Sabun Çeşitleri ve Özellikleri

0
Advertisement

Sabun çeşitleri nelerdir? Sabun çeşitlerinin özellikleri, içerikleri, hakkında bilgi.

sabun-1Sabun Çeşitleri;Sabunların, yapıldığı maddelere, kullanılacağı işlere göre, çeşitli türleri vardır. Başlıcaları şunlardır:

Çekirdek Sabunları. — Gerek katı, gerek sıvı yağların, ya ela yağ asitlerinin sodyum hidroksitle, soda ile sabunlaştırmasından elde edilen reçinesiz sabunlardır. İçinde sodyum silikat, ya da benzeri doldurma maddeleri bulunmaz. Bunlar iyi cins çamaşır, banyo sabunlarıdır.

Reçineli Sabunlar. — Özellikleri yukarıdakinin aynıdır; ancak, içinde %20 reçine bulunur.

Katı Tutkal Sabunları. — Bu sabunlar, yapım sırasında çözeltiden ayrılmadan tamamı ile tuzlanıp dondurulur, Serttir, çok iyi köpürür. Yapım sırasında verim de çok yüksektir: 100 kg. yağdan 200-250 kg. sabun elde edilir. Yalnız bu sabunlar dayanıksızdır, çok çabuk erir. Ayrıca bu sabunlar hile yapılmasına da elverişlidir: İçine çok kolaylıkla doldurma maddeleri katılır, dış görünüşleri değişmez, Verimleri %300-400’e kadar çıkabilir.

Tuvalet Sabunları. — Çekirdek sabun yapımının aynıdır. Ancak, kullanılan ham maddeler en iyi cinsten seçilir. Kolay köpük vermesi için % 10-15 koko yağı, ayrıca biraz potasyum hidroksit katılır. Elde edilen ham sabun rendelenir, kurutulur, % 8-15 nemli haldeyken, içine, renk, koku verici, cildi yumuşatıcı maddeler katılarak uzun kalıplara bastırılır.

Advertisement

Saydam Sabunlar. — Bunlar «koko tutkal sabunlarl»dır. İçine ya alkol gliserin, ya da şeker, soda katılarak yapılır. Sıcak sıvı halindeyken birdenbire soğutularak kurutulur, kalıplara bastırılır.

Arap Sabunları (Yumuşak Sabunlar). — Bunlar da tutkal sabunlarıdır. İçinde bezir yağı da bulunabilir. Bu sabunlar tuzlanmadan dondurulur, pomat kıvamında kullanılabilir. Renkleri, kokuları yapıldıkları yağa göre değişir, ya saydam, ya da yarı saydamdırlar. Yazın kullanılacaklara, yapılırken içine biraz sodyum hidroksit katılarak, sıcaktan erimemeleri sağlanır.

Traş Sabunları. — Sâf stearinden yapılır. İyi, bol köpük vermesi için biraz KOH katılır.

Sabun Tozu. — Ya sâf sabun tozu, ya da içine soda, perborat gibi bazı maddeler katılmış olarak, çamaşır yıkama tozlan halinde kullanılır. Sabun tozu yapmak için, kolay akar hale getirilmiş sabun ince emziklerden, sıcak bir ortam içine püskürtülür, sabun tanecikleri kuruyarak tuz haline gelir.

Çözücülü Sabunlar. — İçlerinde yağları çözen bir organik çözücü bulunur. Çok kirli, yağlı dokuların yıkanmasında kullanılır. Dış görünüşleri bakımından sert sabunlara benzerler. Kireçli sulara daha dayanıklı olan bu sabunların yapımı da kolaydır. İçindeki çözücüler başlıca şunlar olabilir: Petrol, isopropil alkol, butil alkol, aseton, heksalin, terebentin, benzen, toluen, ksilen, kloroform, triklor etilen, karbon tetraklorür, dekalin vs.

Dokumacılık Sabunları. — Yağların veya yağ asitlerinin sülfürik asitle işlenmesi sonu-
cunda elde edilir. Bu sabunlar kullanıldıkları dokuma cinsine göre değişik özelliktedirler. Pamuk, yün, ipek gibi çeşitli dokuma maddelerinin sert sularda ıslatılıp yıkanmasını sağlarlar.

Advertisement


Leave A Reply