Ogata Kōrin Kimdir?

0
Advertisement

Ogata Kōrin kimdir ve ne yapmıştır? Ressam Ogata Kōrin hayatı, biyografisi, eserleri ve tabloları hakkında bilgi.

Ogata Kōrin

Ogata Kōrin Kimdir?

Ogata Kōrin; (d. 1658, Kyoto – ö. 20 Temmuz 1716, Kyoto, Japonya), Tokugava dönemi (1603-1867) Japon ressamıdır. Sotatsu ile birlikte Sotatsu-Korin okulu olarak bilinen bezemeci resmin ustalarındandır. Özellikle paravana resimleri, lake işleri ve kumaş desenleriyle ünlüdür.

Aşikaga hükümdarlarına hizmet eden bir samurai’nin (savaşçı) soyundan geliyordu. Babasının kumaşçı dükkânı başkentin önde gelenlerinin uğrak yeriydi. Sanatla yakından ilgili bir aileden gelen Ogata Korin, estetik değerlere önem verilen lüks bir ortamda yaşadı. Gençliğinde büyük olasılıkla önce ressam babasının, daha sonra da Kano okulundan Yamamoto Soken’in yönetiminde uzun yıllar resim çalışmıştı. Hem Çin tarzı mürekkep resminde, hem de Japonya’ya özgü konularla renkli bezemesel üslubu bir arada kullanan geleneksel Tosa okulunda usta olan Soken’den her iki üslubu da öğrendi. İlk dönem yapıtlarında Kano Yasunobu ile Sotatsu’nun da etkilerini yansıttı. Pek azının kesinlikle ona ait olduğu saptanabilen bu yapıtlarının çoğu geleneksel Kano üslubunda mürekkeple yapılmıştı.

1697’de olgunluk dönemi ürünlerini vermeye başlayan Korin 1701’de, artık başarılı bir ressam olduğunu gösteren hokkyo unvanını aldı. Yapıtlarına genellikle tarih koymadığı için sıralaması yapılamamakla birlikte, anlaşıldığı kadarıyla bütün önemli yapıtlarını 1697’den sonraki 20 yıl içinde, üç evrede yarattı. Bunların ilki 1697’den 1703’e değin süren Kyoto dönemi, ikincisi 1704-10 arasındaki Edo (bugün Tokyo) dönemi ve üçüncüsü sanatının doruğuna ulaştığı 1711-16 arasındaki dönemdi.

Korin ilk başyapıtı sayılan bir paravana resminde soyut bezemesel desenle özenli bir doğa betimlemesini ustaca birleştirdi. 1704’te Edo’ya yerleştikten sonra varlıklı tüccarların ve feodal beylerin korumasında el ve duvar ruloları ile paravana resmi yaptı.

Advertisement

1711’de Kyoto’ya dönüşünde en çok Sotatsu’nun yapıtlarından etkilendi. Bu döneminin en ünlü ürünleri olan Matsuşima’da dalgaları betimlediği altı katlı iki paravana resmiyle “Gök Gürültüsü Tanrısı ve Rüzgâr Tanrısı” (Tokyo Ulusal Müzesi) adlı iki katlı paravana resminde Sotatsu’yu örnek aldı. “Kırmızı ve Beyaz Erik Ağaçları” (Atami Sanat Müzesi) adlı paravana resmi ise bu döneminin en büyük başarısını oluşturdu. Elli dokuz yaşında ölmesine karşın pek çok öğrencisi ve izleyicisi vardı. Bunların en önemlisi Sokai Hoitsu’dur.

Son derece ustaca yapılmış zengin renkli paravana resimlerinin yanı sıra Korin birçok zanaatçıyı etkileyecek kadar da usta bir lake ustasıydı. Ayrıca dokuma desenleri ile kardeşi Ogata Kenzan için seramik desenler boyamıştı.


Leave A Reply