Mikro ve Makro Ekonomi Nedir? Aralarındaki Farklar Artıları ve Eksileri

0
Advertisement

Makro ekonomi ve mikro ekonomi nedir, hangi konularla ilgilenir, aralarındaki farklar nelerdir? Makro ve mikro ekonominin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Mikro Ekonomi, tek bir birimin eylemlerinden bahseder, yani bir birey, firma, hane halkı, pazar, endüstri vb. Öte yandan, Makro Ekonomi ekonomiyi bir bütün olarak inceler, yani tek bir birimi değil, kombinasyonu değerlendirir, yani firmalar, hane halkı, ulus, endüstriler, pazar vb.

ekonomi

‘Ekonomi’, insanların sınırlı kaynakları kendi isteklerini (sınırsız) karşılamak için mallara ve hizmetlere dönüştürmek için nasıl birlikte çalıştıkları ve bunları kendi aralarında nasıl dağıttıklarının incelenmesi olarak tanımlanır. Ekonomi, Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi olmak üzere iki geniş kısma ayrılmıştır. Ekonominin sınıflandırıldığı iki geniş kategori vardır, yani Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi.

Farkların Karşılaştırılması

Anlam
  • Mikro Ekonomi: Bireysel bir tüketicinin, firmanın, ailenin davranışını inceleyen ekonomi dalı Mikroekonomi olarak bilinir.
  • Makro Ekonomi: Tüm ekonominin (hem ulusal hem de uluslararası) davranışını inceleyen ekonomi dalı, Makroekonomi olarak bilinir.
İlgi Alanı
  • Mikro Ekonomi: Bireysel ekonomik değişkenler
  • Makro Ekonomi: Toplam ekonomik değişkenler
İş Uygulamaları
  • Mikro Ekonomi: Operasyonel veya dahili sorunlar
  • Makro Ekonomi: Çevre ve dış konular
Araçlar
  • Mikro Ekonomi: Talep ve Arz
  • Makro Ekonomi: Toplam Talep ve Toplam Arz
Varsayım
  • Mikro Ekonomi: Tüm makro ekonomik değişkenlerin sabit olduğunu varsayar.
  • Makro Ekonomi: Tüm mikro ekonomik değişkenlerin sabit olduğunu varsayar.
Ürün
  • Mikro Ekonomi: Fiyatlandırma Teorisi, Faktör Fiyatlandırma Teorisi, Ekonomik Refah Teorisi ile ilgili.
  • Makro Ekonomi: Milli Gelir Teorisi, Toplam Tüketim, Genel Fiyat Düzeyi Teorisi, Ekonomik Büyüme.
Kapsam
  • Mikro Ekonomi: Talep, arz, ürün fiyatlandırma, faktör fiyatlandırması, üretim, tüketim, ekonomik refah vb. Gibi çeşitli konuları kapsar.
  • Makro Ekonomi: Milli gelir, genel fiyat seviyesi, dağıtım, istihdam, para vb. Gibi çeşitli konuları kapsar.
Önem
  • Mikro Ekonomi: Ekonomideki üretim faktörlerinin (arazi, emek, sermaye, girişimci vb.) Fiyatları ile birlikte bir ürünün fiyatlarının belirlenmesinde faydalıdır.
  • Makro Ekonomi: Genel fiyat seviyesinde istikrarı korur ve ekonominin enflasyon, deflasyon, reflasyon, işsizlik ve yoksulluk gibi temel sorunlarını bir bütün olarak çözer.
Sınırlamalar
  • Mikro Ekonomi: Gerçekçi olmayan varsayımlara dayanmaktadır, yani mikroekonomide, toplumda hiç de mümkün olmayan tam bir istihdam olduğu varsayılmaktadır.
  • Makro Ekonomi: “Kompozisyon Yanılgısı” nın içerdiği analiz edilmiştir ki bu bazen doğru değildir, çünkü toplam için doğru olanın bireyler için de doğru olmaması mümkündür.

