Kripto Para Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Kılavuzu

0
Advertisement

Kripto para nedir? Neden ve nasıl ortaya çıkmıştır? Kripto paralar nerelerde kullanılır ve güvenilir midir? Yeni başlayanlara kripto paralar.

Bir kripto para birimi, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere tasarlanmış dijital veya sanal bir para birimidir. İşlemleri güvence altına almak ve doğrulamak ve belirli bir kripto para biriminin yeni birimlerinin oluşturulmasını kontrol etmek için kriptografi kullanır. Esasen, kripto para birimleri, belirli koşullar yerine getirilmedikçe kimsenin değiştiremeyeceği bir veritabanında sınırlı girdilerdir. (Biraz karışık gelebilir ama kripto paraların tanımı maalesef bu şekilde)

Tarihçesi

90’ların teknoloji patlaması sırasında, piyasada Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemlerin ortaya çıktığı ancak kaçınılmaz olarak başarısız olduğu birçok dijital para birimi yaratma girişiminde bulunuldu. Başarısızlıklarının dolandırıcılık, mali sorunlar ve hatta şirketlerin çalışanları ile patronları arasındaki sürtüşmeler gibi birçok farklı nedeni vardı.

Kripto Para Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Kılavuzu

Kaynak : Pixabay

Özellikle, tüm bu sistemler Güvenilir Üçüncü Taraf yaklaşımını kullandı, yani arkasındaki şirketler işlemleri doğruladı ve kolaylaştırdı. Bu şirketlerin başarısızlıkları nedeniyle dijital nakit sisteminin oluşturulması uzun süre kayıp bir neden olarak görüldü.

Ardından, 2009’un başlarında, anonim bir programcı veya Satoshi Nakamoto takma adı altında bir grup programcı Bitcoin’i tanıttı. Satoshi, bunu “eşler arası elektronik nakit sistemi” olarak tanımladı. Tamamen merkezi olmayan bir sistemdir, yani hiçbir sunucu ve merkezi kontrol otoritesi yoktur. Kavram, dosya paylaşımı için eşler arası ağlara çok benziyor.

Herhangi bir ödeme ağının çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri çift harcamadır. Aynı miktarı iki kez harcamanın hileli bir tekniğidir. Geleneksel çözüm, bakiyelerin ve işlemlerin kayıtlarını tutan güvenilir bir üçüncü taraftı  ve ya merkezi bir sunucu idi. Bununla birlikte, bu yöntem her zaman temelde paranızı kontrol eden ve tüm kişisel bilgilerinizin elinizde olduğu bir otorite gerektiriyordu.

Advertisement
Bitcoin gibi merkezi olmayan bir ağda, her bir katılımcının bu işi yapması gerekir.

Bu, ağ içinde gerçekleşen ve herkesin kullanımına açık olan tüm işlemlerin halka açık bir defteri olan Blockchain aracılığıyla yapılır. Bu nedenle, ağdaki herkes her hesabın bakiyesini görebilir.

Her işlem, gönderenin ve alıcının genel anahtarlarından (cüzdan adresleri) ve aktarılan jeton miktarından oluşan bir dosyadır. İşlemin ayrıca gönderen tarafından kendi özel anahtarıyla imzalanması gerekir. Bunların hepsi sadece temel şifreleme işlemleridir. Sonunda işlem ağda yayınlanır ancak bunun içinde önce onaylanması gerekir. (Aslında görüldüğü kadar da mantık karışık değildir)

Bir kripto para birimi ağı içinde, yalnızca madenciler kriptografik bir bulmacayı çözerek işlemleri onaylayabilir. İşlemleri alıyorlar, meşru olarak işaretliyorlar ve ağa yayıyorlar. Daha sonra, ağın her düğümü onu veritabanına ekler. İşlem onaylandıktan sonra takas edilemez ve geri alınamaz hale gelir ve bir madenci bir ödül artı işlem ücretlerini alır. Yani bu parayı klasik anlamda basmış ve sahiplenmiş olur bu şekilde düşünebilirsiniz.

Esasen, herhangi bir kripto para birimi ağı, tüm katılımcıların bakiyelerin ve işlemlerin meşruiyeti konusunda mutlak fikir birliğine dayanır. Ağın düğümleri tek bir denge üzerinde anlaşmazsa, sistem temelde kırılır. Bununla birlikte, bunun olmasını engelleyen önceden oluşturulmuş ve ağa programlanmış birçok kural vardır.

Kripto para birimleri, fikir birliği tutma süreci güçlü kriptografi ile sağlandığı için söz konusudur. Bu, yukarıda belirtilen faktörlerle birlikte, üçüncü şahısları ve kör güveni bir kavram olarak tamamen gereksiz kılar.

