Lohengrin Operası (Richard Wagner) Konusu Özeti Karakterler Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Lohengrin Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Lohengrin Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

LOHENGRİN

Üç perdelik romantik operadır.

Bestecisi: Richard Wagner
İlk oynanış: 1850 Weimar.

Başlıca kişiler:

Friedrich von Telramund (Bariton), Ortrud (Mezzosoprano), Elsa von Brabant (Soprano), Lohengrin (Tenor).

Konunun geçtiği çağ ve yer: 10. yüzyılın ilk yarısında Anvers.

Advertisement

Konusu:

Alman kralı Heinrich soyluları ve halkı toplayarak doğudan gelen tehlikeye karşı birleşmeleri gerektiğini söyler. Bu arada Erabantlar kendilerine bir önder seçilmesini isterler. Brabant kontu Telramund’a bakılırsa son duka ölürken iki çocuk bırakmış, bunlardan kız olan Elsa bir gün erkek kardeşi Goitfried’i ormana götürmüş, oradan yalnız dönmüştür. Kardeşini öldürmekle suçlanan Elsa suçsuz olduğunu söyler. Düşünde kendisini bir şövalyenin savunacağını görmüştür. Haberci çıkararak şövalyeyi alana çağırır. Bu sırada bir kuğunun çektiği kayık içinde genç, yakışıklı bir şövalye belirir. Elsa’ya döner, kendisini savunacağını, başarırsa kendisiyle evleneceğini söyler. Tek koşulu kız ona hiçbir zaman kim olduğunu sormayacaktır. Elsa’nın söz vermesi üzerine Telramund’la çarpışmaya koyulur, bir vuruşta yenilgiye uğratırsa da yaşamını bağışlar.

Telramund ve karısı Ortrud bu yenilgiden kurtulmak ve Brabantların önderliğini almak için bir çare düşünürler. Eğer Elsa’ya şövalyenin kimliğini söyletebilirlerse başarı onlarındır. Ortrud kızı bu yolda etkilemeye koyulur. Düğün ertesi gün olacak, kral ve kuğuyla gelen şövalye savaşa gideceklerdir Düğün töreni başlamıştır. Elsa ve eşi gelin odasına girerler. Elsa, Ortrud’un kötü etkisiyle kocasına kimliğini sormaktadır. Odaya dört adamıyla Telramund girer, şövalye bu defa kötü kalpli kontu acımadan öldürür, Elsa’ya döner, kimliğini ertesi günü açıklayacağını söyleyerek gider. Ertesi gün nehir kıyısında toplanılmıştır. Şövalye gelir, kimliğini açıklar; o Gral şövalyelerinin önderi Parsifal’in oğlu Lohengrin’dir. Savaşa gidilmeyecektir, çünkü Alman topraklarına hiçbir düşmanın girmesine olanak yoktur. Kuğunun çektiği kayık gözükmüştür. Lo hengrin kuğunun boynundaki zinciri çıkarınca ortaya genç, yakışıklı bir delikanlı çıkar. Bu, Telramund ve Ortrud’un büyüsüyle kuğu haline gelen Gottfried’dir. Lohengrin: «İşte, Brabantların dukası, işte önderiniz!» diyerek bu defa bir güvercinin çektiği kayıkla uzaklaşırken Elsa yere kapanmış hıçkırmaktadır.

Kaynağı Ortaçağ’a inen «Kuğulu Şövalye» öyküsü üzerine bir opera yazmayı 1839’da düşünen sanatçı bu fikri gerçekleştirmeye 1845’te başlamış, yapıt 1849’da tamamlanmıştır. «Lohengrin» de müzikli dram prensiplerinin olgunlaştığı, «Leitmotiv» tekniğinin geliştiği görülür. Anlamlı simgelerle örülü efsane dolgun, etkili müziğiyle tüm Alman iklimine, oradan ağır ağır dünyaya yayılmıştır.

Tanınmış bölümler:

«Ön müziği», «Einsam in trüben Tagen» (Elsa), «Üçüncü Perde Ara Müziği», «Treudlich geführt» (Düğün Korosu), «Das süsse Lied verhallt» (Elsa – Lohengrin), «İn fernem Land» (Lohengrin).

Lohengrin

Lohengrin; Ortaçağ’da Avrupa edebiyatına girmiş bir efsanenin Almanca’da aldığı addır. Ünlü Alman bestecisi Richard Wagner, 1850’de yazdığı bir opera ile Lohengrin efsanesine daha büyük bir ün kazandırmıştır.

Lohengrin efsanesi, çeşitli edebiyat eserlerinde değişik biçimlerde anlatılmışsa da, hemen hemen hepsinde ele alınan genel bir konusu vardır. Bu konu, çok eski bir peri masalı olan “Yedi Kuğu”ya dayanır:

Advertisement

Lohengrin adında bir şövalye, bir kuğunun çektiği sandalı ile gelerek, güzel bir kadını düşmanından kurtarır, onunla evlenir. Yalnız, adını, nereden geldiğini, kimin nesi olduğunu kadına söylemez, ona bunları merak etmemesini, kendisine bu konuda bir şey sormamasını tembih eder. Güzel kadın, Lohengrin’e söz verirse de, sonradan bu sözünü unutur. Böylece Lohengrin de, bir daha geri dönmemek üzere, onu bırakıp gider.

Lohengrin efsanesinin ilk defa nerede çıktığı kesin olarak bilinmiyor. Tarihi kaynaklardan anlaşıldığına göre, bu konudan ilk olarak, XII. yüzyıldaki Haçlı Seferlerini anlatan bir tarih kitabında söz edilmiştir.

Wagner‘in “Lohengrin” operası, birçok müzikçiler tarafından romantik operaların en büyüğü, en mükemmeli olarak kabul edilir.


Leave A Reply