Ruanda Soykırımı Neden Oldu? Ne Oldu? Ruanda Soykırımı Hakkında İlginç Bilgiler

0
Advertisement

İnsanlık tarihinin en kötü soykırımlarından birisi olan “Ruanda Soykırımı” hakkında bilgiler. Neden oldu? Ne zaman oldu? Soykırım nasıl başladı kim neler yaptı?

Ruanda soykırımı, 6 Nisan 1994’ten 16 Temmuz 1994’e kadar 100 günlük bir süre içinde gerçekleşti. Her iki etnik grup, Hutular ve Tutsiler, toplu soykırıma karıştı. Hutu aşırılık yanlıları tüm Tutsi nüfusunu yok etme planlarını uygulamaya çalıştılar. 100 günlük süreçte yaşanan şiddet ve cinayetlerin katalizörü, 6 Nisan’da bir Hutu olan Başkan Habyarimana’nın bir uçağının düşürülmesi oldu. Uçak düşürülmeden önce, Hutu hükümeti ile Ruanda Yurtsever Cephesi arasında 1990’da başlayan Ruanda İç Savaşı olarak adlandırılan devam eden bir çatışma vardı.

Ruanda Soykırımı

Kaynak : wikipedia.org

Ruanda soykırımı hakkında ilginç gerçekler:

  1. Ruanda, Afrika’nın merkezinde yer almaktadır.
  2. Ruanda Yurtsever Cephesi çoğunlukla Tutsi mültecilerden oluşuyordu. Hutuların kendilerine uyguladığı şiddet nedeniyle Uganda’yı terk etmişlerdi.
  3. 1993’te, Hutu ve Ruanda Yurtsever Cephesi arasında güç paylaşımlı bir hükümete izin verecek bir anlaşmayı uygulamak için bir ateşkes oluşturuldu.
  4. 100 günlük süre içinde Ruanda’da 800.000’e yakın insan öldürüldü. Bu sayı erkekleri, kadınları ve çocukları içerir.
  5. Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın uçağı Ruanda’nın başkenti Kigali’den atılan bir füzeyle düşürüldü.
  6. Uçağı kimin düşürdüğü hiçbir zaman kanıtlanamasa da, Hutular bunun Tutsi olduğuna inandılar ve bunu soykırımı başlatmak için bir sebep olarak kullandılar.
  7. Tüm Tutsiler ve Hutuların uyruklarını belirten kimlik kartları taşımaları gerekiyordu. Bu, katliam sırasında Tutsileri tanımlamayı kolaylaştırdı.
  8. Soykırım sırasında öldürülenlerin çoğu Tutsi’ydi, ancak bazı ılımlı Hutular da öldürüldü.
  9. Soykırım Ruanda’nın başkenti Kigali’de başladı. Oradan hızla Ruanda’nın geri kalanına yayıldı.
  10. Radyo istasyonu RTLM, Tutsileri öldürmeye başlamak için 8 Temmuz’da Hutus’a “uzun ağaçları kes” kod ifadesini kullanarak yayın yapmaya başladı. Yayınlar ayrıca Tutsilerden hamamböceği olarak bahsetti ve Hutulara hamamböceklerini ezmelerini söyledi.
  11. RTLM radyosu da öldürülmesi gereken belirli kişilerin isimlerini yayınlıyor ve öldürme tamamlandığında onları duyurdu.
  12. Hutular Tutsilere ölümcül saldırılarında esas olarak pala, bıçak ve sopa kullandılar. Mermiler tüm insanları öldürmek için çok pahalıydı.
  13. Bazı Tutsilere ölümlerini daha hızlı ve daha az acı verici hale getirmek için kurşun satın alma seçeneği verildi.
    Birçok Tutsi kaçmaya çalışırken barikatlara yakalandı.
  14. Birçok Tutsi kiliselerde, hastanelerde ve okullarda saklanırken bulundu. Bu binalar daha önce sığınma ve güvenlik yerleri olarak kabul edilmişti, ancak soykırım sırasında Tutsiler bu binalarda güvende değildi.
  15. Ruanda Yurtsever Cephesi yavaş yavaş güç kazandı ve ülkenin kontrolünü ele geçirmeye başladı ve Temmuz ortasında toplu soykırıma son verdi.
  16. Soykırımın her dakikasında ortalama altı erkek, kadın ve çocuk öldürüldü.
  17. Ruanda soykırımı sırasında Ruanda halkının yaklaşık %20’si öldürüldü.
  18. Ruanda’da yaşayan Tutsilerin yaklaşık %70’i soykırım sırasında öldürüldü.
  19. Soykırım nedeniyle hayatta kalan 75.000 çocuk yetim kaldı.
  20. Soykırımdan önce yaklaşık 1.100.000 ila 1.200.000 Tutsi ve ılımlı Hutu vardı. Soykırımdan sonra sadece 300.000 ile 400.000 arasında yaşadı.

