Sarmaşık İle İlgili Bilgiler

0
Advertisement

Sarmaşık ile ilgili bilgi. Bulundukları yerleri güzelleştiren sarmaşıkların özellikleri, yetiştirilmesi ve türleri hakkında bilgiler.

Sarmaşık

Sarmaşık, (Lat. Hedera). Sarmaşıkgiller familyasından bir bitki. Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da doğal olarak yetişen 5 türü vardır. Yaz kış yeşil, tırmancıcı, çok yıllık bir bitkidir. Tebeşir Çağı’ndan beri yeryüzünde yetişir. Gövdesi üzerinde oluşturduğu ek kökler aracılığıyla ağaçlar, yüksek duvarlar üzerine sarılır ve tırmanır. Bu özelliği nedeniyle bir süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Çiçekleri şemsiye ya da demet biçiminde, yeşilimsi renkli ve kolay düşücüdür. Kış mevsiminin sonuna doğru verdiği meyveleri üzüm biçiminde, yuvarlak ve etlidir. İçinde tek tohumlu beş küçük çekirdek vardır. Sıcak ülkelerde yaşlı sarmaşık gövdelerinden elde edilen ve uyarıcı olarak kullanılan bir reçine zamk vardır. Türkiye’de yetişen 2 türü vardır; Adi ya da duvar sarmaşığı ve Kafkas sarmaşığı.

Sarmaşıkgiller,

(Lat. Araliaceae). İkiçenekliler sınıfının Şemsiyegiller takımından çiçekli bitkiler familyası. Genellikle tropikal bölgelerde yetişirler. Otku, çalı ve ağaç biçiminde yetişen ve bir bölümü tırmanıcı olan bitkileri kapsayan bir familyadır. Çiçekler şemsiye ve küre halinde kümeler oluşturur. Meyveleri üzümsüdür. Yeryüzünde 15 cins ve 800’den fazla türü yetişir. Türkiye’de ise 1 cinsi ve 3 türü bulunur. Tırmanıcı olarak yetiştirilir.


Leave A Reply