Leopar (Pars) Özellikleri Nelerdir? Leopar Hakkında İlginç Gerçekler

0

Pars ya da diğer ismi ile leopar hayvanının özellikleri, yaşam alanları nelerdir? Leoparlar hakkında ilginç gerçekler.

Pars (Leopar)

Kaynak: pixabay.com

Pars (Leopar)

PARS ya da LEOPAR, (Lat. Felis pardus) Etçiler takımının, Kedigiller familyasına giren üç etobur memeli türüdür.

Advertisement

Aslan, kaplan ve jaguarı içine alan cinsin en tipik türü pars ve panterdir. Asya ve Afrika’nın büyük bir bölümünde yaşar. Kedigillerin en yaygın türüdür. Tropik ormanlarda, savanlarda, kayalık ve çalılıklarda, dağların serin bölgelerinde görülür. Ormanlarda yaşayanlar sık çalılıklarda; kayalık ve dağlık bölgelerde yaşayanlar ise mağaralarda barınırlar. Pars, çevik hareketlerle tırmanır ve çoğunlukla bir ağaç dalından avının üzerine atlar. Hemen hayvanı öldürür ve yer. Eğer avladığı hayvanı bir seferde yiyip bitiremezse, geri kalanı bir ağaçta saklar.

Parsların boyu yaklaşık 1-1.5 metredir. Derisinin rengi koyu sarı olup sırtında gül biçiminde siyah benekler vardır. Bazı yavru “siyah panter” adını aldıkları bir evreden geçerler. Bunun yanı sıra Tayland ve çevresinde düz siyah renkli parslarda yaygındır. Dumanlı pars, Güneydoğu Asya’da, Nepal, Çin, Malezya, Tayvan, Sumatra ve Borneo’da görülür. Balta girmemiş ormanlarda, çalılıklarda, fundalıklarda ve sazlıklarda yaşar. Panterden daha küçük olan parsın postu vücudu ve bacaklarında grimtrak sarı üzerine siyah beneklidir. Tekir, Asya’da Türkistan’dan Tibet’e ve Tienşan’a kadar olan yerlerde dağlık bölgelerde yaşar. Büyüklüğü hemen hemen panter kadardır. Yalnızca dağ yamaçlarındaki kayalık bölgelerde yaşar. Postu beyaz ya da gri olup yalnızca vücudunun üst bölümlerinde koyu renk gül ya da halka biçiminde benekler vardır.

Pars

Kaynak: pixabay.com

Leopar Hakkında İlginç Gerçekler

  • Leopar 36 ila 74,4 fit uzunluğa (25 ila 39 inç kuyruk dahil değil) ve 46 ila 165 pound ağırlığa ulaşabilir. Erkekler dişilerden çok daha büyüktür.
  • Leopar, rozet adı verilen gül şeklinde siyah işaretlerle kaplı açık sarı veya altın rengi bir kaplamaya sahiptir. Yüz, uzuvlar ve karın katı siyah noktalarla kaplıdır. Bazı leoparların neredeyse görünmez rozetleri olan siyah kürkleri vardır (kara panterlerle karıştırılmamalıdırlar).
  • Leopar, büyük bir kafatasına, düzgün, güçlü bir vücuda, kısa bacaklara ve ağaçlarda dengeyi sağlayan ve avlanırken hızlı yön değiştiren uzun bir kuyruğa sahiptir.
  • Leopard mükemmel bir yüzücü, çevik atlamacı (yatay olarak 20 fit ve dikey olarak 10 fit zıplayabilir) ve hızlı koşucudur (maksimum hız: saatte 36 mil).
  • Leopard, gece boyunca avın tespit edilmesini kolaylaştıran mükemmel görme ve işitme duyusuna sahiptir.
  • Leopard’ın diyeti ceylan, antilop, maymun, yılan, yaban domuzu ve kirpi gibi çeşitli küçük ve büyük hayvanlara dayanmaktadır.
  • Leopar çok su içmez. Nemin çoğunu avından alır.
  • Leopar, avının boynunu hedef alan bir pusu avcısıdır.
  • Leopar zamanın çoğunu ağaçlarda geçirir. Avını aslanlardan ve sırtlanlardan korumak için yiyeceklerini depolar ve ağaçlarda yer.
  • Leopar, topraklarını ağaçlarda idrar ve pençe izleriyle işaretleyen yalnız ve bölgesel bir hayvandır.
  • Leopar hırlayabilir, mırıldanabilir ve hırıltılı öksürük benzeri ve havlama sesleri çıkarabilir.
  • Leopar tüm yıl boyunca çiftleşebilir. Dişi genellikle yavrularını korumak için birkaç erkekle çiftleşir (bütün erkekler yavruların babası olduklarına inanır ve bu nedenle onları öldürme dürtüsü yoktur).
  • Hamilelik 3 ay sürer ve 2 ila 3 yavru ile sona erer. Bebekler doğuştan kör ve çaresizdir. Hayatlarının ilk 8 haftasını yuvada gizli olarak geçirirler ve 3 aylık olana kadar anne sütüne bağımlıdırlar.
  • Yavru leoparlar 2 yaşında avlanmayı annelerinden öğrenir ve bağımsız yaşama hazır hale gelirler. 2 ila 3 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşırlar.
  • Leopar, vahşi ortamda 12 ila 15 yıl ve esaret altında 23 yıla kadar hayatta kalabilir.

Advertisement


Leave A Reply