Propolis Nedir? Bağışıklı Sistemine Katkısı Olan Propolisin Yararları

0
Advertisement

Propolis nedir ve nasıl kullanılır? Bağışıklık Sistemini güçlendirmeye katkısı bulunan propolisin vücudumuz için yararları, savaştığı hastalıklar.

Propolis

Propolis nedir?

Arıların yaptığı tek şeyin bal olmadığını biliyor muydunuz? Arılar ayrıca iğne yapraklı ağaçlar veya yaprak dökmeyen ağaçlar üzerinde özsuyundan propolis adı verilen bir bileşik üretir. Bitki özünü kendi deşarjları ve balmumu ile birleştirdiklerinde, kovanlarını oluşturmak için kaplama olarak kullanılan yapışkan, yeşilimsi kahverengi bir ürün oluştururlar. Bu propolistir.

Binlerce yıl önce, eski uygarlıklar tıbbi özellikleri için propolis kullandı. Yunanlılar apseleri tedavi etmek için kullandılar. Asuriler enfeksiyonla savaşmak ve iyileşme sürecine yardımcı olmak için yaralara ve tümörlere koydu. Mısırlılar mumyaları mumyalamak için kullandılar.

Propolisin bileşimi arıların bulunduğu yere ve hangi ağaçlara ve çiçeklere erişebileceklerine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, Avrupa’daki propolis, Brezilya’daki propolis ile aynı kimyasal yapıya sahip olmayacaktır. Bu, araştırmacıların sağlık yararları hakkında genel sonuçlara varmalarını zorlaştırabilir.

Propoliste iyileştirici bileşikler

Araştırmacılar propolis’te 300’den fazla bileşik tanımladılar. Bu bileşiklerin çoğu polifenol formlarıdır. Polifenoller, hastalık ve vücuttaki hasara karşı savaşan antioksidanlardır.

Advertisement

Özellikle, propolis flavonoid adı verilen polifenolleri içerir. Flavonoidler bitkilerde bir koruma şekli olarak üretilir. Antioksidan özelliklere sahip olduğu düşünülen aşağıdaki gıdalarda yaygın olarak bulunurlar:

  • meyve
  • yeşil çay
  • sebzeler
  • kırmızı şarap

Araştırmalar ne diyor?

Propolisin antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak propolis hakkındaki bilimsel araştırmalar sınırlıdır. Mevcut araştırmalarda, bu arı ürününün bazı bakteri, virüs ve mantarlardan koruma sağlıyor gibi görünüyor.

Yaralar

Propolis, antifungal görevi gören bir flavonoid olan pinokembrin adı verilen özel bir bileşiğe sahiptir. Bu anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikler propolisin yara iyileşmesinde yardımcı olmasını sağlar. Bir çalışma, propolisin yeni sağlıklı hücre büyümesini hızlandırarak travmatik yanıkları olan insanların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceğini buldu.

Topikal propolis alkollü ekstraktının oral cerrahi yaralarında mast hücrelerini azaltmada steroid kreminden daha etkili olduğunu buldu. Mast hücreleri iltihaplanma ve yara iyileşmesinde yavaşlama ile ilişkilidir.

Propolis

Uçuklar

Propolis içeren merhemler iyileşme süresini hızlandırmaya ve hem soğuk yaralarda hem de genital uçuklardan kaynaklı yaralarda semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Advertisement

Güvenilen Kaynak, topikal propolis günde üç kez uygulandığında, soğuk yaraların tedavi olmamasından daha hızlı iyileşmesine yardımcı oldu. Araştırmacılar, propolis kreminin sadece bir insanın vücudunda bulunan uçuk virüsü miktarını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda vücudu gelecekteki yara kapmalarına karşı koruduğunu buldular.

Kanser

Propolisin belirli kanserlerin tedavisinde de rolü olduğu ileri sürülmüştür. Bir araştırmaya göre, maddenin anti-kanserli etkilerinden bazıları şunlardır:

  • kanserli hücrelerin çoğalmasını önleme
  • hücrelerin kanserli hale gelme olasılığını azaltmak
  • kanser hücrelerinin birbirlerine sinyal vermesini engelleyen yolları engelleme

Çalışma ayrıca propolisin kanser için tamamlayıcı bir tedavi olabileceğini, ancak tek bir tedavi olamayacağını öne sürdü. Başka bir çalışma, Çin propolisinin alınmasının, meme kanseri hücreleri üzerindeki anti-tümör etkileri nedeniyle meme kanserinin tedavisinde yararlı bir tamamlayıcı tedavi olabileceğini buldu.

Güvenlik endişeleri

Propolis ürünlerinin güvenli olup olmadığını belirlemek için henüz yeterli kanıt yoktur, ancak yüksek riskli olarak kabul edilmezler. İnsanlar genellikle bal yerken bir miktar propolis alırlar. Bununla birlikte, bal veya arılara karşı alerjiniz varsa, propolis içeren ürünlere de bir reaksiyonunuz olacaktır. Propolis ayrıca uzun süre kullanıldığında kendi alerjik reaksiyonuna neden olabilir.

Arıcılar, propolis alerjisi olma olasılığı en yüksek olan insanlardır, çünkü bileşiklerin etrafında çok fazla bulunurlar. Tipik alerjik reaksiyon egzama benzeri bir cilt sorunudur. Özellikle alerjiniz veya astımınız varsa, tedavi planınıza propolis eklemeden önce doktorunuzla konuşun.


Leave A Reply