Rosa Parks Kimdir? Otobüste Beyaza Yer Vermeyen Siyah Kadının Hayatı

0
Advertisement

Rosa Parks kimdir ve ne yapmıştır? Özgürlük ve eşitlik savunucusu bir zenci olan Rosa Parks’ın hayatı ve verdiği mücadele hakkında bilgi.

Rosa Parks

Rosa Parks

Meslek: İnsan Hakları Aktivisti
Doğum tarihi: 4 Şubat 1913, Tuskegee, Alabama
Ölüm: 24 Ekim 2005, Detroit, Michigan
En iyi bilinen olayı: Montgomery Otobüs Eylemi

Biyografi:

Rosa Parks nerede büyüdü?

Rosa, Amerika Birleşik Devletleri’nin Alabama eyaletinde büyüdü. Tam adı Rosa Louise McCauley’di ve 4 Şubat 1913’te Leona ve James McCauley’in kızları olarak Tuskegee, Alabama’da doğdu. Annesi bir öğretmendi ve babası bir marangozdu. Sylvester adında bir erkek kardeşi vardı.

Ebeveynleri hala gençken ayrıldı ve annesi ve erkek kardeşi ile birlikte büyükannesinin çiftliğinde yakındaki Pine Level kasabasında yaşamaya gitti. Rosa, annesinin öğretmen olduğu Afrikalı-Amerikalı çocuklar için olan yerel okula gitti.

Eğitimi

Rosa’nın annesi kızının lise eğitimi almasını istedi, ancak 1920’lerde Alabama’da yaşayan bir Afrikalı-Amerikalı kız için bu kolay değildi. Pine Seviyesinde ilkokulu bitirdikten sonra Montgomery Endüstri Kız Okulu’na devam etti. Sonra lise diplomasını almak için Alabama Eyalet Öğretmen Okulu’na gitti. Ne yazık ki, annesi çok hastalandığında Rosa’nın eğitimi kısa kesildi. Rosa annesine bakmak için okuldan ayrıldı.

Advertisement

Birkaç yıl sonra Rosa, Raymond Parks ile tanıştı. Raymond, Montgomery’de çalışan başarılı bir berberdi. Bir yıl sonra 1932’de evlendiler. Rosa yarı zamanlı işlerde çalıştı ve okula döndü ve sonunda lise diplomasını kazandı. Bu kendisiyle gurur duyduğu bir şeydir.

Rosa Parks

Ayrım

Bu süre zarfında Montgomery şehri ayrıldı. Bu, beyaz insanlar ve siyah insanlar için işlerin farklı olduğu anlamına geliyordu. Farklı okulları, farklı kiliseleri, farklı mağazaları, farklı asansörleri ve hatta farklı çeşmeleri vardı. Yerler genellikle “Yalnızca Renkli için” veya “Yalnızca Beyazlar İçin” ifadelerine sahipti. Rosa işe gitmek için otobüse bindiğinde, “renkli için” işaretli koltuklarda arkada oturmak zorunda kalacaktı. Bazen ön koltuklar açık olsa bile ayakta durması gerekirdi.

Eşit Haklar İçin Mücadele

Büyüyen Rosa, güneyde ırkçılıkla yaşamıştı. Siyah okul evleri ve kiliseleri yakan KKK üyelerinden korkuyordu. Ayrıca siyah bir adamın yoluna çıktığı için beyaz bir otobüs şoförü tarafından dövüldüğünü gördü. Otobüs şoförü sadece 24 $ para cezası ödemek zorunda kaldı. Rosa ve kocası Raymond bu konuda bir şeyler yapmak istediler. Ulusal Renkli İnsanları Geliştirme Derneği’ne (NAACP) katıldılar.

Rosa, Özgürlük Treni Montgomery’ye geldiğinde bir şeyler yapma fırsatı gördü. Trenin Yargıtay’a göre ayrılmaması gerekiyordu. Rosa bir grup Afrikalı-Amerikalı öğrenciyi trene yönlendirdi. Beyaz öğrencilerle aynı zamanda ve aynı trende sergiye katıldılar. Montgomery’deki bazı insanlar bundan hoşlanmadı, ama Rosa onlara tüm insanlara aynı şekilde davranılması gerektiğini göstermek istedi.

Otobüste oturmak

Rosa 1 Aralık 1955’te otobüste (otururken) ünlü direnişini yaptı. Rosa zor bir günün ardından otobüsün koltuğuna oturmuştu. Beyaz bir adam binerken otobüsteki tüm koltuklar dolmuştu. Otobüs şoförü Rosa’ya ve diğer bazı Afrikalı Amerikalılara yer vermelerini söyledi. Rosa reddetti. Otobüs şoförü polisi arayacağını söyledi. Rosa kıpırdamadı. Polis geldi ve Rosa tutuklandı.

Advertisement

Rosa Parks

Montgomery Otobüs Boykotu

Rosa bir ayrımcılık yasasını çiğnemekle suçlandı ve 10 dolar para cezası ödemesi söylendi. Ancak, suçlu olmadığını ve yaptığının yasadışı olduğunu söyleyerek ödemeyi reddetti. Yüksek mahkemeye başvurdu. O gece bir dizi Afrikalı-Amerikalı lider bir araya geldi ve şehir otobüslerini boykot etmeye karar verdi. Bu, Afrikalı Amerikalıların artık otobüslere binmeyeceği anlamına geliyordu. Bu liderlerden biri Dr. Martin Luther King Jr’ydı.

Boykotu yönetmeye yardımcı olan Montgomery İyileştirme Derneği’nin başkanı oldu. Birçok Afrikalı-Amerikalı’nın arabası olmadığı için insanların otobüsleri boykot etmesi kolay değildi. Çalışmaya ya da gidecekleri yere yürümek zorunda kaldılar. Birçok insan bir şeyler satın almak için kasabaya gidemedi. Ancak bir açıklama yapmak için bir araya geldiler. Boykot 381 gün devam etti! Son olarak, ABD Yüksek Mahkemesi Alabama’daki ayrımcılık yasalarının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Boykot Sonrası

Yasalar değiştiğinde bile Rosa için işler daha kolay olmadı. Birçok tehdit aldı ve hayatı için korktu. Martin Luther King Jr’nin evi de dahil olmak üzere sivil haklar liderinin evlerinin çoğu bombalandı. 1957’de Rosa ve Raymond Detroit, Michigan’a taşındı.

Rosa sivil haklar toplantılarına katılmaya devam etti. Eşit haklar mücadelesinde birçok Afrikalı-Amerikalı’sının sembolü oldu. Halen bugün birçokları için özgürlük ve eşitliğin sembolüdür.


Leave A Reply