Patrondan Zam Nasıl İstenir? İşte Zam İstemenin Püf Noktaları

0
Advertisement

Zam İstemenin Zamanı Geldiyse…

Maaşınızın düşük olduğuna inanıyor ve zam istemeyi düşünüyorsunuz. Bazı püf noktaları bildikten sonra bu hiç de zor değil…

Patrondan Zam Nasıl İstenir? İşte Zam İstemenin Püf Noktaları

Para kazanmak için çalışıyoruz ve alınan ücret de iş hayatının en önemli kriterlerin başında geliyor. Aldığı ücretten memnun çalışan yok denecek kadar az… Herkes karın tokluğuna çalışmaktan şikayet ediyor; ay sonunu zor getirdiğinden hatta getiremediğinden dert yanıyor. Dolayısıyla her çalışanın hayalini tatminkâr bir maaş süslüyor. İşsiz kalma korkusu nedeniyle bazı olumsuzluklar sineye çekilse de sonunda bıçak kemiğe dayanıyor ve zam istemek kaçınılmaz hâle geliyor.

  • Yıllık ücret atışlarının belirlendiği zamanlarda maaşınıza zam yapılmadıysa,
  • Ücretinize yapılan zam, size vaad edilen oranın altındaysa,
  • Terfi ettiğiniz halde maaşınızda artış olmadıysa,
  • Aldığınız maaşın eğitiminiz, yeteneğiniz ve iş yerindeki performansınızın karşılığı olmadığını düşünüyorsanız zam istemenin zamanı gelmiş demektir.

Zam istemek iş hayatında oynanan bir tür kumar gibidir …İstediğiniz zammı aldığınız takdirde işinize büyük bir hevesle sarılırsınız. Dolayısıyla motivasyonunuz da artar. Ancak tam tersi de mümkün…Talebiniz geri çevrilebilir ya da istediğinizin çok altında küçük bir artışla yetinmek zorunda kalabilirsiniz. Bu olumsuzluk zinciri işsiz kalmanıza kadar uzanabilir. Aslında her şey sizde başlayıp yine sizde bitiyor.

İşte, zam isterken nelere dikkat edeceğinize dair işinize yarayacak birkaç ipucu…
  • Zam isterken kullanacağınız dil her şeyden önemli…Bu konuda kendinizi hazırlamalı, patronunuz karşısında hangi sözcükleri kullanacağınızı önceden belirlemelisiniz. Kibar, sakin, saygılı ve anlaşılır bir konuşma tarzı patronunuzun sizi dikkatle dinlemesini sağlayacaktır.
  • Maaş artışını hak etme nedeninizi patronunuza mantıklı ve net bir şekilde anlatmalısınız. Üstlendiğiniz sorumluluğun büyüklüğü ve işteki yüksek performansınız sizin en büyük silahınız…Bunu açıklayıcı bir şekilde patronunuza anlatabilirseniz zam kapısı size aralanacaktır.
  • ‘Zamma ihtiyacım var’, ‘geçinemiyorum’, ‘hakkımı alamıyorum’ gibi tehditkâr ve ortamı gerginleştirici ifadelerden kesinlikle kaçınmalı; yüksek sesle konuşmamalısınız. Bunun yerine iş yerine sağladığınız katkıyı ve başarıyla sonuçlandırdığınız projeleri anlatmalısınız.
  • Şirketteki öneminizi ifade ederken kendinizi aşırı öven ve profesyonelliğe yakışmayan ifadelerden de uzak durun. Böyle bir tutum sizi gülünç duruma düşürebilir; gerçeklere dayansa da başarınızı aleyhinize çevirebilir.
  • Patronunuzu zorlamak adına ‘zam yapmazsanız ayrılırım’ gibi gereksiz blöfler yapmayın. Düşük maaşla çalışacak birçok kalifiye insan olduğunu gerçeğini aklınızın bir köşesinde tutmalısınız.
  • Kullandığınız dil kadar konuşma sırasında sergileyeceğiniz davranışlar da oldukça önemli… Beden dilinizi bilinçli kullanarak patronunuzu haklı olduğunuz konusunda ikna edebilirsiniz. İşveren karşısında gayrı ciddi, yapay, aşırı samimi davranışlar kadar üstten bakan ve soğuk tavırlar ile karşınızdakini huzursuz edecek ciddiyetten de kaçınmalısınız.
  • Talep edeceğiniz zam, şirketin genel zam uygulamalarının üzerinde olmamasına dikkat etmelisiniz. İşveren, ne kadar haklı gerekçelere dayansa da standartların üzerindeki zam talebinizi mantıklı bulmayacaktır.Şirket içindeki öneminizi profesyonelce ifade ettikten, konuşma tarzınız ve hareketlerinize gereken özeni gösterdikten sonra zam istemek hiç de zor değil…Patronunuz sizin performansınızdan memnunsa ve zam konusunda ona mantıklı gerekçeler sunabilmişseniz artık endişe etmeniz için bir neden kalmıyor…

Advertisement

Leave A Reply