Osmanlı Gazetesi, İttihat ve Terakki Tarafından Çıkartılmış Gazete

0
Advertisement

Osmanlı isimli İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından çıkartılmış ve II. Abdülhamit’e yoğun muhalefet ve eleştirinin yapılmış olduğu gazete hakkında bilgiler

Osmanlı, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin merkez yayın organı olarak 15 günde bir yurtdışında yayımlanan siyasal gazete (1 Aralık 1897 – 8 Aralık 1904).

Abdullah Cevdet, İshak Sükûti ve Tunalı Hilmi beylerin yönetiminde Cenevre’de çıkmaya başladı. İl. Abdülhamid’in gazetenin yayımını önlemek amacıyla yöneticilerine yurtdışındaki elciliklerde görev vermesi üzerine, 62. sayısında (10 Haziran 1900) Nuri Ahmed ve Ethem Ruhi (Balkan) beyler tarafından Londra’da çıkarılmaya başladı. Bu gruba daha sonra Damat Mahmud Paşa ve oğlu Prens Sabahattin de katıldı. 1 Ekim 1900’de Folkestone’da yayımlanmaya başlanan Osmanlı, 1902’de Osmanlı Hürriyetperveran Cemiyeti’nin yayın organına dönüştü.

Prens Sabahattin ile anlaşmazlığa düşen Ethem Ruhi tarafından Kahire’ye taşındı. 15 Ağustos 1903’ten sonra Ethem Ruhi, Necmeddin Arif ve Abdülhalim Memduh tarafından bir süre burada yayımlandı. Daha sonra Ethem Ruhi ile Viyana elçiliği görevinden ayrılan Abdullah Cevdet, gazeteyi Osmanlı İttihat ve İnkılap Cemiyeti’nin yayın organı olarak yeniden Cenevre’de yayımladılar (30 Mart 1904). Abdullah Cevdet’in İsviçre yönetimi tarafından sınır dışı edilmesi, Ethem Ruhi’nin de Bulgaristan’da diplomatik bir görevi kabul ederek gazeteden ayrılması üzerine Osmanlı, yedi yıl süren yayınına 142. sayısıyla son verdi.

Osmanlı, Jön Türklerin en önemli yayın organlarından biriydi. 1897-99 arasında 13 sayı Fransızca, Ocak ve Şubat 1900’de iki sayı Almanca, 15 Temmuz 1900’de de bir sayı İngilizce yayımladığı ekler, gazetede savunulan görüşlerin Avrupa’da da tanınması amacına hizmet etti. “Matbuat-ı Cedide” başlığı altında yayımlanan yayın haberlerinde, yeni çıkan dergi, gazete ve risalelere ilişkin bilgiler veriliyordu. Osmanlı’nın fotoğraflı biyografileri, despotik rejimden ve padişahtan yakınan makaleleri, Jön Türklerin görüşlerini yansıtan yazıları büyük önem taşır.

Advertisement

Leave A Reply