Psikiyatrist Nedir? Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Çalışma Ortamı

0
Advertisement

Psikiyatrist nedir, kime denir? Psikiyatrist ne iş yapar, nerede çalışır, görev ve sorumlulukları nelerdir? Psikiyatrist çalışma ortamları, yaptıkları işler.

Psikiyatrist nedir?

Psikiyatri, ruhsal bozuklukların tedavisini içeren tıbbi bir uzmanlık alanıdır. Psikiyatristler, geçici veya kronik bir ruh sağlığı probleminden etkilenen hastaları değerlendiren, teşhis eden ve tedavi eden doktorlardır.

Psikiyatrist

Popüler inanışın aksine, psikiyatristler sadece “deli” olarak adlandırılan insanları tedavi etmezler. Bu bir yanılgı ve gerçeğin çarpıtılmasıdır çünkü sanrılar veya halüsinasyonlardan muzdarip insanlar psikiyatri hastalarının sadece bir kısmını oluşturur. Aslında, birçok insanın etkili bir şekilde tedavi edilebilen sınırda veya geçici psikiyatrik rahatsızlıkları vardır. Bu da hastanın tamamen iyileşmesine neden olur.

Bir Psikiyatrist ne iş yapar?

Sorunun yeri beyin olsa da, nörologların aksine, psikiyatristler epilepsi, felçlerin sonuçları veya beyin kanserleri gibi organik veya yapısal bozuklukları tedavi etmezler. Ancak bu bozukluklar, bazı hastalarda psikiyatrik belirtilere ve ruhsal değişikliğe neden olabilmekte, bu da ayırıcı tanı koyma ve doğru tedaviyi uygulama becerisi gerektirmektedir.

Psikiyatristlerin temel psikoloji hakkında mükemmel bir anlayışa sahip olmaları ve hastanın bozukluğunu daha az ilaçla etkilemeye çalışmak için psikoterapi becerilerine sahip olmaları gerekir. Aslında depresyon, anksiyete ve belirli fobiler gibi birçok psikiyatrik bozukluk psikoterapi ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Psikiyatride ilaç yalnızca danışmanlık ve terapi gözle görülür sonuçlar vermediğinde kullanılır.

Advertisement

Psikiyatristler, ruhsal bozukluklara en iyi tedaviyi ve bakımı şefkat ve sabırla sağlamaya adamış doktorlardır. Hastanın duygusal ve zihinsel sorunlarını anlamak ve tedavileri için en iyi eylem planını formüle etmek için mükemmel iletişim becerilerine ve yüksek derecede duygusal zekaya sahip olmaları gerekir.

Tedavi

Diğer tıp alanlarından farklı olarak, psikiyatride tedavi rejimi, hastanın ilaca veya psikoterapiye verdiği cevaba bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Uygun psikolojik, duygusal ve sosyal destekle, şiddetli zihinsel semptomları olan birçok hasta iyileşebilir ve toplumla yeniden bağlantı kurabilir, bu da ruh sağlığı uzmanlarının ilaç dozlarını düşürmesine izin verir. Belirli durumlarda, yeni bir tedavi stratejisi ve belirli bir hasta için alternatif tedavilerin geliştirilmesini gerektiren semptomların nüksetmesi meydana gelebilir.

Psikiyatristler, hafif ve geçiciden şiddetli ve kronik olana kadar çok çeşitli zihinsel bozuklukları tedavi ederler. Örneğin, yoğun üzüntü duyguları ve motivasyon eksikliği içeren bir ruhsal bozukluk olan depresyon, psikoterapi ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir ve her durumda ilaç gerektirmez.

Hafif depresyon geçici bir durum olabilir ve hastanın hayatındaki duygusal travma ve trajik olayların bir sonucu olabilir. Psikiyatristler, depresyonun erken belirtilerini belirleyip köklerini bulabilmeli ve ardından hastayı tedavi etmek için psikoterapi teknikleri ve potansiyel olarak antidepresanlar uygulamalıdır.

Anksiyete bozuklukları, psikiyatristler tarafından ele alınan bir başka yaygın zihinsel bozukluk kategorisidir. Belirli durumlarda ortaya çıkan ve hastanın kariyerini, sosyal yaşamını ve ruh halini büyük ölçüde etkileyen açıklanamayan korku, panik veya fobileri içerirler. Depresyonla birlikte, anksiyete bozuklukları genellikle geçicidir ve tedaviye iyi yanıt verdiği için hafif psikiyatrik bozukluklar olarak kabul edilir. Bu da sıklıkla tam iyileşme ile sonuçlanır.

Halüsinasyonlardan ve sanrılardan muzdarip hastalar şizofreni gibi daha şiddetli psikiyatrik bozukluklara sahip olabilir. Bu akıl hastalığı, her vakanın dikkatlice değerlendirilmesini gerektirir ve genellikle ilaçla tedavi edilir. Şizofreni kronik bir ruhsal bozukluk olarak kabul edilmekle birlikte, bazı hastalarda etkili bir şekilde iyileşme ve ilaçların ortadan kaldırılmasıyla ilgili birçok vaka vardır. Dahası, sanrılardan muzdarip bazı hastalar, psikoterapi, iş ve arkadaşlıklar yoluyla yavaş yavaş topluma yeniden entegre olabilir ve düşük dozda ilaç alan veya hiç ilaç kullanmayan normal bireyler olarak işlev görebilirler. Nihai sonuçlar, büyük ölçüde psikiyatristin bir hastanın ruhsal bozukluğunu iyileştirme ve onunla baş etme potansiyelini fark etme becerisine bağlıdır.

Advertisement

Bir Psikiyatristin işyeri nasıldır?

Psikiyatristler genellikle hastanelerde, psikiyatri kliniklerinde veya diğer ruh sağlığı kurumlarında çalışır. Ayrıca özel sağlık bürolarında da çalışabilirler. Birinci basamak ve acil servisler genellikle psikiyatristlere sahip değildir. Çünkü ruhsal bozukluk semptomları acil durum olarak kabul edilmez. Ancak yeterince şiddetli ise hasta bir psikiyatri kliniğine nakledilene kadar sedasyon gerektirebilirler. Psikiyatristler ayrıca hapishanelerde veya diğer ıslahevlerinde yarı zamanlı çalışabilirler.


Leave A Reply