Pamuk Hortumlu Böceği Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Yaşam Döngüsü

0
Advertisement

Pamuk hortumlu böceği nedir, nasıl bir hayvandır? Pamuk hortumlu böceğinin özellikleri nelerdir, yaşam döngüsü, beslenme ve üremesi hakkında bilgi

Pamuk Hortumlu Böceği

Kaynak: commons.wikimedia.org

Pamuk Hortumlu Böceği

Pamuk hortumluböceği (anthonomus grandis), Coleoptera (kınkanatlılar) takımının Curculionidae (hortumlu kınkanatlılar) familyasından, Kuzey Amerika’da pamuk tarımına en büyük zararı veren böcek türüdür.

Erişkinlerin uzunluğu larva evresindeki beslenme koşullarına göre değişmekle birlikte genellikle 6 mm dolayındadır. Bu uzunluğun yaklaşık yarısını hortum biçiminde gelişen başın ön bölümü oluşturur. Erişkinler önceleri açık sandır. Ama birkaç hafta içinde gri ya da siyaha yakın bir renk alır. Dişilerin taze kozaları hortumlarıyla delerek bıraktığı yumurtalardan çıkan larvalar kozadaki tohumları ve lifleri kemirir, zarar verdiği kozanın içinde pupa evresine girer. Böcekler erişkin biçimlerini alana değin dışarı çıkmadıklarından, iki-üç hafta arasında değişen bu ilk iki gelişim evresi boyunca püskürtülen böcek ilaçlarından etkilenmezler.

Yaşam döngüsü

Pamuk Hortumlu Böceği

Kaynak: commons.wikimedia.org

1) yetişkinin arkadan görünümü; 2) yetişkinin yandan görünümü; 3) yumurta; 4) larvanın yandan görünümü; 5) pupanın ventral görünümü; 6) yetişkin, kanatları açılmış

Yetişkin böcekler, pamuk tarlalarında veya yakınında iyi drene edilmiş alanlarda ve diyapozdan sonra çiftliklerde kışlanır. İlkbahardan yaz ortasına kadar ortaya çıkıp pamuk tarlalarına girerler, ilkbaharın sonlarında zirve yaparlar ve olgunlaşmamış pamuk tohumlarıyla beslenirler.

Koza kurdu, yumurtalarını pamuk bitkilerinin tomurcuklarına ve olgunlaşan kozalarına (meyvelerine) bırakır. Dişi 10-12 günlük bir süre içinde 200’e kadar yumurta bırakabilir. Yumurtlama çiçek tomurcuğunun dışında yaralar bırakır. Yumurtalar pamuklu kareler içinde 3 ila 5 gün içinde çatlar (çiçeklenmeden önce daha büyük tomurcuklar), 8 ila 10 gün arasında beslenir ve son olarak pupa olur. Pupa aşaması 5 ila 7 gün daha sürer. Yaz aylarında yumurtadan yetişkine kadar olan yaşam döngüsü yaklaşık üç hafta sürer. Optimum koşullar altında, sezon başına 8 ila 10 nesil meydana gelebilir.

Advertisement

Koza kurdu 5 ° C (23 ° F) veya altındaki sıcaklıklarda ölmeye başlar. Missouri Üniversitesi’ndeki araştırmalar, -15 ° C’de (5 ° F) bir saatten fazla yaşayamayacaklarını gösteriyor. Yaprak çöpü, mahsul artıkları ve karın sağladığı yalıtım, hava sıcaklıkları bu seviyelere düştüğünde böceğin hayatta kalmasını sağlayabilir.

Koza kurdu popülasyonları üzerindeki diğer sınırlamalar arasında aşırı sıcaklık ve kuraklık bulunmaktadır. Doğal avcıları arasında ateş karıncaları, böcekler, örümcekler, kuşlar ve parazitik bir yaban arısı, Catolaccus grandis bulunur. Böcekler bazen pamuk tomurcukları bulunmadan önce diyapozdan çıkarlar.


Leave A Reply