Mary Leakey Kimdir? Ünlü Fosil Bilimci ve Eşinin Buluşları ve Çalışmaları

0
Advertisement

Mary Leakey kimdir ve ne yapmıştır? Ünlü fosil bilimcinin hayatı, biyografisi, kocası ile olan çalışmaları ve yaptığı buluşlar hakkında bilgi.

Mary Leakey, kocası Louis ile birlikte bazı önemli bilimsel keşifler yapan bir İngiliz paleoantropoloğuydu. Mary Leakey, 20. yüzyılın son yarısında birçok önemli arkeolojik ve antropolojik keşif ile tanınan bir paleoantropologdu. Uzun zaman, meslektaşı ve kocası Louis Leakey ile birlikte çalışarak, Afrika’da insanlığın kökenleri hakkında bilimsel bilgiyi önemli ölçüde geliştiren bir dizi fosili ortaya çıkardı.

Mary Leakey

Önde gelen birkaç arkeolojik ve antropolojik keşif arasında Leakeys, 1960 yılında Afrika’daki Olduvai Boğazı’nı kazarken, insanlığın kökenlerini aydınlatmaya yardımcı olan bir bulgu olan maymunların ve insanların atalarının bir kafatası fosilini keşfetti. Mary kocasının ölümünden sonra çalışmaya devam etti. 1996 yılında Kenya’da öldü.

Erken dönem

Mary Leakey, 6 Şubat 1913’te Londra, İngiltere’de Mary Douglas Nicol’da doğdu. Bir sanatçının kızıydı, genç yaşta, Mary çizimde mükemmelleşti – daha sonra paleoantropoloji alanında yeteneğini kullandı. Henüz 17 yaşındayken İngiltere’de bir kazıda illüstratörlük yaptı.

Karı-Koca Takımı Başlıyor

1930’larda Mary’den, Louis S.B. tarafından yazılan Adam’ın Ataları (1934) adlı bir kitabı canlandırması istendi. Leakey, arkeolog ve antropologdu. Çift arasında kısa sürede kişisel bir ilişki geliştirdi. 1937’de evlendiler ve bilimin en tanınmış karı koca takımlarından birini kurdular. Louis, Tanzanya, Doğu Afrika’da dik bir dağ geçidi olan Olduvai Boğazı’nda bir kazı projesine başladığında çift Afrika’ya taşındı.

Advertisement

Mary Leakey

İlk Büyük Keşif: ‘Proconsul Africanus’

Mary ilk büyük keşfini 1948’de yaptı: daha sonra iki farklı türe dönüşen maymunların ve insanların atası olan Proconsul africanus’un kısmi kafatası fosilini buldu. Bulgusu gerçekten dikkat çekiciydi; 18 milyon yaşından büyük olduğuna inanılan fosil, Miyosen döneminden keşfedilen ilk primat cinsinin ilk türüdür.

‘Zinjanthropus Boisei’ ve ‘Homo Habilis’

Mary ayrıca 1959 tarihli bir buluntu ile insanlığın kökenlerini çevreleyen gizemin çözülmesine yardımcı oldu. O Temmuz, Mary erken bir insan atasının kısmi kafatasını keşfetti. 1960’da Leakey ekibi bir sonraki büyük keşfini yaptı: 1.4 ila 2.3 milyon yaş arasında olduğuna inanılan ve Gelasya Pleistosen döneminde ortaya çıktığı düşünülen bir tür olan Homo habilis fosilleri. Bulguları ayrıca türlerin taş aletler üretmekte usta olduklarına dair kanıtlar sağladı; bu da onları bu alanda bilinen en eski uzmanlar haline getirdi.

Mary Leakey

Son Yıllar ve Miras

Louis 1972’de öldükten sonra, Mary fosilleri araştırmaya devam etti. Homo habilis’i bulduktan yaklaşık yirmi yıl sonra, 1979’da Tanzanya’daki bir yer olan Laetoli’de erken insan ayak izleri keşfetti. Bulgu, bilim tarihinde, insanoğlunun apelike atalarının fiziksel aktivitesine doğrudan kanıt sağlayan ve daha önce primatlar hakkındaki varsayımları değiştiren ilk şeydi.

Paleoantropolog olarak onlarca yıllık kariyeri boyunca, Mary’nin projeleri kısmen National Geographic Society tarafından düzinelerce hibeyle finanse edildi.

Advertisement

Mary 9 Aralık 1996’da Kenya, Nairobi’de öldü. Üç oğlu (kocası Louis’den) vardı: Richard, Jonathan ve Philip. Bugün Mary’nin çalışması hem Leakey Vakfı hem de Leakey ailesinin genç kuşakları boyunca devam ediyor: Richard Leakey, karısı Meave ve kızları Louise, aile mirasını sürdürmede aktif roller oynuyor.

Leakey Ailesi

Louis Leakey (1903 – 1972)
Mary Leakey (1913 – 1996)
Richard Leakey (1944 – … )

Leakey ailesinin Doğu Afrika da bulduğu fosiller çağdaş insanların evriminin maymunsu hominidlerden başladığını göstermiştir. İngiliz misyonerlerinin oğlu olarak Kenya’da doğan Louis Leakley 1931’de Tanzanya’da arkeolog olarak çalışmaya başlamıştı. 1933’de İngiliz arkeolog Mary Nicol ile tanıştı ve 1936’da evlendiler. Louis 1963’te Tanzanya’da Olduvai Gorge’u kazarken bizim gerçek atamız olduğunu tahmin ettiği Homo Habilis’in fosil kalıntılarını buldu.

Homo Habilis’in 1,5 milyon yıl önce evrim geçirerek Homo erectus’a dönüştüğü ve onun evrimiyle de ortaya çıkan iki türden Homo sapiens’in ilk modern insan olduğu tahmin edilmektedir. Mary Leakey 1978’de Tanzanya’da Laetoli’de fosilleşmiş ayak izleri buldu. Bunlar da 3,5 miyon yıl önce dik yürüyen hominidler tarafından yapılmıştı.

Leakey’lerin oğlu Richard ilk fosilini soyu tükenmiş dev bir domuz parçasını altı yaşında buldu. 1970’lerde Kenya’da çalışırken 230 hominidin fosilleşmiş kalıntılarını ve bu yaratıkların daha önce sanıldığından daha zeki olduklarını gösteren taş aletleri buldu. Bu bulgular insanın atalarının üç milyon yıl önce Afrika’da yaşadığını kanıtladı.

Önemli Başarıları :

İnsanın atalarının en eski fosil kanıtlarının bulunması. (1959 – 1978)


Leave A Reply