Necmeddin Okyay Kimdir?

0
Advertisement

Necmeddin Okyay Kimdir ve ne yapmıştır? Necmeddin Okyay hayatı, biyografisi, eserleri, hattatlığı hakkında bilgi.

Necmeddin Okyay

(d. 29 Ocak 1883, İstanbul – ö. 5 Ocak 1976, İstanbul), 20. yüzyılın en önde gelen Türk hattatlarındandır.

Ravza-i Terakki Rüştiyesi’nde okuduğu sırada Talat Bey’den rıka, divani ve celi divani yazıları öğrenerek icazetname aldı. İdadide okurken haftada bir gün hat dersine gitme isteği kabul edilmeyince okulu bıraktı. Bakkal Arif Efendi‘nin derslerine devam ederek sülüs ve nesih yazı öğrendi, 1906’da icazetname aldı. Aynı yıllarda Sami Efendi’den de nestalik öğrendi. Din bilgilerini genişletmek için dönemin önde gelen bilginlerinin derslerine devam etti. Bir yandan da okçubaşı Seyfeddin Bey’den kemankeşlik, Üsküdar’da Özbekler Dergâhı’nın şeyhi Edhem Efendi’den ebru yapmasını öğrendi.

O zamana değin düşünülmemiş olan karanfil, sümbül, fulya gibi çiçek desenlerini ebruya uyguladı. Bu tür ebrulara onun adı verilerek Necmeddin ebrusu dendi. Ayrıca ünlü ciltçi Baha Efendi’den ciltçilik ve Konyalı Hoca Vehbi Efendi’den hat mürekkebi yapmasını, Tuğrakeş İ.Hakkı Bey’den (Altunbezer) tuğra çekmesini öğrenen Necmeddin Okyay’a bu çok geniş ilgi alanı nedeniyle hezarfen lakabı verildi.

Necmeddin Okyay daha çok nestalike önem verdi ve bu yazıda Yesarizade Mustafa İzzet ve Sami efendilerden sonra üçüncü, 20. yüzyılın ise en ünlü hattatı oldu. Güzel Sanatlar Akademisi’nde (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) uzun süre cilt, yazı ve ebru öğretmenliği yaptı; emekliye ayrıldıktan sonra da derslerini evinde sürdürdü. İslam yazısının kuramsal yanını ve gelişme sürecini de çok iyi bilen bir uzman olan Okyay’ın, imzasız yazıların kim tarafından yazıldığını saptamakta büyük deneyimi vardı.

Advertisement

Yapıtları özel koleksiyonlarda, kütüphanelerde ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Topkapı Sarayı‘nda büyük bir levhası vardır. Pierre Loti‘nin oturduğu Türbe semtindeki evin yazıtını da Necmeddin Okyay yazmıştır.


Leave A Reply