Kozmik Hız Limiti Nedir? Neden Aşılamaz?

0
Advertisement

Kozmik hız limiti nedir, neden aşılamaz? Kozmik hız limiti ne kadardır, kim tarafından öne sürülmüştür, ışık hızında seyahat mümkün mü, hakkında bilgi.

Kozmik Hız Limiti Nedir?

Einstein’ın özel görelilik kuramına göre, ışığın hızı vakumda (boşlukta) sabittir ve hiçbir nesne onu geçemez. Kısacası hiçbir şey ışığın hızından daha hızlı hareket edemez. Bu kozmik hız limitidir.

Bilim adamları, ışık hızını saniyede 299,792,458 metre olarak ölçtüler. Herhangi bir varlık tarafından elde edilebilecek en yüksek hızdır. Şimdiye kadar, hiçbir nesnenin ışık hızını aşan bir hızda hareket ettiği bulunmamıştır.

Modern fiziğin temel sütunlarından biri olan özel görelilik kuramı, ışık hızının başka herhangi bir varlık tarafından aşılması halinde yanılmış olacaktır. Kısacası, ışık bizim evrenimizdeki en hızlı şeydir ve hiçbir şey ondan daha hızlı seyahat edemez.

Neden ışık hızında seyahat edemiyoruz?

Vakumdaki ışığın hızı mutlak kozmik hız limiti. Hiçbir şey saniyede 3,0 x 108 metreden daha hızlı olamaz (bu 300.000.000 m / s). Fizik yasalarına göre, ışık hızına yaklaştıkça, bir nesneyi hareket ettirmek için daha fazla enerji sağlamak zorundayız. Işık hızına ulaşmak için sonsuz miktarda enerjiye ihtiyacınız olacak ve bu imkansız!

Advertisement

Işık hızında hareket eden bir nesnenin sonsuz kütle kazandığını duymuş olabilirsiniz. Ama bu tam olarak doğru değil. Nesne aslında fiziksel bir kütle kazanmaz, ama kazanmış gibi davranır. Örneğin, 65 kg’lık bir kişi ışık hızının % 50’sinde seyahat ediyorlarsa, 87 kg’lık bir kütleye sahip gibi davranacaktır. % 90’da 172kg ağırlığında davranır.

Peki eğer kütle ışık hızında seyahat edemiyorsa, ışık nasıl yapabiliyor? Işık, kütlesiz parçacıklar olan fotonlardan oluşur ve bu nedenle hareket etmek için enerji gerektirmez.

Hafif parçacıkları hareket ettirmek hiç çaba gerekmezse, fotonlar neden ışık hızından daha hızlı hareket edemez?
Zaman genişlemesi. Işık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlar, ve ona ulaştığında zaman durur. Bir foton için, zaman yoktur, her şey anında gerçekleşir. Işık hızından daha hızlı bir foton yapmaya çalışmak, arabanızı durdurarak yavaşlatmaya çalışmak gibidir. Bu yapılamaz!

Zaman dilatasyonu bizi her zaman günlük yaşamda etkiler, ancak etkileri o kadar küçük ki onu farkedemeyiz. Görelilik teorisine göre, “hareketli saatler yavaş çalışır.” Yani, eğer saatinizi bir uçurumdan atarsanız, gösterdiği zaman bir uçurumdan atılmayan bir saatin biraz gerisinde olacaktır. Bu, tüm saatler, mekanik ve biyolojik durumlar için geçerlidir. Örneğin, uluslararası uzay istasyonunda 6 ay kalan biri, dünyadaki herhangi birinden 0,005 saniye daha az yaşlanacaktır. ISS, her 90 dakikada bir dünya etrafında dolaşır, ancak bu, ışık hızının sadece % 0.003’ünü oluşturur. Bir uzay gemisinde, sadece birkaç dakika boyunca ışık hızının % 98’inde seyahat ederseniz, dünyadaki insanlar için onlarca yıl geçmiş olacaktır.

Eğer görebilseydik, ışık hızında bize doğru ilerleyen bir kişi mavi görünecektir. Benzer şekilde, eğer kişi sizden uzaklaşırsa, ışık dalgaları uzar, dalga boyu daha uzun olur ve kırmızı görünür ve biz buna kırmızıya geçiş deriz. Işık hızında seyahat eden kişi için, önündeki her şey, bir araya sıkıştırılmış bulanık bir tünel gibi görülecek, tünellerin dış halkası kırmızı ve içi mavi görünecektir.

Advertisement


Leave A Reply