Mikro Ekonomi

Mikroekonomi, ekonomi içindeki tüketiciler, aile, endüstri, firmalar vb. Gibi bireysel ekonomik ajanların davranış ve performansına odaklanan ekonomi dalıdır. Sınırlı kaynakların çeşitli bireyler arasında onların isteklerini karşılamak için nasıl tahsis edildiğini tespit eder. Maksimum çıktı ve sosyal refah elde etmek için kaynakların mümkün olan en iyi şekilde kullanılması için koşulları belirler.

Burada talep, kıt kaynakların tahsisine ilişkin makul bir karar vermek için ilgili malların (tamamlayıcı mallar) ve ikame ürünlerin fiyatı ve miktarı ile birlikte bir ürünün miktar, alternatif kullanımları ve fiyatının belirlenmesinde önemli bir rol oynar. .

Advertisement

Mikroekonomi, bireylerin ve hane halkının gelirlerini nasıl harcadığını analiz ediyor. İnsanlar gelecekteki beklenmedik durumlar için ne kadar tasarruf edeceklerine nasıl karar veriyor. Sınırlı gelirle, ihtiyaç ve isteklerini en iyi karşılayan mal ve hizmetler nelerdir?

Ayrıca firmanın hangi ürünleri ve kaç ürünü satması gerektiğini de belirler. Firma, mal ve hizmetlerini hedef kitleye hangi fiyata sunmalıdır? İşletmeyi başlatmak veya işletmek için firma tarafından hangi finansman kaynakları kullanılacak? Firmada çalışmak üzere işçiler kaç ve ne oranda işe alınacak? Firma ne zaman büyümeli, küçülmeli ve işi kapatmalıdır?

ekonomi

Makro Ekonomi

Makroekonomide, tüm ekonomik fenomenler veya genel ekonomi hakkında konuşulur. Temel olarak, toplu değişkenlerin davranışına ve performansına ve tüm ekonomiyi etkileyen konulara odaklanır. Bölgesel, ulusal ve uluslararası ekonomileri içerir ve işsizlik, yoksulluk, genel fiyat seviyesi, toplam tüketim, toplam tasarruf, GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla), ithalat ve ihracat, ekonomik büyüme, küreselleşme, parasal / mali politika vb. gibi ekonominin ana alanlarını kapsar.

Burada makroekonomik değişkenlerdeki değişikliklerin bir sonucu olarak dengeye nasıl ulaşıldığını tartışılır. Ülkedeki işsizlik, yoksulluk ve enflasyon oranı nedir? Ekonominin hızlanmasına veya yavaşlamasına neden olan sorunlar nelerdir? Ülkedeki insanların yaşam standardı nedir? Ülkede yaşamanın maliyeti nedir?

Dahası, makroekonomi sadece ekonominin içinden geçtiği sorunları tartışmakla kalmaz, aynı zamanda bunların çözümüne yardımcı olur ve böylece verimli bir şekilde işlemesini sağlar.

Advertisement

Mikro ve Makro Ekonomi arasındaki Temel Farklılıklar

Aşağıda verilen noktalar, mikro ve makro ekonomi arasındaki farkı ayrıntılı olarak açıklamaktadır:

