Parodi Nedir? Ne Anlama Gelir?

0
Advertisement

Parodi nedir? Parodi ile ilgili bilgiler ve Parodinin tarihçesi ve büyük parodi üstadları hakkında bilgiler

Don KişotParodi, (Yun. “karşı şarkı“). Tanınmış ciddi edebiyat eserlerin biçimine sadık kalınarak içeriğinin çarpıtılması, o eserin gülünç bir benzerinin oluşturulması (tehzil).

Parodi İÖ 5. yüzyılda bağımsız bir edebiyat türü durumuna geldi. Thasos’lu Hegemon, parodi yazarlığını meslek seçenlerin ilki ve en ünlüsü oldu. Bu dönemde Atina’da çeşitli parodi yarışmaları düzenlendi. Parodi sanatı, Romalılarda da önemli bir gelişme gösterdi. Ortaçağ’da gerek dinsel gerekse din dışı metinlerin parodileri yapıldı; Almanya’da Neidhart soylu-saray şiirlerini, Wittenweiler “Ring” adlı eseriyle kahramanlık destanlarını parodileştirdi.

16. yüzyıl başlarında İtalya’da Folengo, şövalye destanlarını ve çoban şiirlerini alaya aldığı destanlanyla “makarna şiiri” adı verilen türün baş ustası oldu. İspanya’da Cervantes, Don Kişot (1605-1615) adlı eseriyle şövalye romanlarının görkemli bir parodisini oluşturdu. Fransız edebiyatında Rabelais, Scarron, ruhban sınıfını alaya alan Le Lutrin (1978) adlı eseriyle Boileau ve Voltaire (La Pucelle d’Orleans, 1739) parodinin ustaları odular. İngiltere’de Pope ( The Rape of the Lock, 1716), (Fielding Joseph Andrews, 1742), Thackeray Ch.S. Calverley ve G. B. Shaw parodileriyle de öne çıktılar.

20. yüzyılda edebi-eleştirel parodinin yerini politik, toplumsal ve çağı eleştirel parodi aldı (Brecht). Müzikte parodi, bilinen bir eserin üslubunu, türünü ya da eserin özelliğini çarpıtıcı biçimde taklit ederek karikatürleştirir. Ayrıca, bestelenmiş bir müziğe yeni bir metin yazılması, çalgı müziğinin ses müziğine dönüştürülmesi de (örneğin Bach) parodi olarak nitelendirilir.

Advertisement

Leave A Reply