Parafin Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Parafin nedir, ne işe yarar? Parafinin bileşimi, özellikleri nelerdir? Parafinin kullanım alanları, hakkında bilgi.

Parafin

Parafin

Parafin; kimyasal etkenlere karşı duyarsız kalmalarıyla nitelenen CnH2r +2 grubu katı hidrokarbonlar karışımıdır. Yağı giderilen ve arıtılan parafin, beyaz, oda sıcaklığında katı, kokusuz, tatsız, alkolde az çözünen, organik bir maddedir. Suda çözünmeyen parafin, elle dokunulduğunda yağlı duyusu verir. Parafinin saflık derecesi ergime noktasına bağlıdır. En çok kullanılan parafinler için ergime noktası, 50-70° C arasında değişir. Parafinin temel bileşenleri, molekül ağırlığı yüksek doymuş hidrokarbonlardır. 1829’da doğru Recihhenbach tarafından odun katmanlarından elde edilen parafin, doğada ozorkerit adıyla bilinen yer mumunun birleşiminde bulunur. Ancak günümüzde parafin ham petrolün arıtılması sırasında yan ürün olarak elde edilir.

Ham parafinin giderilmesi arıtmanın temel işlemlerindendir. Bu işlemde parafin bir eritici ve soğuk etkisiyle katılaştırılır ve katılaşan parafin filitreyle toplanır. İşlem sonucunda elde edilen yağlı ham parafindir. Bundan sonra elde edilen bu ürün, sızdırma ya da yeniden billurlaştırma işlemiyle yağı giderilerek sülfirik asit ya da kille işlenip temizlenir. Kimyasal etkenlere karşı duyarsız olan parafin, ilk kez mum yapımında kullanılmıştır. Özellikle bu amaçla kullanılan parafine ergimeyi güçleştirmek için % 20’ye kadar starik asit eklenir.

Bunun dışında parafinden ambalaj endüstrisinde, yalıtma ve tuvalet malzemesi olarak, eczacılıkta, patlayıcı ve plastik maddelerin yapımında, dokuma endüstrisinde ve elektrik malzemelerinin yapımında yararlanılır. Fiziksel özellikleri gereği parafinler oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Ancak bu özelliği göstermekle birlikte öteki hidrokarbonlarla da organik kimyada parafın genel adı toplanır.

Kaynak 2

Parafin, erime noktaları 48°C ile 66°C arasında değişen, düz zincirli katı hidrokarbonların oluşturduğu renksiz ya da beyaz renkli, yarı saydam sert mum. İlk kez 1867’de petrolden çıkarılan bu ürün şamdan mumu, mumlu kâğıt, cila, kozmetik ve elektrik yalıtkanlarının üretiminde, çiçeklerden uçucu yağ özütlenmesinde, merhemlerde ve su geçirgenliğini önlemek üzere tahta malzemelerin kaplanmasında kullanılır. Ayrıca, tutuşmayı kolaylaştırdığından kibrit yapımında da yararlanılır.

Advertisement

Petrolün hızla soğutulması sonucu kolayca dibe çöken parafin süzülerek ayrılır. Daha sonra, renk giderme, ayrımsal damıtma ve yeniden kristallendirme işlemleriyle temizlenerek arıtılır. Yapay parafin ise, havagazının hidrokarbonlara dönüştürüldüğü Fischer-Tropsch tepkimesinin yan ürünü olarak II. Dünya Savaşı’ndan sonra üretilmeye başladı. Petrol kökenli parafine göre daha sert, daha saf, daha beyaz ve nitelikleri daha üstün olan bu yapay ürün bazı bitkisel mumların yerine kullanılır ya da petrol parafininin niteliğinin düzeltilmesinde yararlanılır.

Yapay parafin yükseltgendiğinde, molekül ağırlığı yüksek, açık sarı renkli sert bir muma dönüşür. Boraks, sodyum hidroksit, morfolin ve trietanolamin gibi organik ve inorganik alkalilerin sulu çözeltileriyle sabunlanabilir. Döşemelerin kaplanmasında, dokuma ve kâğıtların su geçirgenliğinin önlenmesinde, sepicilikte, yağlayıcı ve pas önleyici olarak bazı metal işlerinde kullanılır.


Leave A Reply