Lahana Nasıl Bir Sebzedir? Çeşitleri Özellikleri ve Yetiştirilmesi Hakkında

0
Advertisement

Lahana nasıl bir sebzedir? Lahana nasıl ortamda yetişir, çeşitleri nelerdir? Lahana bitkisinin özellikleri, içerdiği vitaminler hakkında bilgi.

lahana

Kaynak: pixabay.com

LAHANA

Kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İkiçenekllerin turpgiller familyasındandır, «kırmızı lâhana», «kara lahana», «Frenk lâhanası», «baş lâhana» gibi çeşitleri vardır. Bunlardan başka, gene trupgillerden olan, sebze gibi yenen, kumsalda yetişen «yabani lâhana» ile, kökü şalgam gibi şişkin «yer lâhanası» denilen türleri de vardır.

Lâhana Avrupa ülkelerinde çok yaygın olan, çok eski çağlardan beri sebze olarak yenen bir bitkidir. Mısırlılar lâhanayı kutsal sayarlar, hattâ ona taparlardı.

brüksel lahanası

Kaynak: pixabay.com

Dünyanın tüm bölgelerinde yetişir. Ancak Avrupa’da daha yaygındır. Tarihin ilk çağlarından beri bilinen lahana; sebze olarak yenildiği gibi hayvan yemi olarak da kullanılır. Dayanıklı bir bitkidir, sıcak ve soğuktan etkilenmez. Bir çok vitamini (A, B, B2, C) içeren, kireç, demir, kükürt ve selüloz bakımından zengin olan lahana iri ve kalın yapraklıdır. Bazı üretim yöntemleriyle pek çok lahana çeşidi elde edilir. Bunlar; yaprak koltuğundaki tomurcuklar geliştirilerek Brüksel lahanası, yaprak damarlarının bükülme özelliği geliştirilerek baş lahana, etli çiçekler geliştirilerek karnıbahar, öz bölümünün geliştirilmesiyle şalgam lahanalar, sap ve yaprakların geliştirilmesiyle de kıvırcık lahanalardır.

En yaygın türü baş lahanadır.
Öteki lahana türleri: Brüksel lahanası, kara lahana, kıvırcık lahana, alabaş lahana, yabani (deniz) lahana.

Deniz lahanası hakkında bilgi

Advertisement
lahana

Kaynak: pixabay.com

Lahananın Yetiştirilmesi

Lâhana oldukça dayanıklı bir bitkidir. Ne kışın sert soğuğu, donu, ne de yazın şiddetli sıcağı ona dokunmaz. Yalnız, ilk dikilen lahanalar soğuğa karşı henüz dayanıklılık kazanmamış olduğundan bunlar çoğu kere ilkbaharda limonluklara ekilir, ancak 6, 7 haftalık oldukları zaman dışarı çıkarılır. Güz lâhanaları ise, güzün ilk don zamanı başlamadan 100 gün önce ekilmelidir.

Lâhanalar, onlara dadanan çeşitli böceklerden korunabilmek için – sık sık ilaçlandığından, yeneceği zaman iyice yıkanmalıdır. Lahana, pişirilerek yendiği gibi çiğ olarak salata yerine, ayrıca turşu olarak da yenir. Bu sebze kalori bakımından pek zengin değildir, yalnız vitamin bakımından oldukça kuvvetlidir. Lâhanada en çok C, B, B2 vitaminleri, biraz A vitamini, bol bol kireç, demir, selüloz vardır.


Leave A Reply