Küçük Kara Balık Kitap Özeti Konusu Yorumlar, Samed Behrengi Hakkında

0
Advertisement

Samed Behrengi’nin Küçük Kara Balık isimli masal kitabının konusu, özeti ve kitap hakkındaki yorumlar, eleştiriler. Küçük Kara Balık kitap özeti.

Küçük Kara Balık

Küçük Kara Balık

Küçük Kara Balık, İranlı yazar Samad Behrengi tarafından yazılan çocuk öykülerinden biridir. Bu hikayeyi 1346 kışında yazdı ve 1347’de Çocuk ve Ergenler Entelektüel Gelişim Merkezi tarafından Farshid Mesghali tarafından örneklendirilerek yayınlandı. Küçük siyah balığın hikayesi, denizi görme sevgisini tehlikeye atan ve kurtuluşa ulaşmak için farklı deneyimlerle uzun bir yolculuğa çıkan küçük bir balığın hikayesidir. İtalya’nın Bellon kentinde düzenlenen 6. Çocuk Kitapları Fuarı Ödülü’nü ve 1969’da Çekoslovak Bratislava Bienali Çocuk Kitapları Resimleme Onur Diploması’nı aldı. Kitap birçok dile çevrildi.

Küçük Kara Balık kitabı uzun süredir İran Halk Fedayen Gerilla Örgütü’nün resmi olmayan açıklaması ve manifestosu olarak hizmet etti.

Yazar Samad Behrangi eserlerinde halkımızın özgürlük ve birlik özlemlerini yansıtıyor ve halkı baskıya karşı savaşmaya çağırıyordu. Siyasi alegori türündeki “Küçük Kara Balık” hikayesinde yazar, özgürlük arzusunu küçük bir balığın dilinde ifade eder.

Küçük Kara Balık

Advertisement

Samad Behrangi’nin esrarengiz ölümünden sonra eserleri, özellikle de Küçük Kara Balık’ın çalışmaları daha popüler hale geldi ve mücadele devriminin sembolü haline geldi. Bu nedenle 12 Eylül darbesi sırasında Türkiye’de yasaklanmıştır ve İran’da hala yasaktır. Oyun, 2008-2009 tiyatro sezonunda M. Shekip yönetiminde Adana Devlet Tiyatroları Ana Başkanlığı tarafından sahnelendi.

Kitabın Özeti

Bu hikaye, başkalarının hayat hikayesi olarak adlandırdığı şeyin gereksiz tekrarından bıkan, denize giden yolu takip eden ve yolculuğundaki olaylar ve sıkıntılarla birlikte akarsu boyunca tüm hedefine seyahat eden küçük bir siyah balığın hayatını ve hikayesini anlatıyor. Büyük laflar ettiğine ve diğer çocukları saptırdığına inandığı için kendisine saldıran komşular, verdiği karara annesinin muhalefeti ve bilge kertenkelenin onu yolun tehlikeleri konusunda uyarması. Kitap yengecin kurnazlığını ve bir numaralı düşmanı olan balık yiyen balıkçılın ve diğer balıkların tehlikelerinden kurtulmanın yollarını anlatıyor.

Küçük Kara Balık küçük olabilir, ancak büyük soruları ve bunlara yanıt bulma kararlılığı vardır. Balık arkadaşları kendi rutinlerinden farklı bir şey yapmaktan çok korkarken, Küçük Kara Balık havuzun kenarından dere ve nehre doğru yüzerek ona dünyanın daha fazlasını gösterir. Harikalar ve maceralar, tehlikeler ve güzellikle tanışır. Denize kadar ulaşır ve cevaplarını bulur. Kendi hikayesini anlatmak için hayatta kalamamasına rağmen, ilhamı aktarılıyor.

Küçük Kara Balık

Hikaye kahraman merkezlidir. Ana karakter ve kahramanı küçük bir kara balıktır, diğer tüm karakterler sadece hikayenin kahramanına amacına ulaşmak için tasarlanmıştır. Çalışkan, düşünceli, zeki ve inatçı bir kahraman, tüm rakiplerinin karşısında, annesi olsa bile haklı olarak inandığı bir inancı savundu. Ama çaresiz oldukları ve yardım isteyenler için, tıpkı bir balık yiyenin karnındaki minik bir balık gibi, canını feda eder.

Başka bir açıdan Küçük Kara Balık, okuyucunun kederi dindirmek ve ruhu arındırmak için bir şarkı. Dolayısıyla, hikayenin her bir bireysel öğesi, tüm insanların yaşamında var olan şeydir; Fakat hayat tecrübesinin ötesinde bir şey oluşacak şekilde anlatılır. Küçük siyah balığa verilen yara, prensin ve onun sloganlarından bazılarının açtığı yaradan çok daha büyük. Küçük siyah balık çocuklara cesareti öğretirken, öte yandan bu balığın dehası şaşırtıcı bir şekilde bu hikâyenin genişliğinde dalgalanır ve onu bekleyen nehrin genişliğinde yüzerek gelişir. Bu hikayeyi incelemek sadece çocuklar için yararlı değildir; Aksine, yetişkinleri de harekete geçirir ve geriye dönüp bakmak ve gelecekte nazik davranmak için bir neden olabilir.

Advertisement


Leave A Reply