Rudolf Diesel Kimdir? Dizel Motorun Mucidi Rudolf Diesel Hayatı, İcatları

0
Advertisement

Rudolf Diesel kimdir ve ne yapmıştır? Dizel motorun mucidi ünlü mühendis Rudolf Diesel’in hayatı, biyografisi, çalışmaları ve icatları hakkında bilgi.

Rudolf Diesel

Kaynak: commons.wikimedia.org

Rudolf Diesel

  • Doğum Günü: 18 Mart 1858
  • Ölüm Yaşı: 55
  • Güneş Burcu: Balık
  • Ayrıca Bilinen: Rudolf Christian Karl Diesel
  • Doğduğu Ülke: Fransa
  • Doğum Yeri: Paris, Fransa
  • Ünlü : Dizel Motorun Mucidi
  • Ölüm Tarihi: 29 Eylül 1913
  • Ölüm Yeri: İngiliz Kanalı
  • Ölüm Nedeni: Boğulma
  • Keşifler/Buluşlar: Dizel Motor

Rudolf Diesel, ünlü Dizel motor icadı ile dünya çapında tanınan bir Alman makine mühendisi ve mucittir. Bavyera göçmenlerinin ikinci çocuğundan biri olarak, hayatının ilk aylarını bir Vincennes çiftçisinin ailesinde geçirdi. Küçük bir çocukken, ailesinin maddi ihtiyaçlarını karşılamak için babasının atölyesinde çalıştı. Diesel’in teknolojiye olan ilgisi Protestan-Fransız okulundayken gelişti. Fransa-Prusya Savaşı sırasında ailesiyle birlikte Almanya’yı terk etmek zorunda kaldı ve sonunda Londra’ya yerleştiler. O zamanlar 12 yaşındaki Diesel, Almanya’ya geri gönderildi ve burada Münih Kraliyet Bavyera Politeknik Okulu’nda burslu olarak okudu. Bir mucit olarak kariyeri, 1890’ların başında, profesörü Carl von Linde’ye bir soğutma tesisi inşasında yardım etmesiyle başladı. Diesel kısa süre sonra bir yanmalı motor fikrini tasarladı ve 1897’de başarılı bir şekilde geliştirdi. Eylül 1913’te Londra’daki bir toplantıya giderken bir buharlı gemide seyahat ederken aniden ortadan kayboldu. Daha sonra öldüğü bildirildi. Geride karısını ve üç çocuğunu bıraktı.

Çocukluk ve Erken Yaşam

Rudolf Diesel, 18 Mart 1858’de Paris’te, İkinci Fransız İmparatorluğu’nda Rudolf Christian Karl Diesel olarak bir ciltçi olan Theodor ve karısı Elise’in çocuğu olarak doğdu. Doğumunun ardından, ilk dokuz ayını birlikte geçirdiği Vincennes’li bir çiftçinin ailesine verildi. Küçük bir çocukken babasının atölyesinde çalıştı ve deri ürünleri müşterilere ulaştırmasına yardımcı oldu. Diesel, bir Protestan-Fransız okulunda okudu ve yetenekleri nedeniyle Société pour l’Instruction Elémentaire bronz madalyasını kazandı. Fransa-Prusya Savaşı sırasında, o ve ailesi, bir İngiliz okuluna gittiği İngiltere’ye taşındı. Ancak daha sonra teyzesi ve amcasının yanında yaşamak üzere Almanya’ya geri gönderildi. Rudolf Diesel, 1873’te temel eğitimini tamamladıktan sonra Augsburg Endüstri Okulu’na kaydoldu. Yaklaşık 16 yaşında, Münih Kraliyet Bavyera Politeknik’te okumak için bir hak bursu kazandı.

