Kenya Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Kenya – Kenya ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

kenya bayrağı

Kaynak: pixabay.com

KENYA;

  • Yüzölçümü: 582.646 km2.
  • Başkenti: Nairobi.
  • Dil: Svahili, İngilizce.
  • Din: Hristiyan ( % 22 Katolik, % 7 Protestan), Müslüman (% 6), doğal Afrika dinleri (% 60).
  • Para birimi: 1 Kenya şilini=100 cent.
  • Başlıca kentleri: Mombasa-Klindi, Kisumu, Nakuru, Maçakos, Eldoret, Nyeri, Meru.

Doğu Afrika’da devlettir. Hint Okyanu-su’na çıkışı bulunan, Ekvator tarafından ikiye bölünen Kenya; kuzeydoğudan Somali, kuzeyden Etiyopya ve Sudan, batıdan Uganda ve Viktorya Gölü, güneyden Tanzanya ile çevrilidir:

Yüzey Şekilleri

Kenya’da, güneydoğu, kuzeybatı doğrultusunda 5 belirgin bölge gözlenir. Kıyı düzlüğü, 1.500-2.000 m arasında değişen yayla biçiminde yükselir. Nairobi’nin kuzeyinde, Kenya Dağı’nda en yüksek yaylayı sınırlar. Burada Batı Yayla bölgesinden önce Great Rift Vadisi araya girer. Volkanik bir yapısı olan Batı Yaylası’nın kuzey kesimi çorak bir yarı çöldür. Kuzeyden güneye düz bir çizgi biçiminde inen Doğu Rift Vadisi’nde bir dizi göl bulunur. Rift Vadisi, özellikle yaylalar bölgesinde görülmeye değer bir görünüm alır. Bu yörede 65 km genişliğe ulaşan vadi, 900 m’ye kadar yükselen dik kayalarla çevrilir ve bunlar, Doğu Kenya Yaylaları’nı Viktorya Gölü’ne uzanan Batı Yaylalarından ayırırlar. Doruğu karlarla örtülü Kenya Dağı (5.199 m) Afrika’nın en görkemli dağlarından biridir. Tana, Galana ve Pangani gibi başlıca ırmaklar, yaylanın çeşitli yerlerinde, vadileri derin biçiminde parçalamışlardır. Dar kıyı düzlüğü, mercan kayalıklarıyla çevrilidir.

İklim

İklim, genelde ekvatoral olmakla birlikte, yükseklik nedeniyle ılımandır (ülkenin büyük bir bölümü deniz düzeyinden 1.500 m yükseltidedir). Yıllık ortalama sıcaklık, Nairobi’ de 17.5°C, Mombasa’da 20.7°C’dir. 40 mm’nin altında yağış alan ülkenin kuzeyi ve kuzeydoğusu yarı çöl durumundadır. Egemen güney rüzgârlarına açık kıyı düzlüğü yılda 2,000 mm, yüksek yaylalarla, dağlar 3.000 mm’ye varan yağış alırlar. Rift Vadisi korunaklı olduğu için daha kurudur. Ülkenin orta kesiminde, iki yağmur mevsimi (nisan-mayıs, kasım-aralık) ve iki kurak mevsim (ocak-mart, haziran-ekim) yaşanır.

kenya

Kaynak: pixabay.com

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar

Bitki örtüsü yapısında büyük bölgesel farklılıklar gözlenir. Yüksek dağlarda orman sınırı 3.200 m’de son bulur. 3,500 m’de bambu koruları görülür. Daha yukarılarda bunların yerini, süpürgeotuyla geniş alp çayırlıkları, doruklarda karayosunlarıyla likenler alır. Ülke; aslan, fil, çita, gergedan suaygırı, zürafa, zebra, yabanöküzü, ceylan, timsah, vb av hayvanları açısından zengindir. Ayrıca, pek çok kuş ve böcek türü yaşar. Soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu hayvanlar, ulusal parklarda korunma altına alınmıştır.

ÇİFTLİKLER VE ŞEHİRLER

Dağlık alanların verimli toprağı tarım için elverişlidir. Kenyalı çiftçiler ihraç edilmek üzere; büyük plantasyonlarda kahve, çay, sebze ve meyve yetiştirirler. Küçük arsalarda ise tüketilmek üzere; mısır, fasulye, manyok ve patates yetiştirirler. Toprakların yalnızca beşte biri tarıma elverişli olan Kenya’da, insanlar iş bulabilmek için Mombasa (ana liman şehri) ve başkent Nairobi gibi; kasaba ve şehirlere göç etmektedir.

