Nirengi Nedir? Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Nirengi nedir, ne anlama gelir? Nirengi ne işe yarar, özellikleri nelerdir? Nirengi hakkında bilgi.

Nirengi

Nirengi, triangülasyon ya da üçgenleme olarak da bilinir, denizcilikte, arazi ölçümünde ve inşaat mühendisliğinde, seyretmekte olan bir geminin ya da uçağın konumunun saptanmasında ya da yol inşaatı, tünel kazısı ve öteki inşaat çalışmalarında uzunlukların ve açıların kesin olarak belirlenmesinde uygulanan yöntemdir.

Nirengi yöntemi, bir üçgenin bir kenarı ile iki açısının bilinmesi durumunda, diğer iki kenar ile bir açının düzlemsel trigonometri yöntemleriyle hesaplanabileceği olgusunu temel alır. Seçilen üçgenin kenar uzunluğu ölçülür; bu taban çizgisi ya da kenarıdır, iki komşu kenar ise bir teodolit yardımıyla ölçülür ve böylece üçgenin bütün kenarları tamamlanır. Birbirine komşu bu türden birçok üçgenin kurulmasıyla elde edilen nirengi ağı, başka biçimde ölçülemeyecek uzunlukların ve açıların belirlenebilmesini olanaklı kılar. Nirengi yöntemi Eski Yunan, Mısır gibi pek çok eski uygarlıklarda kullanılmış, bu uygulamalar sırasında, İS 1. yüzyılda İskenderiyeli Heron’un geliştirdiği diyoptr gibi ilkel teodolit türlerinden yararlanılmıştır.

Arazi ölçümünde, elektronik aygıtların yardımıyla uygulanan bir başka nirengi yöntemi de kenarsal üçgenlemedir (trilaterasyon). Bu yöntemde, bir üçgenin iki komşu kenarı ölçülür ve bu verilere dayalı olarak üçgenin öteki kenarı ile açıları hesaplanır. Önceleri geleneksel nirengi yöntemine oranla kenarsal üçgenleme tekniğine fazlaca başvurulmazdı. Ama elektronik uzunluk ölçümü aygıtlarının gelişmesi, kenarsal üçgenlemeyi daha çok yeğlenen bir teknik durumuna getirmiştir. Kenarsal üçgenlemede, yalnızca iki kenarın ölçülüp açıların tümünün hesaplanmasının dışında bütün arazi işlemleri nirengi yöntemindekinin aynısıdır.

Advertisement

Leave A Reply