Meyan Kökünün Sağlık İçin Faydaları Kullanımı ve Yan Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Meyan kökünün insan sağlığı için faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır? Neye İyi Gelir? Olası yan etkileri ve riskleri nelerdir?

Tatlı kök olarak da bilinen meyan kökü, çoğunlukla şekerlerde ve içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. İnsanlar ayrıca tıbbi faydaları için yüzyıllardır meyan kökü kullanmıştır.

meyan kökü

Tıp topluluğu meyan kökü genel bütünsel faydalarını daha fazla kabul etmeye başlıyor. Bununla birlikte, tıbbi araştırmaların bu sağlık yararlarından bazılarını kanıtlamadığını not etmek önemlidir. Meyan kökü, glisirizin içeren veya deglisirizinleştirilmiş meyan kökü (DGL) olarak birçok formda mevcuttur.

Meyan kökünün tarihçesi

“Meyan” kelimesi, Glycyrrhiza glabra adı verilen bir bitkinin kökünü ifade eder. Avrupa ve Asya’ya özgüdür. Bitki aslında bu alanlarda bir ot olarak sınıflandırılır. İlk Mısırlılar meyan kökünü severdi. Çaylarında kullandılar. Meyan kökü daha sonra Çin’e ithal edildi ve Çin tıbbi geleneğinde önemli bir bitki haline geldi.

Meyan kökünün sağlık yararları hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Advertisement

Midenizi rahatlatır

Meyan kökü gastrointestinal problemleri yatıştırmak için kullanılır. Gıda zehirlenmesi, mide ülseri ve mide ekşimesi durumunda, meyan kökü ekstresi mide astarının onarımını hızlandırabilir ve dengeyi yeniden sağlayabilir. Bu, glisirizik asidin anti-enflamatuar ve bağışıklık arttırıcı özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Bir çalışma, glisirizik asidin toksik bakteri H. pylori’yi baskılayabildiğini ve bağırsakta büyümesini önleyebildiğini buldu. Peptik ülser hastalığı, mide ekşimesi veya gastriti olan kişilerin DGL (deglisirizinleştirilmiş meyan kökü) alırken semptomları iyileştirdiğini gösteren araştırmalar da vardır.

DGL daha güvenli meyan köküdür ve gerekirse uzun süreli olarak alınabilir.

Solunum sisteminizi temizler

Solunum problemlerini tedavi etmek için meyan kökü önerilir. Meyan kökü oral bir takviye olarak almak vücudun sağlıklı mukus üretmesine yardımcı olabilir. Balgam üretiminin artması, sağlıklı bir bronş sistemine karşı duyarlı görünebilir. Ancak bunun tam tersi doğrudur. Temiz, sağlıklı balgam üretimi, solunum sisteminin eski, yapışkan mukusla tıkanmadan çalışmasını sağlar.

Stresi azaltır

Stres sürekli olarak adrenalin ve kortizol üreterek zamanla adrenal bezi bitkin bırakabilir. Meyan takviyeleri böbreküstü bezine biraz rahatlama sağlayabilir. Meyan kökü ekstresi, vücutta sağlıklı bir kortizol seviyesini destekleyen adrenal bezini uyarabilir.

Kanser tedavisine yardımcı olur

Bazı çalışmalar, meyan kökü potansiyel olarak meme ve prostat kanserlerinin tedavisine yardımcı olabildiğini gösterdi. Bazı Çin uygulamaları da kanser tedavisine dahil ediyor. FDA henüz bu tür tedavi yöntemlerini ABD’de onaylamamıştır. Ancak Amerikan Kanser Derneği’ne göre araştırmalar devam ediyor.

Advertisement

meyan kökü

Cildinizi ve dişlerinizi korur

Egzama tedavisinde meyan kökü içeren topikal jeller önerilir. Meyan, antibakteriyel özellikleri nedeniyle başarılı bir dermatolojik tedavi olabilir. Bu nedenle, bütünsel sağlık pratisyenleri genellikle bakterileri öldürmek için diş çürümesine meyan kökü uygulanmasını önerir.

Dozaj ve formlar

Sıvı ekstrakt

Meyan kökü ekstresi en yaygın bulunan meyankökü türüdür. Şekerlerde ve içeceklerde ticari tatlandırıcı olarak kullanılır. Bir bireyin meyan ekstresi tüketimi 30 mg / mL glisirizik asidi geçmemelidir. Daha fazla alınması istenmeyen yan etkilere neden olabilir

Toz Form

Gıda mağazaları ve çevrimiçi özel perakendeciler meyan tozu satmaktadır. Bir jel bazı ile birleştiğinde, cildi temizleyen topikal bir merhem olabilir. Toz formunda meyan, egzama ve akne tedavisinde özellikle yararlıdır. Ayrıca tozu bitkisel kapsüllere dökebilir ve ağızdan alabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerine göre önerilen meyan kökü dozu günde 75 miligramdan azdır.

Çay

Bir çay haline getirilmiş ve ezilmiş meyan kökü yaprakları popüler hale gelmiştir. Bu çayları süpermarketlerden veya sağlıklı gıda mağazalarından ve çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.

Çaylar sindirim, solunum ve adrenal bez sağlığını desteklemek için kullanılır. “Bronşiyal sağlık” ve “temizle ve detoks” için bitki çayları gördüğünüzde, genellikle meyan kökü formları içerirler. İnsanların günde 2 bardaktan fazla meyan çayı almaları önerilmez.

DGL (deglisirizinleştirilmiş meyan kökü)

DGL, daha güvenli bir form olan glisirizin çıkarılmış meyan köküdür. DGL yüzde 2’den fazla glisirizin içermemelidir. Bu form gastrointestinal semptomlar için önerilir, çünkü uzun süreli alım gerekebilir.

DGL çiğneme tabletleri, kapsüller, çay ve toz halinde bulunur. Günde 5 gramdan fazla DGL tüketmeyin. DGL’yi burada çeşitli şekillerde satın alabilirsiniz.

Olası yan etkiler

Çok fazla meyan kökü ekstresi vücutta düşük potasyum seviyelerine yol açabilir, bu da kas zayıflığına neden olur. Bu duruma hipokalemi denir.

Bazı çalışmalara göre, iki haftalık bir süre içinde çok fazla meyan kökü alan denekler sıvı tutma ve metabolizma anormallikleri yaşadı.

Advertisement

Çok fazla meyan kökü tüketmek, yüksek tansiyona, şişmeye ve kalp atışı düzensizliğine neden olabilir. Modern meyan kökü aromalı birçok ürün meyan kökü doğal lezzetlerini taklit eder, ancak bazıları hala glisirizik asit ile yapılır.

10 yaşından küçük çocuklar, çok fazla meyan kökü aldıktan sonra hipertansiyon sorunu yaşarlar. Hamile veya emziren kadınlara her türlü meyan kökünden kaçınmaları önerilir. Hipertansiyonu olan insanlar da meyan kökünden kaçınmalıdır.


Leave A Reply