Nil Nehri Hangi Ülkelerden Geçer ve Nereye Dökülür? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Nil Nehri hangi ülke topraklarından geçer ve Nil nehri nereye dökülür. Nil nehrinin geçtiği 10 adet ülkenin listesi ve Nil nehri haritası

Nil Nehri

Nil Nehri (Kaynak : pixabay.com)

Dünyanın en uzun nehridir. Afrika’da Victoria Gölü’nde çıkar ve kuzeye doğru akarak Akdeniz’e dökülür. Victoria Gölü’nden, döküldüğü yere kadar olan uzunluğu 6.390 kilometredir. Genel olarak Nil’in başlangıcı, Victoria Gölü’ne güneyden gelen Kagera nehriyle birlikte ölçülür çünkü Nil’in gerçek başlangıcı Kagera nehrinin kaynağıdır Böylece, Nil’in uzunluğu 6.671 kilometre eder.

Nil, Tanganyika, Uganda, Sudan’dan geçtikten sonra Bahrelgazal nehriyle birleşir ve Beyaz Nil adını alır. Hartum’da Mavi Nil denilen kolla birleşir 250 metrelik çağlayanlarla Mısır topraklarına dökülür. Mısır’ı baştan başa geçerek, Kahire’den sonra, birçok ufak kollara ayrılır, ana kolu Dimyat yakınlarında, geniş bir çatal ağızla Akdeniz’e ulaşır.

Nil Nehri Haritası

Nil Nehri Haritası

Nil, Afrika’nın can damarıdır. Bu kurak, sıcak topraklara Nil can vermiş, böylece verimli bir hale gelen bu topraklar, tarihin ilk çağlarından beri, büyük medeniyetlere beşik olmuştur.

Bugün de Mısır’ın en kalabalık bölgesi Nil yakınlarındadır. Yılın çeşitli mevsimlerinde Nil kıyılarında, bu nehrin taşması ile verimlileştirdiği topraklarda çeşitli ekinler, sebzeler yetiştirilir. Ayrıca, birçok kanallarla, barajlarla, Nil’in suyundan kurak mevsimlerde de faydalanmak imkanı sağlanmıştır. Nil, Asvan yakınlarında 500 metre kadar bir genişliğe ulaşır, Kahire yakınlarında ise genişliği 2 kilometreyi bulur. Su baskınlarında suladığı yerlere ise 20 km.’ye kadar uzar.

Nil Nehrinin Geçtiği Ülkeler
  1. Etiyopya
  2. Sudan
  3. Mısır
  4. Uganda
  5. Demokratik Kongo Cumhuriyeti
  6. Kenya
  7. Tanzanya
  8. Ruanda
  9. Burundi
  10. Güney Sudan olmak üzere tam 10 ülkeden geçer.
Nil Nehri

Kaynak: pixabay.com

Kaynak 2 – Nil Nehri Hakkında Bilgi

Nil Nehri (Irmağı); Doğu-Kuzeydoğu Afrika’da ırmaktır. Uzunluğu 6.671 km, akaçlama havzası 2.87 milyon km2. Kaynak Irmağı Kagera, Victoria Gölü’ne dökülür. Uganda’da Jinya yakınlarında Victoria Nili adını alarak gölün su fazlasını kuzeye doğru akıtırken, önce Owen Çağlayanlarını, sonra Kioga Gölü’nü aşar, daha sonra Murchison Çağlayanlarında Orta Afrika Çukuru’nun doğu kenar eşiğini yararak Albert Gölü’ne girer. Albert Nili adıyla gölden çıkar, Uganda/Sudan sınırından başlayarak Bahr el-Cebel (“Dağ Irmağı”) adıyla 26.500 milyon m3 yıllık debisiyle bataklık (Sudd) bölgesine ulaşır. Buradan sonra yoğun buharlaşma nedeniyle debisinin yansından fazlasını yitirir. Böylece, No Gölü’nden Beyaz Nil (Bahr el-Abiad) adıyla çıkar, ırmak, Bahr el-Gazel’i ve Sobat’ı alır. Beyaz Nil, Hartum yakınlarında, Etiyopya Yaylası’ndan gelen, en zengin kolu Mavi Nil (Bahr el-Asrak) ile birleşir. Daha sonra sağ kıyıdan son kolu Atbara’yı alarak Nübye ve Arap çöllerinde 2.700 km’lik bir mesafeyi aşarken 20 km kadar genişleyebilen bir vadi oluşturur. Irmağın bu bölümünde altı ünlü çağlayan yer alır. 1. Çağlayan’ da (Asvan), Sadd el-Ali Barajı ile Nasır Gölü’nü doldurur. Akdenize dökülmeden önce, Kahire’nin kuzeyinde Raşid ve Dimyat adlı iki büyük ağız koluyla 24.000 km2’lik Nil Deltası’nı oluşturur.

Advertisement

Yıllık Nil taşkını haziranda başlar, eylül ortasından ekim başına kadar en yüksek düzeyine ulaşırken, Etiyopya Yaylası’ndaki yaz muson yağmurları ve İç Afrika’nın tropikal (Zenital) yağmurlarıyla beslenir. Mısır tarımının can damarıdır. Nil aracılığıyla sürekli sulama yapılarak yılda birkaç kez ürün almayı sağlamak amacıyla setler, barajlar yapılmıştır.


Leave A Reply