Paskalya Ayaklanması Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Paskalya Ayaklanması nedir? Paskalya Ayaklanması ne zaman, nerede ve neden meydana gelmiştir? Paskalya Ayaklanması hakkında bilgi.

Paskalya Ayaklanması (1916)

Paskalya Ayaklanması (1916), İrlandalı Cumhuriyetçilerin İngiliz yönetimine karşı 24 Nisan 1916’da, Paskalya Pazartesisi’nde Dublin’de başlattığı ayaklanmadır.

Kötü barınma ve çalışma koşullarına karşı mücadele etmek amacıyla Dublin işçilerinin kurduğu bir birlik olan Yurttaş Ordusu’nun denetimindeki ayaklanmacılara, milliyetçi İrlanda Gönüllüleri, İrlanda Cumhuriyetçi Kardeşlik Birliği (IRB) ve Sinn Féin adlı partinin bazı radikal üyeleri de katıldı. Ayaklanmayla ilgili planlan önceden öğrenen İngilizler, İrlandalı milliyetçi Sir Roger Casement’i ayaklanmacılara silah sağladığı gerekçesiyle Kerry ilinde tutuklamışlardı (21 Nisan). Bunun üzerine İrlanda Gönüllüleri’nin önderi Eoin MacNeill ayaklanmanın ertelenmesini istedi. Ama Yurttaş Ordusu 2 bin kişiyle ayaklanmayı başlatarak Dublin Genel Posta İdaresi’yle başka bazı stratejik noktaları ele geçirdi. Ayaklanmacılar İrlanda Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan ettiler. Dublin bir hafta boyunca sokak çatışmalarına sahne oldu. Ayaklanma, Patrick Pearse ve arkadaşlarının şiddetli bombardıman karşısında teslim olmalarının ardından bastırıldı. Pearse ve 13 arkadaşının idam edilmesi milliyetçi hareketin daha geniş kitle desteği kazanmasına neden oldu. H. H. Asquith’in başkanlığındaki İngiliz hükümeti istifa etmek zorunda kaldı. İngilizler İrlanda’da yönetimi elde tutabilmek için çeşitli politikalara başvurdularsa da sonuçta, 6 Aralık 1921’de Serbest İrlanda Devleti kuruldu. Ayaklanmanın sağ kalan önderlerinden Eamon De Valera’nın halk arasındaki saygınlığı büyük ölçüde ayaklanmadaki rolüne dayanır.


Leave A Reply