Salome Operası Konusu, Karakterler, Bestesi, Özeti, Richard Strauss

0
Advertisement

Salome Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Salome Operasının konusu, karakterleri, özeti, hakkında bilgi.

Salome Operası

Kaynak: commons.wikimedia.org

Salome Operası

SALOME; Bir perdelik operadır. Oscar Wilde‘ın aynı adlı oyununu opera için çeviren: Hedwig Lachmann

Bestecisi: Richard Strauss
İlk oynanış: 1905 Dresden.
Türkiye’de ilk oynanış: 1959 Ankara.

Başlıca kişiler:

Naraboth (Tenor), Jochanaan (Bariton), Salome (Soprano), Herodes (Tenor), Herodias (Mezzosoprano)).

Konunun geçtiği çağ ve yer:

İ.Ö. Birinci yüzyılda Suriye’de Herodes’in sarayı.

Operanın Konusu

Yudea valisi Herodes’in sarayında taraş. Gece ayışığında Suriye’li subay Narraboth valinin yaverine Herodes’in üvey kızı prenses Salome’ye duyduğu aşkı anlatmaktadır. Güzel prenses çıkar taraşa. Gecenin güzelliğini överken derinden bir erkek sesi duyar, ses Salome’nin annesi Herodias’ın günahlarını saymaktadır. Prenses sesin kime ait olduğunu sorar. Sesin sahibi Herodes’in halk üzerindeki etkisinden korkup zindana koyduğu Peygamber Jochanaan’dır. Kız onu görmek istediğini söyler, Narraboth’u kandırıp çıkarılması için emir verdirtir.

Advertisement

Peygamber genç ve yakışıklıdır. Günahlılara lanet etmektedir Salome kendisini tanıtınca kızın uzaklaşmasını ister. Adamın kişiliği, güzelliği Salome’nin başını döndürmüştür. Ona bir buse için yalvarmaya koyulurken Narraboth kıskançlık etkisiyle hançerini kalbine saplayıp intihar eder, Peygamber, günahlının kızını hakaretlere boğarak zindanına girer. Vali Herodes de karısı Herodias’la terasa çıkmıştır. Üvey kızına hayrandır, Salome’ye övgüler yağdırır. Çok neşelidir, Sezar’ın elçisi gelmiş, armağanlar getirmiştir. Jochanaan’ın Herodias’ı suçlayan sesi duyulur tekrar. Herodes tutuklatmasına karşılık adamın kutsallığına inanmakta, onu Yahudilere karşı savunmaktadır. Üvey kızına dönerek dansetmesini ister. Salome dans ederse onu armağanlara boğacak, ne isterse verecektir. Güzel Prenses yedi tüle bürünerek vahşi, çılgın bir dansa koyulur, Bitirdikten sonra isteğini açıklar; Jochanaan’ın başıdır bu. Herodes birden dehşete kapılmış, kıza bu istekten vazgeçmesi için yakarmaya koyulmuştur.

Elindeki tüm mücevherleri, sarayını, bahçelerini, ülkesini verecektir. Fakat Salome ona sözünü hatırlatarak isteğini tekrarlar. Herodes emir verir, cellat zindana girer, biraz sonra Jochanaan’ın başını bir tepsiye koymuş olarak gözükür: “Jochanaan, görüyorsun ya sen öldün ben sağım Nefret ettiğin Salome’nin yanındasın. Sen âşık olduğum tek insandın…” onu övmeye ve bir öpüşü bile esirgediği için siteme koyulur. Herodes’in bu görüntüyü seyre direnci kalmamıştır. Meşaleleri söndürtür. Salome’nin sesi yankılanmaktadır: “Vermek istediğim öpüşü aldım Johanaan…” Herodes çılgın gibi bağırır: “Bu karıyı gebertin!” Askerler mızraklarını Yudea Prensesi Salome’ye saplarken perde iner.

Opera sanatının üzerinde en çok tartışılan, en çok yankılar yapan örneklerinden biridir “Salome”. Özellikle tutucu çevrelerin tepkilerine yol açmış, ancak müzikli drama yenileyici bir hava getiren yapının değeri sarsılamamıştır. Çok zengin orkestra renkleriyle, “Leitmotev”lerle işlenen “Salome”de Wagner etkilerini gözlemek güç değildir.


Leave A Reply