Polis Günü (Haftası) ve 10 Nisan Polis Teşkilatının Kuruluş Günü Tarihçesi

0
Advertisement

Türk polis teşkilatının kuruluş günü olan 10 Nisan 1845 tarihinin önemi, tarihçesi, Polis Haftası ve Polis Gününün önemi nedir, hakkında bilgi.

Polis Haftası Mesajları

Polis Haftası ve Polis Teşkilatının Kuruluşu

Ülkemizde 10 Nisan Polis Günü olarak kutlanmaktadır.

Polis teşkilatının kuruluş tarihi olarak 10 Nisan 1845 günü kabul edilmiştir. Bu tarihten önce ülkemizde polis teşkilatı yerine zabıta olarak nitelendirilen bir yapı bulunmaktaydı. Ancak 10 Nisan 1845 tarihi itibari ile Emniyet Teşkilatı resmen kurulmuştur. Bu tarih Türk Polis Teşkilatının kuruluş günüdür.

Her şey aslında yeniçeriliğin kaldırılması ile başladı. yeniçeriliğin kaldırılması ile şehirlerde ki zabıta teşkilatları oldukça etkin bir rol oynamayarak asayişi sağlamaya başlamışlardır. Bu kurum başarılı olmasına rağmen bir bütünlük pek bulunmuyordu ve işleyişlerde artık ciddi karışıklıklar yaşanmaya da başlamıştı. İşte bu karışıklıkların ortadan kaldırılması ve daha profesyonel bir şekilde asayişin sağlanması adına Osmanlı döneminde 10 Nisan 1845 günü Emniyet Teşkilatı kurularak hizmet vermeye başlamıştır. O gün çıkarılan bir nizamname ile polisin tüm görevleri tüm yurda bildirilmiştir.

Bu hazırlanmış Polis Nizamnamesine göre polis teşkilatlarının görevleri beldeleri de korumaktı.

Advertisement

Ancak sihirli bir değnek değmişçesine hemen Emniyet Teşkilatı düzgün bir şekilde işleyememiştir. Şehirlerde yer alan eski Yeniçeri Ağalarının sahip olduğu Seraskerlik makamı ve İhtisap Ağaları ile polis teşkilatı aynı anda asayişi sağlamak adına çalışınca karışıklıklar devam etmiş ama sonuçta bu yapılardan sadece modern tek yapı olan Polis Teşkilatı ayakta kalabilmiş ve bugünlere kadar gelmiştir.

Polis teşkilatının düzgün işlemsi oldukça önemlidir. Polis Teşkilatı halkın ve kamunun hem can hem de mal güvenliğini korumakla birlikte bu yapının bozulduğu ülkelerde de asayişde büyük sıkıntılar yaşanmış ve ülkeler bozulma nispetinde kaosa sürüklenmişlerdir. (Meksika bu duruma bir örnektir.)

Polisler İle İlgili Sözler

Polisin Görevleri

Polislerin temel görevleri suçları araştırmak ve çözmektir, ancak başka birçok görevleri de vardır.

Polis memurları, suçları önlemek yâ da halka yardım etmek için yaya ya da araçlarla sürekli devriye gezerler. Ana kontrol birimiyle sürekli telsiz bağlantısı kurarlar. Ayrıca trafik devriyesine çıkabilir, trafiği yönetebilir, kazalarla ilgilenebilir ve trafik kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol edebilirler.

Daha ciddi suçlarla ilgilenen memurlar, genellikle dedektiflerdir. Dedektifler üniforma yerine sivil elbise giyerler. Kanıtlan bulmakta eksperlerden (polis ya da sivil uzmanlar) yardım alırlar, “Suç mahalli memurları” parmak izi ve diğer kanıtları toplarlar. Bazı polis memurları gençler ya da okul çağındaki çocuklar konusunda uzmanlaşırlar. Bazıları suç kayıtlarını tutar, ileride oluşabilecek suçları çözüme kavuşturmak için gerekli olabilecek bilgileri saklarlar.

Advertisement

***Dünyadaki tüm polis güçleri birlik içinde çalışırlar. Uluslararası Polis Örgütü (Interpol) 170 farklı ülkenin polis güçlerini, merkezleri Paris’te (Fransa) bir araya toplar ve suçluların izini bulmakta beraber çalışmalarını sağlar.

***Herkesin parmak izi farklıdır. Bir suç işlendikten sonra polisler herhangi bir parmak izi görebilmek için suçun işlendiği bölgeye alüminyum tozu dökerler. Daha sonra bu izleri daha önce kayda alınmış mahkûm ya da şüphelilerin parmak iziyle karşılaştırırlar.


Leave A Reply