RUANDA HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİLER

Ruanda Bayrağı

Ruanda Bayrağı

  • Yüzölçümü: 26.338 km2.
  • Başkenti: Kigali.
  • Dil: Fransızca, Kinyarvanda, Svahili.
  • Din: Hristiyan (% 65, Katolik, % 9, Protestan), doğal dinler (% 16), Müslüman (% 10).
  • Para birimi: 1 Ruanda frangı = 100 santim.
  • Başlıca kentleri: Butare, Ruhengeri, Gisenyi.

Doğu Afrika’da devlettir. Karayla çevrili küçük bir Afrika ülkesi olan Ruanda; kuzeyden Uganda, doğudan Tanzanya, güneyden Burundi, batı-kuzeybatıdan Zaire ile çevrilir. Batıda Kiva Gölü (2.699 km2), Ruzuzi Irmağı, Ruanda-Kongo Demokratik Cumhuriyeti (eski Zaire); doğuda Kagera Irmağı sınırının bir bölümünü oluşturur. En yakın kıyıya (Hint Okyanusu) 1.100 km uzaklıktadır.

Yüzey Şekilleri;

Rift Vadisi’nin batısında yer alan Kivi Gölü’nün doğusunda uzanan topraklar, Zaire-Nil Havzası’nı oluşturan yayla bölgesine doğru dik bir yamaç biçiminde yükselir. Bu yaylalık alanın güneyde ve ortada deniz düzeyinden yüksekliği 1.830 m’ye, kuzeyde volkanik kökenli Virunga Dağları’nda 4.520 m’ye (Karasimbi Doruğu) ulaşır. Dağların doğusunda kalan topraklar, dik kayalarla çevrili bir dizi yaylaya dönüşür.

İklim;

Rift Vadisi’nde yıllık ortalama sıcaklık 23°C, yağış tutarı 760 mm’dir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti (eski Zaire)-Nil ırmaklarının akaçladığı havzada, iklim daha serin ve nemlidir: Ortalama sıcaklık 17°C, yağış tutarı 1. 470 mm’dir.

Doğuya doğru gidildikçe sıcaklık artar, yağış azalır. Orta kesimde yer alan başkent Kigali’de yıllık ortalama sıcaklık 19°C, yağış tutarı 1.020 mm’dir. Mart-mayıs, ekim-aralık yağların en yoğun olduğu dönemlerdir.

Advertisement

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Rift Vadisi’ni çevreleyen dağların yüksek kesimleri ormanlık olmakla birlikte, genelde otlaklar ve çayırlıklarla kaplıdır. Ormanlar büyük ölçüde tarıma açılmış olmasına karşın, yaylalarda doğal bitki örtüsünü ağaçlı savanlar oluşturur.

Antilop, yabansığırı, timsah, fil, goril, maymun, suaygırı, leopar, aslan, zebra, ve ender görülen dev pangolin, ülkede yaşayan başlıca hayvanlardır. Ulusal Kagera Parkı, doğal hayvanların korunma alanıdır. Ayrıca, Ruhengeri yakınında gorillerin korunma altına alındığı bir bölge vardır.

Ekonomi;

Ekime elverişli alanlarla sürekli ekim yapılan alanlar, yüzölçümün % 33’ünü, otlaklar % 20′ sini oluşturur. Çoğu ailelerin kendi özel mülkleri olan toprakların, ortaklar, 1962’den sonra Hutu çiftçilerinin ekim yapabilecekleri alanlara dönüştürüldü. Ekilebilir alanların sınırlılığına karşın, nüfusun sürekli artması, toprakların fazla işlenmesine, bu da toprak veriminin düşmesine yol açmaktadır. Başta, kahve, çay, tütün olmak üzere, patates, tatlı patates, manyok, pirekapan, pamuk, fasulye bezelye, sorgum, mısır, akdarı, muz başlıca tarım ürünleridir. Hayvancılık (ankole sığırı, inek, koyun, keçi, domuz, toplam 2.8 milyon baş), iç tüketimi bile karşılamaktan uzaktır. Besin ve madencilik, endüstri sektörünün temel dallarını oluşturur. En önemli doğal kaynak kalay filizidir. Volfram (tungsten), beril, tantal, altın ve doğal gaz üretimleri sınırlıdır.


Leave A Reply