Romatizma Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Romatizma nasıl bir hastalıktır? Romatizmanın belirtileri, tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

Romatizma

Romatizma; Daha çok, oynak yerlerin (oynak eklemlerin) şişip ağrıması ile kendini belli eden bir hastalıktır. Kimi vakit kaslarda da yer alır; ayrıca, bazı kalp hastalıklarına yol açar. Oynak yerlerde hiçbir rahatsızlık göstermeden geçen romatizmalar da vardır.

Romatizma çok defa bütün vücutta ağrılarla, bademcik iltihabı ile başlar. Arkasından ateş yükselir, 2-3 gün geçtikten sonra da oynak yerlerde şiddetli ağrılar, şişmeler görülür. Bazan bu ağrılar o kadar şiddetlidir kî, elle bile dokunmak ağrıyı artırır. Hasta kollarını, bacaklarını oynatamaz, çok terler, iştahı yoktur, dili pas içindedir.

Romatizma vaktinde tedavi edilirse çabuk geçer, başka hastalıkla karışırsa tehlikeli olur. Romatizma en çok kalp için tehlikelidir. Kalbin iç, dış zarlarında, hattâ kalbin kendinde iltihaplar olabilir. Böylece, kalp kapakçıklarında bozukluklar, darlıklar ortaya çıkabilir. Romatizma geçse bile kalb hastalıkları ortaya çıkmış olur. Ayrıca, romatizma akciğerin üzerindeki ince zarda da iltihap yaparak zatülcenbe de yol açar.

Romatizmanın beyne, sinirlere dokunan cinsi de vardır. Şiddetli ateş, başağrısı, uykusuzluk, sayıklamalar, atılmalar gibi hallerle hastaya büyük zahmet verir.

Advertisement

Romatizma, ne çeşidi olursa olsun, sinsi bir şekilde oynaklara, kaslara, kemiklere yerleşerek yıllar boyunca hastaya rahatsızlık verir. Havanın elektriklenmesi, lodosa dönmesi, yağmur yağması bu gibi hastaların ağrılarını artırır. Romatizma yüzünden aylarca kötürüm gibi yatağından çıkamayan hastalar da vardır.

Ateşli Romatizma

Tedavi. — Romatizmanın çok fazla çeşidi olduğundan bir çeşide uygulanan tedavi yöntemi diğeri için yararlı olmayabilir, hatta zarar bile verebilir. Örneğin kaplıca gibi sıcak su banyoları bazı romatizma türleri için faydalı olurken iltihaplı bir romatizma türü olan romatoid artrit için azdırıcı, ağrıları arttırıcı olabilir. O sebepten kesinlik doktor tarafından (özellikle üniversite hastanelerinin romatoloji bölümleri) genellikle uzun süren bi,r tedavi uygulanmalıdır.


Leave A Reply