Advertisement

ULUSAL PARKLAR

Kenya’nın yabani hayvanları avlanma yüzünden tehdit altındadır. Hayvanların korunduğu ulusal parkları görmek için dünyanın her tarafından ziyaretçiler gelmektedir. Gelişmekte olan bir ekonomiye sahip Kenya için turizm önemli bir gelir kaynağıdır.

MODERN KENYA

Bilinen en eski insan fosillerinin bazıları Kenya’da bulunmuştur. Kenya, 1920 yılında İngiliz sömürgesi olmuştur. 1963’de bağımsızlığını kazanmış ve 1964’de bir cumhuriyet olmuştur. Modern zamanların en tanınmış lideri 1964’den öldüğü tarih olan 1978’e kadar devlet başkanlığı yapan Jomo Kenyatta’dır.

kenya

Kaynak: pixabay.com

Ekonomi;

Tarım: Merkez, Rift Vadisi, Batı Nyanza yönetim birimleri, Doğu ve Kıyı yönetim birimlerinin bazı yöreleri tarıma elverişli başlıca bölgelerdir. En önemli tarımsal ürünler, kahve, ve çay, toplam dışsatımın % 50’sini oluşturur. Tohumlarından böcek öldürücü ilaç yapılan pirekapanotu da (dünyanın en büyük üreticisi), önemli bir gelir kaynağıdır. Mısır, buğday, şekerkamışı, patates, tatlıpatates, manyok, sebze, meyve, öteki önemli ürünlerdir. Üretim açısından, kendine yeterli sayılı Afrika ülkelerinden biri olmasındaki en büyük etken, elverişli iklim koşullarıdır.

Hayvancılık: Sığır, koyun, keçi, domuz, kümes hayvanları, temel hayvan varlığını oluşturur. Ülke topraklarının 4/5’i otlak ve çayırdır. Yıllık balık üretiminin 9/10’u tatlısulardan sağlanır.

Endüstri: Besin, kimya, dokuma, deri, plastik, ayakkabı, sigara, basım-yayın, metal ve petrol arıtma başlıca endüstri kollarını oluşturur. Endüstri etkinliklerinin % 80’i Nairobi ve Mombasa’da toplanmıştır. Elektrik gereksiniminin yaklaşık % 30’u, Uganda’da Owen Çağlayan’ı üzerindeki hidroelektrik santralından sağlanır. Jeotermal enerji, güneş enerjisi ve rüzgâr gücü gibi çeşitli enerji kaynaklarından da yararlanılır.

Doğal Kaynaklar: Doğal kaynaklar sınırlıdır. En önemli mineral karonat (sodyum bikarbonat, yılda 100 bin ton), dışa satılır, Mermer, kireçtaşı, yakut, tuz ve vermikulit (bir çeşit mika) öteki başlıca doğal kaynaklardır. 16.5 milyon hektar alan kaplayan ormanlar, 1.800-3.350 m arasındaki yükseltilerde yoğundur. Kozalaklı, bambu, ekvatoral ormanlardan yılda 1 milyon ürün elde edilmektedir.

Advertisement

Nairobi

Nairobi; Kenya’nın başkentidir. Ülkenin orta-güneyinde, ekvatorun 145 km güneyinde yer alır. Ülkenin en büyük kenti,zengin bir tarım bölgesinin ticaret, dağıtım (kahve, kereste),endüstri (kimya, besin, yapı gereçleri, tütün, mobilya, demiryolu araç-gereçleri onarımı, deri işleme), kültür, ulaştırma merkezidir. Ekvatora çok yakın olmasına karşın, deniz düzeyinden 1.685 m yükseltide yaylalık bir alanda kurulu olduğundan, iklimi fazla sıcak ve rutubetli değildir. Uluslararası Jomo Kenyatta Havaalanı, Doğu Afrika’nın yolcu ve yük trafiği en yoğun havaalanıdır. Batıdan Uganda’dan gelen ve Hint Okyanusu kıyısında Mombasa’da son bulan demiryolu, Nairobi’den geçer. Ülkenin her yöresiyle düzenli karayolu bağlantsı vardır. Özellikle yabancıların rağbet ettiği, hükümet gözetiminde yapılan av turizmi, kent ve ülke ekonomisi için büyük bir döviz kaynağı oluşturur.

Tarih: 1899’da, demiryolu istasyonu olarak kuruldu, 1907’de, Mombasa’ nın yerine İngiliz Doğu Afrikası’nın merkezi durumuna geldi. Kenya’nın bağımsızlığını elde etmesinden sonra (1963) ülkenin başkenti seçildi.


Leave A Reply