Kuvvet İle Basınç Arasındaki Fark ve İlişki Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

0
Advertisement

Kuvvet ve basınç arasındaki farklılıklar nelerdir? Kuvvet ve basınç nedir, nasıl açıklanabilir, farklılıklar nelerdir, nasıl ayırt edilir, ilişkisi nedir?

Kuvvet ve Basınç, insanlar tarafından genellikle karıştırılan iki önemli fizik kavramıdır. Ancak, bu ikisi kesinlikle aynı değildir, çünkü kuvvet ve basınç arasında büyük bir fark vardır, bunu ancak onları öğrenirseniz anlayacaksınız. Bir futbol topunu hareket ettiren şeyin ne olduğunu hiç gözlemledin mi? Veya bir çekmeceyi açan nedir? Bunun nedeni, nesneye kuvvet uygulamamızdır. Kuvvet, nesnenin hareket durumunu veya yönünü değiştiren itme veya çekmeden başka bir şey değildir.

kuvvet basınç

Kesmek veya delmek için yapılan aletlerin neden her zaman keskin kenarları olduğunu merak ettiniz mi? Ya da neden ağır araçlarda her zaman büyük lastikler var? Bu yalnızca, birim alan başına fiziksel kuvveti ifade eden basınçtan kaynaklanmaktadır. Öyleyse, sizin için farklılıkları basitleştirdiğimiz makaleye göz atın.

Farklılıklar

Anlam

Kuvvet, iki cismin etkileşiminden kaynaklanan ve nesnenin hızlanmasına neden olabilecek herhangi bir itme veya çekme türüdür.
Basınç, bir alana dik yönde etki eden bir alan üzerine yayılan kuvvettir.

Standart birim

Kuvvet: Newton, N sembolü ile temsil edilir.
Basınç: Pascal, Pa sembolü ile gösterilir

Advertisement
Ölçüm Aleti

Kuvvet: Dinamometresi
Basınç: Manometre

Büyüklük

Kuvvet: Vektörel Büyüklük
Basınç: Skaler Büyüklük

Uygulanabilirlik

Kuvvet: Yüzlere, kenarlara ve köşelere Uygulanır
Basınç: Yüzlere uygulanır

Hız

Kuvvet: Değiştirilebilir
Basınç: Değiştirilemez

Kuvvetin Tanımı

kuvvet

‘Kuvvet’ terimi ile, nesnenin durumunu değiştiren veya değiştirmeye çalışan, iki nesnenin etkileşiminden kaynaklanan itme veya çekmeyi kastediyoruz. Hem büyüklüğü hem de yönü olan bir vektör ifadesidir. Büyüklük, kuvvet miktarıdır, yani büyüklük ne kadar büyükse, uygulanan kuvvet o kadar fazla olur ve bunun tersi de geçerlidir.

Advertisement

Basitçe söylemek gerekirse, herhangi bir etkidir; Bu, uygulandığı vücudun dinlenme veya hareket durumunu değiştirir. Hareketin hızı ve yönü, hareketin durumunu tanımlayan iki bileşendir. Kuvvet, üzerinde etki edildiği nesnenin hareket durumunu veya şeklini değiştirebilir.

Nesneye birden fazla kuvvet uygulanırsa, ortaya çıkan kuvvet net kuvvet olarak adlandırılır. Ayrıca, iki kuvvet aynı yönde uygulandığında, net kuvvet iki kuvvetin toplamı olacaktır. Öte yandan, iki kuvvet zıt yönde uygulandığında, net kuvvet iki kuvvet arasındaki fark olacaktır. Esas olarak iki tür kuvvet vardır:

Temaslı Kuvvet
  • Kas Kuvveti
  • Sürtünme kuvveti
Temassız Kuvvet
  • Manyetik Kuvvet
  • Elektrostatik kuvvet
  • Yer çekimi kuvveti

Basıncın Tanımı

basınç

Basınç, birim alan başına bir yüzeye uygulanan kuvvet miktarıdır. Cismin yüzeyine dik etki ederek kuvvetin belirli bir alana yayılmasına neden olan kuvvettir. Bu nedenle, basınç, kuvvetin uygulandığı alanı dikkate alır, yani kuvvet geniş bir alana yayıldığında, basınç düşükken, aynı kuvvet küçük bir alana gerilirse, ortaya çıkan basınç yüksek olacaktır.

Daha ince bir ifadeyle, basınç, bir nesnenin başka bir nesne tarafından sürekli itilmesi veya bastırılmasıyla üretilen kuvvettir. Şu şekilde hesaplanabilir:

Basınç = Kuvvet / Alan

Kuvvet ve Basınç Arasındaki Temel Farklılıklar

  1. Kuvvet ve basınç arasındaki fark, aşağıda verilen noktalarda ayrıntılı olarak tartışılmaktadır:
  2. İki cismin etkileşiminden kaynaklanan ve nesnenin hızlanmasına neden olabilecek herhangi bir itme veya çekme kuvvet olarak adlandırılır. Bir alan üzerine yayılan ve bir şeye yüzeyine dik yönde etki eden kuvvet, basınç olarak adlandırılır.
  3. Kuvvetin ölçü birimi, saniyede bir kilogram-metre kareye eşit olan N olarak etiketlenmiş Newton’dur. Öte yandan, basıncın SI birimi Pascal’dır ve Pa olarak ifade edilir ve bu, metre kare başına bir newton’a eşittir.
  4. Dinamometre, kuvvet, tork (yani kuvvet momenti) veya gücü ölçmek için kullanılan bir alettir. Tersine, Manometre, basıncı ölçmek için kullanılan bir cihazdır.
  5. Kuvvet, hem büyüklüğü hem de yönü olan bir vektör ölçümüdür. Buna karşı, basınç skalerdir, çünkü sadece büyüklüğü vardır, yönü yoktur.
  6. Kuvvet, nesnenin yüzüne, kenarlarına veya tepe noktalarına uygulanabilir. Aksine, basınç sadece nesnenin yüzüne uygulanabilir.
  7. Kuvvet, bir yönden uygulandığında nesnenin hızını değiştirebilir. Aksine, basınç nesnenin hızını değiştiremez.

Sonuç

Bu nedenle, iki kavram hakkında ayrıntılı bir tartışmadan sonra, kuvvet ve baskıyı açıkça anlamış olabilirsiniz. Çekme, itme, tekme atma, durdurma, sıkma, açma, vb. Kuvvet içeren eylemler. Öte yandan geniş askılı okul çantaları, sivri uçlu iğneler basınç örneklerinden bazılarıdır.


Leave A Reply