Kripto Para Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Kılavuzu

Kaynak : Pixabay

Kripto para birimi ile ne yapabilirsiniz?

Mal satın alabilirsiniz.

Geçmişte, kripto para birimini kabul eden bir tüccar/satıcı bulmaya çalışmak imkansız değilse de son derece zordu. Ancak bugünlerde durum tamamen farklı.

Advertisement

Bitcoin’i ödeme şekli olarak kabul eden hem çevrimiçi hem de çevrimdışı birçok satıcı bulunmaktadır. Overstock ve Newegg gibi büyük çevrimiçi perakendecilerden küçük yerel mağazalara, barlara ve restoranlara kadar çeşitlilik gösterirler. Bitcoinler oteller, uçuşlar, mücevherler, uygulamalar, bilgisayar parçaları ve hatta bir üniversite diploması için ödeme yapmak için kullanılabilir.

Litecoin, Ripple, Ethereum ve benzeri diğer dijital para birimleri henüz yaygın olarak kabul edilmiyor. Apple’ın App Store’da geçerli bir ödeme şekli olarak en az 10 farklı kripto para birimine izin vermesiyle işler daha iyiye doğru değişiyor.

Tabii ki, Bitcoin dışındaki kripto para birimlerinin kullanıcıları, paralarını her zaman BTC’lerle değiştirebilirler. Ayrıca, yaklaşık 20 farklı kripto para birimini kabul eden Gift Off gibi Gift Card satan web siteleri vardır. Hediye kartları aracılığıyla, aslında bir kripto para birimiyle her şeyi satın alabilirsiniz. Son olarak, Bitify ve OpenBazaar gibi yalnızca kripto para birimlerini kabul eden pazar yerleri var.

Kripto Para Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Kılavuzu

Kaynak : Pixabay

Yatırım

Birçok insan, kripto para birimlerinin şu anda mevcut olan en sıcak yatırım fırsatı olduğuna inanıyor. Nitekim, Bitcoin yatırımlarıyla milyoner olan pek çok insan hikayesi var. Bitcoin, bugüne kadarki en tanınmış dijital para birimidir ve 2016 yılında BTC’nin değeri 800 $ idi. Kasım 2020 itibari ile Bitcoin’in fiyatı 13800 dolar civarındadır.

Belki de en değerli ikinci kripto para birimi olan Ethereum, bir dijital para biriminin şimdiye kadar gösterdiği en hızlı yükselişi kaydetti. Mayıs 2016’dan bu yana değeri en az yüzde 2.700 arttı. Tüm kripto para birimleri bir araya geldiğinde, piyasa değerleri 2013 ortasından bu yana yüzde 10.000’den fazla arttı.

Ancak, kripto para birimlerinin yüksek riskli yatırımlar olduğunu belirtmekte fayda var.

Piyasa değeri, başka hiçbir varlığınki gibi dalgalanmaktadır. Dahası, kısmen düzensizdir, belirli yargı bölgelerinde her zaman yasadışı ilan edilme riski vardır ve herhangi bir kripto para birimi değişimi potansiyel olarak saldırıya uğrayabilir.

Bitcoin satın almak çok kolay olsa da – BTC ile ticaret yapan çok sayıda borsa vardır – diğer kripto para birimlerini edinmek o kadar kolay değildir. Bununla birlikte, bu durum Kraken, BitFinex, BitStamp ve diğerleri gibi büyük borsaların Litecoin, Ethereum, Monero, Ripple ve benzerlerini satmaya başlamasıyla yavaş yavaş iyileşiyor. Madeni para olmanın birkaç farklı yolu da vardır, örneğin, bir satıcıyla yüz yüze ticaret yapabilir veya bir Bitcoin ATM’si kullanabilirsiniz.

Kripto para biriminizi satın aldıktan sonra, onu saklamanın bir yolunu bulmanız gerekir. Tüm büyük borsalar cüzdan hizmetleri sunar. Ancak, kullanışlı görünse de, varlıklarınızı sabit sürücünüzdeki çevrimdışı bir cüzdanda depolamak veya hatta bir donanım cüzdanına yatırım yapmak en iyisidir.

Kripto Para Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Kılavuzu

Kaynak : Pixabay

Madencilik

Madenciler, herhangi bir kripto para birimi ağının tek ve en önemli parçasıdır ve tıpkı ticaret gibi madencilik bir yatırımdır. Esasen, madenciler kendi toplulukları için bir defter tutma hizmeti sağlıyorlar. Bir işlemi onaylamak ve bunu Blockchain adı verilen dağıtılmış bir genel deftere kaydetmek için gerekli olan karmaşık kriptografik bulmacaları çözmeye bilgi işlem güçlerine katkıda bulunurlar.

