Prens Sabahattin Hayatı ve Görüşleri

0
Advertisement

Prens Sabahattin Kimdir? Prens Sabahattin hayatı, biyografisi, görüşleri, eserleri hakkında bilgiler içeren yazımız.

Prens Sabahattin

II. Abdülhamit’in kız kardeşi Seniha Sultan ile Mahmut Celalettin Paşa’nın oğludur. 1877 İstanbul doğumludur. Özel öğrenim görmüştür. Aralık 1899’da babası ve kardeşiyle birlikte Paris’e gitti. II. Abdülhamit yönetimine karşı yurt dışındaki mücadeleye katıldı. 1902’de I. Jön Türk Kongresi’nin toplanmasında önemli rol oynadı ve kongre başkanlığına getirildi. Ortaya çıkan düşünce ayrılıkları sonucu kongre sonrasında Teşebbüs-i Şahsi ve Adem-i Merkeziyet Derneği‘ni kurdu.

1906-1908’de Paris’de Terakki adlı aylık bir dergi yayımladı. İkinci Meşrutiyet‘ten sonra yurda döndü. İttihat ve Terakki yönetimine karşı düşünsel mücadele verdi. Mahmut Şevket Paşa’nın 14 Haziran 1913’te öldürülmesi olayına adı karışınca gıyaben mahkum edildi. Gizlice Paris’e kaçtı. Girilmemesini istediği Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorulğu yenilgiye uğrayınca 8 Aralık 1919’da yurda döndü. 1920’de Avrupa’ya gitti. Cumhuriyet’in ilanından sonra Osmanoğullarının ülke dışına çıkarılmasını öngören yasa uyarınca (1924) İsviçre’ye sığınmak zorunda kaldı.

Prens Sabahattin, Türkiye’de kaynağını Le Play ve Edmond Demoulin’de bulan bireyci sosyoloji anlayışının tanıtıcısı sayılır. Toplumu kuran ona varlık bütünlüğü yaşama gücü kazandıran birey olduğu için sosyolojinin işe bireyleri ele alarak başlaması gerekir. Birey toplum için değil toplum birey içindir. Devlet, bireylerin ortak bir başarısı olduğu için bireye yönelmeli ve onun varlık ilkelerine göre düzenlemelidir. Devletin görevi bireyin mutluluğunu sağlamaktır. Toplum ve devlet ancak bireylerce açıklanabilir. Devletten bireye değil, bireyden devlete varılır. Birey, devletin temel taşıdır. Bireyler sağlam, yetenekli, yetişkin ve başarılı oldukları ölçüde devlet bütünlük ve süreklilik kazanır.

Başta devlet olmak üzere bütün toplumsal kurumlardan önce birey vardır. Öğretimin ve eğitimin amacı bireyin yetişmesi, devletin görevi bireyin güvenliğidir. Prens Sabahattin’e göre bireysel çabayla yaşamak birçok yeteneği gerektirir. Prens Sabahattin’in yayınlanan tek eseri “Türkiye Nasıl Kurtulabilir?” adını taşır. Ayrıca o dönemin çeşitli dergilerinde makaleleri yayınlandı.

Advertisement

Prens Sabahattin 1948 yılında İsviçre Neuchatel’de hayata veda etmiştir.


Leave A Reply