Sarojini Naidu Kimdir? Hintli Özgürlü Savaşçısı Şairin Hayatı Eserleri

0
Advertisement

Sarojini Naidu kimdir ve ne yapmıştır? Hintli şair Sarojini Naidu’nun hayatı, biyografisi, özgürlük mücadelesi ve eserleri hakkında bilgi.

Sarojini Naidu (1879-1949)

Bilim adamı, eğitimci ve felsefeci bir adam olan Aghoranath Chattopadhyaya ile şair eşi Barada Sundari Devi’nin 13 Şubat 1879’da Haydarabat’ta erkek evlatlarının ardından ilk kızları dünyaya gelir. Adını Sarojini koyarlar. Kültür dolu bir ev ortamında büyür Sarojini. Evleri müze ve hayvanat bahçesi civarında olduğu için her türden insanla karşılaştıkları bir mahallededir. Dilencisinden, âlimine, gökbilimcisinden, delisine kadar pek çok insanı o civarda görmek mümkündür. Evleri de dışarısı kadar renkli insanlara ev sahipliği yapar. Baba Aghoranath Nizam Koleji’nin kurucularından da olduğu için, Hindistan’ın önde gelen pek çok kültürlü insanını evlerinde misafir ederler. Annesi marifetli bir aşçıdır, mutfakları her daim lezzetli yemeklerle dolu ve beklenmedik misafirler dâhil herkese açıktır.

Sarojini Naidu

Evde üç kız kardeşi ve dört erkek kardeşi de olmak üzere, herkes pek çok dil konuşmaktadır. En büyük ağabeyi Virendranath onaltı dili rahatça konuşuyordur. Sarojini ise, Urdu, Telagu, İngiliz ve Fars dillerini rahatça konuşur. Ailedeki her çocuğun eğitimine özen gösterilir. Gelecek yıllarda Sarojini’nin kardeşlerinden Birendranath bir devrimci, diğer kardeşlerinden biri ise şair, oyun yazarı ve oyuncu olacaktır. Sarojini de kardeşlerinden geri kalmaz. Parlak bir öğrenci olarak Madras Üniversitesine giriş sınavlarında gösterdiği başarı ve birincilik nedeniyle ulusal alanda tanınır. On iki yaşındaki Sarojini’nin bu ünü özellikle genç bir kız olduğu için daha da etkili olur.

Eğitimi

Babası Aghoranath’ın Sarojini için gelecekle ilgili planları vardır. Onun başarılı bir matematikçi ya da bilim adamı olmasını arzular. Ancak küçük Sarojini’nin aklı şiirdedir, ingilizce şiirler yazmaya başlar. Babasının bir asistanıyla “Maher Muneer” adlı bir oyunu Farsça kaleme alır. Babası onun yeteneğini fark edince, bu yazdığı eserleri birkaç arkadaşına ve Haydarabat Nizam’ına da yollar. Bu gönderi Sarojini’nin hayatında farklılıklara yol açacaktır. Nizam eserlerini beğenince onu burslu İngiltere’ye yollar.

On altı yaşındaki bu gencecik kız İngiltere’nin en prestijli okullarından Londra’daki King’s Koleji’ne girer. Ardından Cambridge’teki Girton Koleji’nde öğrenim görür. O dönemde Arthur Simon ve Edmund Gausse gibi edebiyatçılarla da tanışma fırsatı bulur. Edmund Gausse’a şiirlerini gösterir. Ancak, Gausse şiirlerini beğenmez ve ona memleketinin dağlarını, tapınaklarını insanlarını anlatmasını tavsiye eder. Böylece, Hindistan’daki olayları ve hayatı resmettiği şiirler ortaya çıkar.