  1. Mikroekonomi, ekonominin belirli bir bölümünü, yani bir birey, hane halkı, firma veya endüstriyi inceler. Ekonominin sorunlarını bireysel düzeyde inceler. Öte yandan, Makroekonomi tüm ekonomiyi inceler, tek bir birimden bahsetmek yerine milli gelir, genel fiyat seviyesi, toplam tüketim vb. Gibi toplam birimleri inceler. Geniş ekonomik konularla ilgilenir.
  2. Mikroekonomi, bireysel ekonomik birimleri vurgular. Buna karşı, makroekonominin odak noktası, toplam ekonomik değişkenler üzerinedir.
  3. Mikroekonomi operasyonel veya dahili konulara uygulanırken, çevresel ve harici konular makroekonominin endişesidir.
  4. Mikroekonominin temel araçları talep ve arzdır. Tersine, toplam talep ve toplam arz, makroekonominin birincil araçlarıdır.
  5. Mikroekonomi, tek bir ürün, firma, hane halkı, endüstri, ücretler, fiyatlar vb. İle ilgilenir. Tersine, Makroekonomi milli gelir, ulusal çıktı, fiyat seviyesi, toplam tüketim, toplam tasarruf, toplam yatırım vb. Gibi toplamlarla ilgilenir.
  6. Mikroekonomi, belirli bir malın fiyatının talep edilen miktarı ve arz edilen miktarı nasıl etkileyeceği ve bunun tersi gibi konuları kapsar. Aksine, Makroekonomi, işsizlik, para / maliye politikaları, yoksulluk, uluslararası ticaret, fiyatlarda enflasyon artışı, açık vb. Gibi bir ekonominin temel konularını kapsar.
  7. Mikroekonomi, tamamlayıcı ve ikame malların fiyatları ile birlikte belirli bir malın fiyatını belirlerken, Makroekonomi genel fiyat seviyesinin korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra enflasyon, deflasyon, enflasyonun düşürülmesi, yoksulluk, işsizlik gibi önemli ekonomik sorunların çözümüne yardımcı olur. vb.
  8. Herhangi bir ekonomiyi analiz ederken, mikroekonomi aşağıdan yukarıya bir yaklaşım alırken, makroekonomi yukarıdan aşağıya bir yaklaşım kabul eder.

kumbara

Mikro Ekonomi

Artıları:
  • Belirli bir ürünün fiyatlarının ve ayrıca çeşitli üretim faktörlerinin, yani toprak, emek, sermaye, organizasyon ve girişimci fiyatlarının belirlenmesine yardımcı olur.
  • Serbest girişim ekonomisine dayanmaktadır, bu da işletmenin karar almakta bağımsız olduğu anlamına gelir.
Eksileri:
  • Tam istihdam varsayımı tamamen gerçekçi değildir.
  • Ekonominin yalnızca küçük bir bölümünü analiz ederken, daha büyük bir kısmı dokunulmadan bırakılır.

Makro Ekonomi

Artıları:
  • Açık ve fazlasının nedenleri ile ödemeler dengesinin belirlenmesine yardımcı olur.
  • Ekonomik ve mali politikaların belirlenmesine yardımcı olur ve kamu maliyesi sorunlarını çözer.
Eksileri:
  • Analizi, agregaların homojen olduğunu söylüyor, ancak öyle değil çünkü bazen heterojen.
  • Yalnızca bireyin refahından kaçınan toplu değişkenleri kapsar.

Karşılıklı bağımlılık

Mikroekonomi, sınırlı kaynakların bireyler arasında tahsisine odaklandığından, makroekonomi, kıt kaynakların mümkün olan en iyi şekilde kullanılması için sınırlı kaynakların dağıtımının birçok insan arasında nasıl yapılacağını inceler. Mikroekonomi, tek tek birimler hakkında çalışırken, aynı zamanda, makroekonomi, toplam değişkenler hakkında da çalışmaktadır.

Her ikisi de, ülkenin ekonomik refahının ancak üretken kaynakların mümkün olan en iyi şekilde kullanılması halinde mümkün olduğu görüşündedir. Bu şekilde birbirlerine bağımlı olduklarını söyleyebiliriz. Dahası, ekonomi hakkında tam bir anlayışa sahip olmak için, iki dalın da incelenmesi önemlidir.

Sonuç

Mikro ve Makro Ekonomi ne farklı konulardır ne de çelişkilidir, aksine tamamlayıcıdır. Her madalyonun iki yönü olduğu için – mikro ve makro ekonomi aynı madalyonun iki yönüdür, burada birinin kusurunun diğerlerinin hak ettiği ve bu şekilde tüm ekonomiyi kapsar. Onları farklı kılan tek önemli nokta uygulama alanıdır.


Leave A Reply