Magnezyum Klorür Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

0
Advertisement

Magnezyum Klorür nedir? Magnezyum Klorür özellikleri, kimyasal formülü ve elde edilmesi hakkında bilgiler. Magnezyum Klorür nerelerde kullanılır?

Magnezyum klorür, MgCl2 kimyasal formülüne ve 95,210 g/mol moleküler ağırlığa sahip inorganik bir tuzdur. Magnezyum klorür ağırlıklı olarak çeşitli hidratlar, özellikle moleküler ağırlığı 203.301 g/mol olan MgCl2*6H2O heksahidrat olarak bulunur. Magnezyum Klorür Hekzahidrat, Alman jeolog Karl Gustav Bischo’nun adını taşıyan doğal bir mineral Bischofit olarak oluşur. Susuz magnezyum klorür hazırlamanın tercih edilen sentetik yöntemi, cıva(II) klorür ve magnezyumun reaksiyonudur: Mg + HgCl2 = MgCl2 + Hg.

Gerçekler

Deniz suyu sadece %0.54 MgCl2 içerir, ancak bol miktarda doğal metalik magnezyum kaynağıdır. 1 ton metalik magnezyum elde etmek için yaklaşık 800 ton deniz suyu yapılacaktır. Dow işlemi, MgCl2’nin elektrolizi ile deniz suyundan magnezyum metalinin izolasyonunu içerir. İlk olarak, Mg2 + magnezyum katyonları hidroksit iyonları ile çökeltilir. Magnezyum süspansiyonu, çözünür magnezyum klorürü yeniden oluşturmak için HCL ile işlenir. Tuz daha sonra heksahidrat olarak yeniden kristalleştirilir. Son olarak, MgCl2_6H2O kısmen kurutulur, eritilir ve elektrolize edilir: MgCl2_ 1.5H2O (l) = Mg (l) + Cl2 (g) + 1.5H2O (g)

Magnezyum Klorür

Magnezyum klorür renksiz kristal bir bileşiktir. Tuz çok higroskopiktir. Yoğunluğu 2.325 g/cm3 (susuz), 1.56 g/cm3 (heksahidrat) ve 987 K yüksek erime noktasına sahiptir. Magnezyum klorür heksahidrat sadece 373 K’nin altında stabildir ve 391 K’de ayrışır. Bileşik suda iyi çözünür. 298 K’de 100 g H2O başına 35.5 g çözünürlüğe sahip su. MgCl2’nin çözünmesi ekzotermik bir işlemdir.

Kullanıldığı Alanlar / Yerler

Magnezyum klorür, su ile etkileşimlerinin ekzotermik doğası nedeniyle bir süpürücü madde olarak etkilidir. Kışın buzun birikerek yola yapışmasını önlemek için kaldırıma MgCl2 solüsyonu püskürtülür. Betona daha az zarar verir ve diğer deaktive edici bileşiklere göre metalleri daha az aşındırır.

Advertisement

Magnezyum klorür ayrıca yangın söndürücülerde, seramikte ve yanmaz ahşap üretiminde de kullanılmaktadır. Bu bileşik, moleküler biyolojide temel teknik olan polimeraz zincir reaksiyonunda (PCR) bir kofaktör olarak önemli bir rol oynar.

Uzman bilgileri

Magnezyum katyonları Mg2+ birçok hücresel fonksiyonda, özellikle enzimatik reaksiyonlarda kofaktör olarak önemli bir rol oynar. Magnezyum normal kardiyovasküler ve kas aktivitesi için gereklidir. Doktorlar, profilaktik ve klinik tedavi olarak magnezyum tuzlarını reçete eder.

Eylül 2005’te, J. Durlach ve ortak yazarlar, magnezyum klorürün, absorpsiyon ve hücre zarı penetrasyonu dahil olmak üzere önemli ölçüde daha iyi farmakolojik özelliklere ve ayrıca yaygın olarak kullanılan magnezyum sülfattan daha az hücre toksisitesine sahip olduğunu gösterdi.

Uyarı

Yüksek dozlarda solunması veya yutulması durumunda magnezyum klorür zararlı olabilir. Bu tuzun yutulması, serum magnezyum konsantrasyonu 3.5 mg/dl’den yüksek olduğunda bulantı, kusma ve karın rahatsızlığına neden olur. 8-12 mg/dl serum magnezyum konsantrasyonu ile karakterize edilen, özellikle intravenöz olarak uygulanan büyük dozlar, hipotansiyon, kas zayıflığı, refleks kaybı gibi daha ciddi semptomlara neden olabilir. Tuzun daha yüksek dozları kas felcine, solunum durmasına, komaya neden olur.


Leave A Reply