Kariyeri

1880’de en yüksek akademik dereceyle mezun olduktan sonra, Rudolf Diesel Paris’e döndü ve burada eski profesörü Carl von Linde ile işbirliği yaptı ve ona modern bir soğutma tesisinin inşasında yardım etti. Daha sonra fabrikanın müdürü oldu ve orada çalışmaya devam etti, Fransa ve Almanya’da çeşitli patentler aldı. 1890’da Diesel, Linde’nin firmasının yönetimini üstlenmek için Berlin’e taşındı. Kısa süre sonra deneylerini soğutmanın ötesine taşıdı ve buhar alanında çalışmaya başladı.

Yakıt ve termal verimlilik üzerine yaptığı araştırmalar, onu amonyak buharlı bir buhar motoru yapmaya yöneltti. Ancak testler sırasında motor patladı. Her zaman içten yanmalı bir motor tasarlamayı hayal eden Rudolf Diesel, teorisini de aynı şekilde 1892’de sonuçlandırdı. O yıl teorisi için bir Alman patenti almayı başardı. 1893’te ilk Dizel motorunu inşa etmesine yardımcı olan bir inceleme yayınladı. Aynı yıl, Alman makine mühendisliği ajansı MAN AG’nin direktörü Heinrich von Buz tarafından işe alındı. 1897’de ilk dizel motoru ilk kez başarıyla çalıştı. Şu anda Münih’teki Deutsches Technikmuseum’da sergileniyor. Efsanevi mucit kısa sürede yeni buluşu için ABD dahil birçok ülkede patent almayı başardı. 1978’de Rudolf Diesel, ölümünden sonra Otomotiv Onur Listesi’ne alındı.

Ölümü

Eylül 1913’ün sonlarında Rudolf Diesel, Londra’daki bir toplantıya giderken Belçika’da bir  vapura bindi. 29 Eylül gecesi yemek yedi ve uyumak için kulübesine gitti. Ertesi sabah kabini boştu. Birkaç gün sonra, bir Hollanda teknesi, Norveç yakınlarındaki Kuzey Denizi’nde oldukça çürümüş bir cesetle karşılaştı. Cesetten birkaç kişisel eşya çıkarıldı ve daha sonra Rudolf’un oğlu tarafından babasına ait olduğu belirlendi. 14 Ekim 1913’te Diesel’in cesedinin Fransız Scheldt nehrinde bulunduğu bildirildi. Bundan sonra, mucidin ölümüyle ilgili birkaç hikaye ortaya çıktı. Birçok kişi intihar ettiğini iddia ederken, bazıları öldürüldüğünü söyledi. Kaybolmasından kısa bir süre sonra, Diesel’in karısı, ayrılmadan hemen önce kocasının verdiği çantayı açtı. Nakit olarak 200.000 Alman markı ile birlikte bir dizi mali tablo keşfetti. Daha sonra Diesel’in kaybolduğu aynı gün olan 29 Eylül tarihi için bir haç çizilen günlüğü de gemiden keşfedildi. Bu intihar etmiş olabileceğini gösteriyordu.

Advertisement

Diesel (Dizel) Motoru Nasıl Çalışır?

Yüksek basınçla sıkıştırılmış hava içine püskürtülen ağır ve ucuz yakıtlarla çalışan motor. İçten yanmalı motorlar sınıfına girerler. Enerji çevriminin yer aldığı silindirler, hava giriş ve çıkışım denetleyen supaplar, pistonlar, kam ve krank millerinden oluşur. 4 ve 2 zamanlı olmak üzere iki tip diesel motoru vardır.

Çalışma ilkesi: Pistonun silindirde sıkıştırarak ısıttığı hava içerisine püskürtülen yakıtın yanmasıyla oluşan enerjiyi mekanik enerjiye çevirmesine dayanır. Ucuz yakıttan yüksek yüzdeli verim sağlaması bu tip motorların hızla yayılmasına olanak sağladı. İlk örneği 1892’de Alman Rudolf Diesel’in gerçekleştirdiği diesel motoru, 1898’den sonra ABD ve Kanada’da üretilmeye başlandı. Önceleri geniş yer kaplaması özelliği yüzünden endüstride kullanılmaya başlanan dizel, sonra gemilerde, teknolojik gelişmelerle kara taşıtlarında da yaygınlaştı.


Leave A Reply