Küreselleşme Nedir? Ne Zaman Başladı? Küreselleşmenin Doğuşu ve Gelişimi

0
Advertisement

Küreselleşme nedir, ne zaman başlamıştır? Küreselleşmenin doğuşu ve gelişimi, gelişimi arttıran sebepler hakkında bilgi.

küreselleşme

Küreselleşme

Küreselleşme, ticaret ve teknolojinin dünyayı nasıl daha bağlantılı ve birbirine bağımlı bir yer haline getirdiğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Küreselleşme, aynı zamanda, sonuç olarak ortaya çıkan ekonomik ve sosyal değişiklikleri de kapsamına almaktadır. Binlerce yıldır oluşan muazzam bir örümcek ağının iplikleri olarak resmedilebilir, bu ipliklerin sayısı ve erişimi zamanla artmaktadır. İnsanlar, para, maddi mallar, fikirler ve hatta hastalıklar ve yıkım bu ipeksi ipleri oluşturdu ve bunu günümüzde hiç olmadığı kadar çok sayıda ve daha büyük bir hızla gerçekleştirdi.

Küreselleşme ne zaman başladı?

Pek çok bilim insanı, yolculuğun Columbus’un 1492’de Yeni Dünya’ya yaptığı yolculukla başladığını söylüyor. İnsanlar, Kolomb’un yolculuğundan çok önce yakın ve uzak yerlere seyahat ettiler, ancak yol boyunca fikirlerini, ürünlerini ve geleneklerini değiş tokuş ettiler. İpek Yolu, Çin, Orta Asya ve Akdeniz’de MÖ 50 arasında kullanılan eski bir ticaret yolları ağıdır. ve MS 250 belki de en iyi bilinen erken örnektir. Gelecekteki küreselleşen patlamalarda olduğu gibi, yeni teknolojiler de İpek Yolu ticaretinde kilit rol oynadı. Metalurjideki gelişmeler madeni paraların yaratılmasına yol açtı; ulaşımdaki gelişmeler, günün büyük imparatorluklarını birbirine bağlayan yolların inşasına yol açtı; ve artan tarımsal üretim, yereller arasında daha fazla gıda ticareti yapılabileceği anlamına geliyordu. Çin ipeği, Roma camı ve Arap baharatlarının yanı sıra, Budist inançları ve kağıt yapımının sırları gibi fikirler de bu ticaret dalları aracılığıyla yayıldı.

Kuşkusuz, bu tür alışverişler, Asya’nın baharat ve ipeklerine yeni deniz yolları arayan Avrupalı ​​kaşiflerin bunun yerine Amerika’ya çarptığı Keşif Çağında hızlandı. Yine, eski ve yeni keşfedilen kıtalar arasında gelişen deniz ticareti yollarında teknoloji önemli bir rol oynadı. Yeni gemi tasarımları ve manyetik pusulanın oluşturulması, kaşiflerin başarılarının anahtarıydı. Ticaret ve fikir alışverişi artık, Eski Dünya ile Yeni arasında bitki, hayvan ve İspanyol gümüşü taşıyan gemilerin de Hıristiyan misyonerleri taşıdığı, dünyanın daha önce bağlantısız bir bölgesine yayıldı.

küreselleşme

Advertisement

Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik hakkındaki fikirlerin Amerika’dan Fransa’ya, Latin Amerika’ya ve ötesine ateş gibi yayıldığı Devrim Çağı’nda küreselleşme ağı ortaya çıkmaya devam etti. Fabrikaların, demiryollarının, vapurların, arabaların ve uçakların icadıyla güçlendirilmiş onsekizinci, on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllar boyunca sanayileşme, sömürge ve savaş dalgalarını sürdü.

Gelişmesi

Bilgi Çağı ile birlikte küreselleşme aşırı hızlandı. Bilgisayar ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler, yeni bir küresel çağ başlattı ve “bağlantılı” olmanın ne anlama geldiğini yeniden tanımladı. Modern iletişim uyduları, Tokyo’daki 1964 Yaz Olimpiyatları’nın ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde izlenebileceği anlamına geliyordu. World Wide Web ve İnternet, Almanya’daki bir kişinin Bolivya’daki bir flaş haberi gerçek zamanlı olarak okumasına izin verdi. Boston, Massachusetts’ten Londra, İngiltere’ye seyahat etmek isteyen biri, bunu yüz yıl önce bir hafta veya daha fazla zaman alacağından saatler içinde yapabilirdi. Bu dijital devrim, dünya çapında ekonomileri de büyük ölçüde etkiledi: daha fazla bilgiye dayalı ve birbirine daha bağımlı hale geldiler. Modern çağda, küresel ağın bir odak noktasındaki ekonomik başarı veya başarısızlık her büyük dünya ekonomisinde hissedilebilir.

Küreselleşmenin yararları ve dezavantajları, devam eden tartışmaların konusudur. Küreselleşmenin dezavantajı, ebola veya şiddetli akut solunum sendromu (SARS) gibi hastalıkların bulaşma riskinin artmasında. Küreselleşme elbette büyük iyiliğe de yol açtı. Daha zengin uluslar artık kriz halindeki daha fakir ulusların yardımına gelebilir ve gelir. Pek çok ülkede çeşitliliğin artması, diğer kültürleri öğrenmek ve kutlamak için daha fazla fırsat anlamına geldi. Küresel bir köy olduğu, dünya çapında bir “biz” olduğu duygusu ortaya çıktı.


Leave A Reply