Pandalar Hakkında İlginç Bilgiler

0

Pandaların özellikleri nelerdir? Pandalar ile ilgili ilginç bilgiler, az bilinen gerçekler, maddeler halinde özellikleri.

Pandalar Hakkında İlginç Bilgiler


Panda

Pandalar ayı ailesine aittirler. Pandalar Çin’de bambu ormanında yaşarlar, ancak doğal yaşam alanlarının kaybedilmesi ve kaçak avcılıklar nedeniyle pandalar yok olmanın eşiğine kadar gelmiştir. Bu güzel hayvanlar, vahşi doğada sadece 1000 tane kalmış, nesilleri tehlike altındadır.

Panda İle İlgili İlginç Bilgiler:

1 – Pandalar, Çin’de barış sembolüdür. Geçmişteki savaşlar sırasında, ateşkes ilan etmek veya savaşı durdurmak isteyen Çinliler, pandalı bayrakları çekerlerdi. Panda, nesli tükenmekte olan hayvanların korunması için çalışan uluslararası ajans olan WWF (World Wide Fund for Nature) ‘nin de sembolüdür.

2 – Bambu, panda’nın beslenmesinin % 99’unu temsil eder. Panda günde 14-16 saat yemek yer.

3 – Panda, 40 saniyede bir bambu çubuğu soyup yiyebilir. Yemek yerken otururlar.


4 – Pandaların insanlara göre yedi kat daha büyük dişleri var. Büyük dişler bambu çiğnemeyi kolaylaştırır.

5 – Panda, iletişim kurmak için 11 farklı ses kullanır. Dört tanesi çiftleşme döneminde kullanılır.

6 – Dişiler yılda bir kez çiftleşme dönemine girerler ve bebek yapmak için sadece birkaç güne sahiptirler. Çiftleşme tamamlandıktan sonra dişi bölgedeki erkekleri kovalar.

7 – Dişi panda, yavrularıyla kendi başına ilgilenir. Genellikle bir tane bebek doğar. İkizler söz konusu olduğunda anne, iki bebeğin bakımı için gerekli enerji eksikliği nedeniyle zayıf olan yavrusunu görmezden gelecektir.


8 – Doğduğunda, panda yavrusu sadece 140 gram ağırlığındadır. Anne, yavrusundan 900 kat daha ağırdır ve yavruyu kazara ezebilir.

9 – Pandalar yalnız hayvanlardır (kendi başlarına yaşarlar). Ormanın büyük bölümünü kendileri için ihtiyaç duyarlar çünkü besin ve toprak için diğer pandalarla rekabet edecek yeterli enerjileri yoktur.

10 – Dünyada 240 adet panda esaret altında yaşıyor. Pandalar en pahalı hayvanat bahçesi hayvanlarıdır. Günlük olarak talep ettikleri bambu miktarı yüzünden fillerden 5 kat daha pahalıdırlar.

11 – Bilim adamları, pandanın kürkünün neden bu kadar eşsiz bir şekilde renklendiğini araştırıyorlar. Cildin rengi de spesifiktir. Cilt siyah kürkün altında siyah ve beyaz kürkün altında pembe renktedir.

12 – Büyüklükleri nedeniyle, panda’nın doğal düşmanları yoktur. Sadece küçük yavrular ve yaşlı pandalar kar leoparının potansiyel bir yemeği olabilir.

13 – Pandalar çok genç yaşta (ilk doğum günlerinden önce) ağaçlara tırmanmaya başlarlar.


14 – Pandalar diğer ayılar gibi kış uykusuna yatmazlar.

15 – Vahşi doğada panda yaklaşık 20 yıl yaşıyor. Tutsak olduğunda, panda 25-30 yıl yaşayabilir.





Bir Yorum Yazmak İster misiniz?