Advertisement

Evlenmesi

ingiltere’ye gitmeden önce Dr. Govindarajulu Naidu ile karşılaşır ve birbirlerine âşık olurlar. Ancak henüz On beş yaşındadır ve babası bu evliliğe öncelikle yaşının küçüklüğü ardından da Sarojini ve Govindarajulu arasındaki kast farkı nedeniyle karşı çıkar. Bu karşı çıkışta küçük kızlarının hassas bünyesinin de büyük etkisi vardır. İngiltere’ye eğitiminin yanı sıra gönderilmesinin ardında yatan bir diğer sebep de bu olur. İngiltere’de başarılı bir eğitim hayatı geçirse de sevgilisinden ayrı kalmak Sarojini için çok zor olmuştur. Orada genç sevgilisinden ayrılmanın zorluğu ve hissettiği yalnızlığı kaleme aldığı şiirler de yazar. 1898’de eğitiminin ardından Hindistan’a geri döner. Genç kız on dokuz yaşındayken iki sevgili evlenirler.

Dr. Govindarajulu saygın bir aileden gelmesine karşın Hindistan’daki kast sistemine göre daha alt sıralardadır. Oysa Sarojini ailesi kast sisteminin en üst tabakasındandır. Bu farklılığa rağmen ailesi evliliklerine karışmazlar, hatta babası tarafından Hindistan’a dönüşünde desteklenir ki, aslında bu olay devrimsel bir adımdır da. Sarojini ve Govindarajulu çiftinin mutlu bir evlilikleri olur. İlk oğlu Jayasurya’yı 1901’de dünyaya getirir. Ardından ikinci oğlu Ranadhira’yı ve iki kızı Padmaja ve Lilamani’yi kucağına alır.

Sarojini Naidu

Şiir Kitapları Basılıyor

1905’te şiirlerinden oluşan ilk kitabı “The Golden Threshold” basılır. 1912’de “The Bird of Time” ve aynı yıl “The Broken Wing” isimli şiir kitapları yayınlanır. Eserleri Hindistan ve İngiliz okuyucularını derinden etkiler. Şiirleri coşkulu, zengin tasvirlerle dolu ve müzikaldir, ideal aşkı, ayrılığı, uzaklığı, hayatın gizemini ve ölümü işler şiirlerinde.

Kadın Hakları Savaşı

Hindistan Britanya’nın işgali altındadır. Bu nedenle 1904’te Bombay’da düzenlenen Ulusal Kongre’nin ardından 1800’lerin sonundan itibaren yükselen ulusal bağımsızlık rüzgârından o da etkilenir. Gopal Krishna Gokhale, Rabindranath Tagore, Muhammad Ali Jinnah, Annie Besant, C.P.Rama Swami Iyer, Jawaharlal Nehru gibi isimlerle etkileşimde bulunur. 1914’te ise, Londra’da Mahatma Gandhi ile tanışır. Ama henüz Gandhi ile tanışmadan ulusal mücadelede savaşmaya başlamıştır bile. Kadınların içinde bulundukları ikincil durumdan kurtulmaları için onlara seslenir. Onlara mutfaktan çıkmalarını söyler. Şehir şehir gezerek kadın haklarından bahseder. Hindistan kadınlarının öz saygılarını kazanmaları için mücadele eder.

Hindistan Kadın Derneği’nin kurucuları arasında yer alır. Gandhi’nin en büyük destekçilerinden biri olur. Onunla omuz omuza Müslüman ve Hindu kültürlerinin bir arada ve barış içinde yaşaması için birlikte çalışırlar. Hindistan Sivil Direniş Hareketi’nin başrolündedir artık. Bu uğurda beş kez hapse atılır. Gandhi ve diğer liderler de aynı kadere mahkûm olurlar. 1925’te Kanpur’daki Hindistan Ulusal Meclisi’nin ilk kadın başkanı olur. 1942 yılında yirmi bir aylığına Gandhi ile birlikte hapse girer. Ülkesinde ve yurt dışında diyar diyar gezerek, bağımsızlık hareketinin haklılığını anlatır. Elçi olarak Güney Afrika’ya, pek çok Avrupa ülkesine ve Amerika Birleşik Devletlerine gider. Halk arasında onun adı artık “Bharatiya Kokila” (Hindistan’ın Nightingale’i)’dır. Mükemmel bir hatip, şair ve özgürlük savaşçısı, Hindistan politikası içinde yer alan ilk kadın, ülkesinin yetiştirdiği en önemli insanlardan biri olan Sarojini Naidu, 2 Mart 1949’da vefat eder.

Advertisement


Leave A Reply