Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Hava Kirliliği, Etkileri ve Çözüm Yolları

0

Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin etkileri nelerdir? Motorlu taşıtların kirleticileri ve çözüm yolları nelerdir?

Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Hava Kirliliği

Kişisel ulaşım seçeneklerimizin hava kalitesi üzerinde büyük etkisi vardır. Ne sürdüğümüz ve nasıl sürdüğümüz çevreyi etkiler. Motorlu araçlar, tüm karbon monoksit ve hidrokarbon emisyonlarını açığa çıkarıyor. Mikroskobik parçacıklar da dahil olmak üzere bu emisyonlar, yüksek kanser riskiyle birlikte solunum ve kalp sorunlarına sebep olabilir.

taşıtlar hava kirliliği

Kaynak: pixabay.com

Fosil yakıtlarla çalışan arabalar, kamyonlar ve otobüsler hava kirliliğine büyük katkıda bulunur. Aslında nakliye, havamıza nitrojen oksitlerin yarısından fazlasını yayar ve küresel ısınma emisyonlarının önemli bir kaynağıdır. Çalışmalar, araç egzozundan kaynaklanan kirleticileri vücuttaki hemen hemen her organ sistemi üzerindeki olumsuz etkilere bağladı.

Bu hava kirliliği insan sağlığı ve çevre için önemli riskler taşırken, temiz araç ve yakıt teknolojileri aracılığıyla otomobillerimizden ve kamyonlarımızdan emisyonları önemli ölçüde azaltabilir ve ulaşımın dönüştürülmesine yardımcı olabiliriz.

Hava kirliliğinin bileşenleri

Arabalar, kamyonlar ve otobüsler, araç çalışması ve yakıt üretimi sırasında yayılan kirlilik dahil olmak üzere yaşam döngüleri boyunca hava kirliliği üretir. Ek emisyonlar, yakıtların rafine edilmesi ve dağıtımı ve daha az ölçüde, aracın üretimi ve bertarafı ile ilişkilidir.

Arabalar, kamyonlar ve otobüslerden kaynaklanan hava kirliliği birincil ve ikincil kirlilik olarak ikiye ayrılır. Birincil kirlilik doğrudan atmosfere yayılır; ikincil kirlilik, atmosferdeki kirleticiler arasındaki kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanır. Fetüsler, yeni doğan çocuklar ve kronik hastalıkları olan kişiler, hava kirleticilerinin etkilerine özellikle duyarlıdır. Aşağıdakiler motorlu taşıtlardan kaynaklanan başlıca kirleticilerdir:

Partikül madde (PM).

Bir tür partikül madde, araç egzozunda görülen kurumdur. Bir insan saçının çapının onda birinden daha küçük olan ince parçacıklar, akciğerlerin derinliklerine nüfuz edebildikleri için insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturur. PM, birincil kirletici veya hidrokarbonlar, nitrojen oksitler ve sülfür dioksitlerden ikincil bir kirletici olabilir. Dizel egzoz, PM kirliliğine önemli bir katkıda bulunur.

Uçucu Organik Bileşikler.

Bu kirleticiler, güneş ışığının varlığında nitrojen oksitlerle reaksiyona girerek dumandaki ana bileşen olan yer seviyesinde ozon oluşturur. Üst atmosferde faydalı olmasına rağmen, zemin seviyesinde bu gaz solunum sistemini tahriş ederek öksürmeye, boğulmaya ve akciğer kapasitesinde azalmaya neden olur. Benzen, asetaldehit ve 1,3-bütadien gibi toksik hava kirleticileri de dahil olmak üzere otomobillerden, kamyonlardan ve otobüslerden yayılan Uçucu Organik Bileşikler farklı kanser türleriyle bağlantılıdır.

Azot oksitler (NOx).

Bu kirleticiler yer seviyesinde ozon ve partikül madde (ikincil) oluşturur. Aynı zamanda birincil kirletici olarak zararlı olan NOx, akciğer tahrişine neden olabilir ve vücudun zatürre ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savunmasını zayıflatabilir.

Karbon monoksit (CO).

Bu kokusuz, renksiz ve zehirli gaz, benzin gibi fosil yakıtların yanmasıyla oluşur ve öncelikle otomobil ve kamyonlardan salınır. Solunduğunda, CO beyin, kalp ve diğer hayati organlardaki oksijeni engeller.

Sülfür dioksit (SO2).

Enerji santralleri ve motorlu taşıtlar bu kirletici maddeyi kükürt içeren yakıtları, özellikle de dizel ve kömür yakarak oluşturur. Sülfür dioksit atmosferde tepkimeye girerek ince partiküller oluşturabilir ve diğer hava kirleticileri gibi küçük çocuklar ve astımlılar için en büyük sağlık riskini oluşturur.

Sera gazları.

Motorlu taşıtlar ayrıca küresel iklim değişikliğine katkıda bulunan, ağırlıklı olarak karbondioksit olan kirleticiler de yaymaktadır. Aslında, arabalardan, kamyonlardan ve otobüslerden kaynaklanan egzoz borusu emisyonları, küresel ısınma kirliliğinin önemli bir kısmını oluşturuyor.

taşıtlar hava kirliliği

Kaynak: pixabay.com

Hava kirliliğinin etkileri

Araç egzozundan kaynaklanan kirleticiler akciğerlerinizi etkilemekten daha fazlasını da yapabilir. Aslında, egzoz borusu kirleticileri yaşamın her aşamasında sağlık riskleri oluşturur ve hatta erken ölümlere bile neden olabilir. Ancak küresel ısınma emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin etkileri aynı zamanda insanların sağlığını ve tüm toplumların refahını da etkiler. Küresel ısınma, özellikle çocuklar ve yaşlılar için riskli olan daha sık ve yoğun sıcak dalgalarına ve yerel toplulukları tahrip edebilecek deniz seviyesinin yükselmesine, sellere ve kuraklıklara yol açmaktadır.

Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği nasıl azaltılır?

İşe veya okula yürümekten araba paylaşımına kadar, etkiyi azaltmanın birçok yolu vardır. İşe gidip gelme tarzınızı keşfedin. Arabalardan ve kamyonlardan kaynaklanan kirliliğin çoğu yakıtın yanmasından kaynaklandığından, daha az yakıt, yakıt temizleyici ve daha temiz yakıt yakarak bu kaynaklardan kaynaklanan kirliliği azaltabilirsiniz.

  • Daha az yakıt tüketin
  • Bir dahaki sefere bir araç satın aldığınızda, ortalama günlük ihtiyaçlarınızı karşılayan yakıt açısından en verimli aracı satın alın.
  • Birden fazla aracınız varsa, yakıt açısından en verimli olanı kullanın.
  • Mümkün olduğunca sık toplu taşıma ve araba veya minibüs kullanın.
  • Yakıt kullanımından tamamen kaçınmak için bisiklet sürün veya yürüyün.
  • Egzoz emisyonlarını azaltmak için aracınızı iyi ayarlanmış ve lastikleri uygun şekilde şişirilmiş halde tutun.
  • İşleri tek bir yolculukta birleştirin – arabalar ısındığında daha az kirlenir.
  • Rölantiden kaçının – rölantide çalışan egzoz, çalışan egzozdan daha fazla kirletici içerir.
  • Yeni bir araba satın alırsanız, düşük emisyonlu bir araç arayın
  • Esnek yakıtlı araçlarda% 85 etanol yakıt (E85) kullanılabilir.
  • Doğal gaz ve biyodizel gibi diğer alternatif ulaşım yakıtları, araç filoları için en pratik olanlardır.

Leave A Reply