Parfüm Şişesi Tarihi

0
Advertisement

Parfüm şişesinin tarihi. Müze gezen birisi iseniz bir çok müzede karşılaşacağınız parfüm şişelerinin tarihine kısa bir bakış atan sayfamız.

Antik Parfüm Şişeleri

Antik Parfüm Şişeleri

Parfüm Şişesi Tarihi

Parfüm şişesi, koku koymak için yapılmış kap. Bilinen en eski örneği Mısır’da bulunmuştur ve İÖ y. 1000 yılından kalmadır. Eski Mısırlılar özellikle dinsel törenlerde çok çeşitli kokular kullanırlardı. Camı icat ettiklerinde de çok sayıda parfüm şişesi yaptılar.

Parfüm kullanma modası Eski Yunan’a da geçti; çoğunlukla pişmiş toprak ya da camdan sandaletli ayak, kuş, hayvan ya da insan başı gibi çeşitli biçimlerde parfüm şişeleri yapıldı. Parfümlerin afrodizyak nitelikte olduğunu düşünen Eski Romalılar kalıba dökülerek yapılmış cam şişelerin yanı sıra, Suriyeli cam ustalarının İÖ 1. yüzyılın sonunda geliştirdikleri cam üfleme yöntemiyle ürettikleri şişeleri de kullandılar. Hıristiyanlığın ortaya çıkmasından sonra parfüm kullanımı azalınca cam üretimi de geriledi.

12. yüzyılda Fransa kralı II. Philippe (August) ilk parfümcüler loncasının kurulmasına olanak veren bir yasa çıkardı; 13. yüzyılda ise Venedik cam işçiliği iyice gelişti. 16., 17., özellikle de 18. yüzyıllarda çok çeşitli, zarif biçimlerde altın, gümüş, bakır, cam, porselen gibi malzemelerden koku şişeleri yapılıyordu. Kedi, kuş, palyaço gibi biçimlerdeki bu parfüm şişelerinin üstü mine işi resimlerle bezeniyordu. Bezemelerde işlenen çeşitli konular arasında kır manzaraları, Çin tarzı desenler, meyve ve çiçekler sayılabilir. 18. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın sonlarına değin, İngiltere’de genellikle altın ya da gümüşten, vinaigrette adı verilen küçük parfüm kapları yapıldı. Kutu ya da sandık gibi özgün biçimlerdeki tu kapların içinde delikli bir metal bölme olur, bunun altında güzel kokulu bir maddeye batırılmış bir sünger parçası bulunurdu.

19. yüzyılda bir el sanatı ürünü olarak parfüm şişesi üretimi geriledi. 1920’lerde ise, önde gelen bir Fransız kuyumcu olan Rene Lalique, kalıba dökülmüş, buzlu yüzeyli ve kabartma desenli cam parfüm şişeleriyle bu konuya duyulan ilginin yeniden canlanmasını sağladı.

Advertisement

Leave A Reply