopatisi olarak da adlandırılan akut nekrotizan ensefalopati, esas olarak talamiyi, aynı zamanda putamina, iç ve dış kapsüller, serebellar beyaz madde ve beyin sapı tegmentumunu içeren nadir bir ensefalopati türüdür.

Akut nekrotizan ensefalitin etiyolojisi ve patogenezi sadece kısmen açıktır. Genellikle influenza A ve influenza B, parainfluenza, suçiçeği ve enterovirüs gibi viral enfeksiyonlara ikincil olarak gelişir. SARS-CoV-2’yi olası tetikleyici olarak görüldükten sonra COVID-19 salgını ortamında da yeni vaka görülmüştür.

Akut nekrotizan ensefalitin

Bu nadir görülen beyin hastalığı ile ilgili Koronavirüs salgını sırasında oluşan vaka şu şekilde.

COVID-19 testi pozitif çıkan bir kadın, grip ve herpes gibi viral enfeksiyonlar tarafından tetiklenebilen bir durum olan akut nekrotizan ensefalopati olarak bilinen nadir bir beyin hastalığı geliştirdi.

Radyoloji dergisinde 31 Mart’ta yayınlanan bir vaka raporuna göre, bu noktada beyin hasarı “henüz COVID-19 enfeksiyonunun bir sonucu olarak gösterilmemiştir”. Bununla birlikte, yeni koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Yazarlar “COVID-19 ile başvuran ve zihinsel durumu değişen hastalar arasında bu klinisyenleri izlemelidir” diye yazdı.

Advertisement
“Şiddetli nörolojik hastalığı olan hastaları tedavi paradigmamıza nasıl dahil edeceğimizi düşünmeliyiz.” “Bu komplikasyon şiddetli akciğer hastalığı kadar yıkıcıdır.”

Raporda, 58 yaşındaki havayolu işçisi olan kadın, üç gün boyunca ateş, öksürük (bilinen koronavirüs semptomları) ve “değişen zihinsel durum” olduktan sonra Detroit’teki Henry Ford Sağlık Sistemine girdi. Açıklamada, hastanede kadının kafası karışık, uyuşuk ve şaşırmış olduğu gözlemlendi. İnfluenza, uçuk, Varicella zoster virüsü (suçiçeği neden olur) ve Batı Nil virüsü için testleri negatifti; ve beyni ve omuriliği doyuran beyin omurilik sıvısında bakteriyel enfeksiyon izi yoktu.

Semptomlarına dikkat çeken doktorlar ayrıca ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından sağlanan bir tanı testi kullanarak hastayı COVID-19 için test etti ve koronavirüs testi pozitif çıktı.

BrainFacts.org’a göre, kadının beyninin BT taramaları talamusta simetrik doku hasarı ortaya koydu. Bu hasarlı alanlar, kadının BT taramasında, sağlıklı bir beyin taramasında olduğundan daha koyu görünüyordu, bu da St. Vincent Üniversitesi Hastanesi’nden yapılan radyolojik terimlerin açıklamasına göre, normalden daha az yoğun oldukları anlamına geliyordu. Olgu çalışması yazarları, yaralanma sonrası ödem nedeniyle dokuya fazla sıvı taştığında veya nekroz olduğunda beyin bölgeleri daha az yoğun hale gelebilir.

Doktorlar MRI’ları (manyetik rezonans görüntüleme) kullanarak kadının beyninin ek taramalarını topladı. Hastanın bir kanama veya yırtılmış kan damarına dair kanıt bulmak için inceledi. Talamusta ve buruşuk serebral korteksin bazı kısımlarında ve kıvrımlarının hemen altında bulunan beyin bölgelerinde tekrar hasar buldular. Ulusal Sağlık Enstitüleri Genetik ve Nadir Hastalık Bilgi Merkezi’ne (GARD) göre, doktorlar kadına akut nekrotizan ensefalopati teşhisi koydu.

Fory, “Ekip başlangıçta ensefalitten şüphelenmişti, ancak daha sonra arka arkaya BT ve MRI taramaları tanı koydu.” Dedi.

GARD’a göre, nadir görülen durum, influenza A, influenza B ve insan herpes virüsü gibi viral bir enfeksiyondan sonra gelişir. Olgu sunumu, bu enfeksiyonların normalde vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan enflamatuar maddelerin enfekte dokuya zarar vermesi durumunda beyinde sitokin fırtınasını tetikleyebilir. Sitokin fırtınaları, kan-beyin bariyeri olarak bilinen beyindeki kan damarlarını çevreleyen dokuyu parçalar ve böylece kanamaya yol açabilir.

Her ne kadar doktorlar COVID-19’un kadının olağandışı beyin hastalığını tetiklediğini doğrudan gösteremese de, Lancet dergisinde son zamanlarda yayınlanan bir rapor, enfekte olmuş hastaların bir alt kümesinin beyne bağlı sitokin fırtınalarına karşı savunmasız göründüğünü öne sürüyor. Ayrıca, Cureus Journal of Medical Science dergisinde yayınlanan bir olgu sunumunda 74 yaşında hem COVID-19 hem de ensefalopati bulguları olan bir hasta tanımlandı.

Advertisement

Cureus makalesinin yazarları, “kronik hastalığı olan yaşlı hastaların akut enfeksiyonların ortaya çıkmasında zihinsel durum değiştirme riskinde artış olduğunu” belirtmek gerektiğini söylüyor. Bu noktada, COVID-19’un potansiyel nörolojik semptomları iyi anlaşılmamıştır, ancak enfekte hastalarda daha fazla araştırılmalıdır. Değişen zihinsel durum, bazı insanlarda COVID-19’un erken bir belirtisi bile olabilir.

Kaynak:livescience.com


Leave A Reply