Madencilikle ilgili ilginç şeylerden biri, bulmacaların zorluğunun onu çözmeye çalışan insan sayısıyla bağlantılı olarak sürekli artmasıdır. Yani, belirli bir kripto para birimi ne kadar popüler hale gelirse, o kadar çok insan onu madencilik yapmaya çalışır, süreç o kadar zorlaşır.

Pek çok insan Bitcoin madenciliği yaparak servet kazandı. Eskiden, yalnızca bilgisayarınızı veya hatta yeterince güçlü bir dizüstü bilgisayarı kullanarak madencilikten önemli karlar elde edebilirsiniz. Bu günlerde, Bitcoin madenciliği yalnızca endüstriyel düzeyde bir madencilik donanımına yatırım yapmaya istekli iseniz karlı hale gelebilir.

Advertisement
Bu, elbette, gerekli tüm ekipmanın fiyatına ek olarak büyük elektrik faturalarına neden olur.

Şu anda Litecoin, Dogecoins ve Feathercoins’in yeni başlayanlar için uygun maliyetli olmaları açısından en iyi kripto para birimleri olduğu söyleniyor. Örneğin, Litecoin’in şu anki değerinde, yalnızca tüketici sınıfı donanım kullanarak günde 50 sentten 10 dolara kadar herhangi bir şey kazanabilirsiniz.

Peki madenciler nasıl kâr ediyor? Ne kadar fazla bilgi işlem gücü biriktirmeyi başarırlarsa, kriptografik bulmacaları çözme şansları o kadar artar. Bir madenci bulmacayı çözmeyi başardığında, bir ödül ve işlem ücreti alır.

Tüm bu faktörler, madencilik kripto para birimlerini, erken benimseyenleri ödüllendiren son derece rekabetçi bir silahlanma yarışı haline getiriyor. Ancak, nerede yaşadığınıza bağlı olarak, madencilikten elde edilen karlar vergilendirmeye ve Para Transferi düzenlemelerine tabi olabilir. ABD’de FinCEN, kripto para madenciliğinin ve bunları düz para birimleriyle değiştirmenin para aktarımı olarak değerlendirilebileceğine göre bir kılavuz yayınladı. Bu, madencilerin bu tür faaliyetlerle ilgili özel yasa ve yönetmeliklere uyması gerekebileceği anlamına gelir.

Kripto Para Birimlerinin Yasallığı

Kripto para birimleri gittikçe daha yaygın hale geldikçe, dünya çapındaki kanun uygulayıcı kurumlar, vergi makamları ve yasal düzenleyiciler, kripto para kavramını ve mevcut düzenlemeler ve yasal çerçevelere tam olarak nerede uyduklarını anlamaya çalışıyorlar.

İlk kripto para olan Bitcoin’in piyasaya sürülmesiyle tamamen yeni bir paradigma oluşturuldu. Herhangi bir fiziksel biçimde veya biçimde bulunmayan ve herhangi bir tekil varlık tarafından kontrol edilmeyen merkezi olmayan, kendi kendini idame ettiren dijital para birimleri, her zaman düzenleyiciler arasında bir kargaşaya neden olacak şekilde ayarlandı.

Kripto para birimlerinin ademi merkeziyetçi yapısı ve neredeyse tamamen isimsiz olarak kullanılabilme yetenekleriyle ilgili birçok endişe ortaya çıktı. Dünyanın her yerindeki yetkililer, kripto para birimlerinin yasadışı mal ve hizmet tüccarlarına hitap etmesi konusunda endişeli. Dahası, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı programlarında kullanımlarından endişe duyuyorlar.

Yasaklar Var mı?

Kasım 2017 itibarıyla Bitcoin ve diğer dijital para birimleri yalnızca Bangladeş, Bolivya, Ekvador, Kırgızistan ve Vietnam’da yasaklandı, Çin ve Rusya da bunları yasaklamanın eşiğindeydi. Bununla birlikte, diğer yargı bölgeleri, kripto para birimlerinin kullanımını henüz yasa dışı kılmaz, ancak yasalar ve düzenlemeler ülkeye bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Son dönemde ise gelişmiş ülkelerin Merkez Bankaları artık kripto para gerçeğini kabul etmiş ve bu yönde çalışmalar başlatmışlardır. JP Morgan gibi büyük bir finans kuruluşu geçmiş yıllarda kripto paralar ile ilgilendiği için işten adam kovarken artık günümüzde kripto paralar ile ilgili yeni departmanlar oluşturmaktadırlar.

İşin özü tüm dünya kripto paraları kabullendi. Bundan sonra gelecek olan yeni regülasyonlar ve yatırımlar ile başta BTC olmak üzere bir çok coin yatırımcılarını zengin etmeye devam edecek gibi gözüküyor. (Yatırım tavsiyesi değildir).


Leave A Reply