Seramid Nedir? Cilt Bakım Ürünlerde Kullanımı ve Yararları

0
Advertisement

Seramid nedir, nasıl üretilir? Cilt bakım ürünlerinde seramidin fonksiyonları nelerdir, ne işe yarar, kullanımı hakkında bilgi.

kozmetik ürünleri

Güzellik ürünlerini cildinize düzenli olarak uygularsanız, seramid kelimesini duymuş olabilirsiniz. Bu, cildinizi nemlendirmeye, yumuşatmaya ve genellikle canlandırmaya yardımcı olan cilt bakım kremlerinde hayati bir bileşen haline gelmiştir. Ancak seramid aslında cilt hücrelerinizde kalıcı olarak bulunan bir moleküldür.

Seramid Açıklaması

Seramid, steroller ve yağlar gibi doğal olarak oluşan moleküllerden oluşan bir lipit molekülüdür. Lipidin üç fonksiyonunu vardır – hücren zarının yapısının bir parçasını oluştururlar, enerji depolarlar veya hücrelerdeki sinyal eylemlerini oluştururlar. Seramid yapısal ve sinyal veren bir moleküldür. Sfingosin adı verilen bir yağ asidinden oluşur ve büyük konsantrasyonlarda hücrelerin zarında bulunur. Bu hücreler cildinizin yüzey tabakasında bulunabilir. Seramid lipitleri cildinizdeki su kaybını sınırlar ve cildinize nüfuz eden zararlı maddelere karşı bir bariyer görevi görür.

Programlanmış hücre ölümü

Seramid proapoptotik bir moleküldür, yani apoptoz uyarıcıdır. Apoptoz, o hücre içindeki bir programın neden olduğu programlı hücre ölümü türüdür. Bu süreç, dokunun gelişiminde temel bir işlevdir. Seramid ayrıca hücrelerin çoğalmasına, büyümesine ve yer değiştirmesine neden olur.

Güzellik ürünleri

Seramidler cilt bakım ürünlerinde yaygın bir bileşen haline gelmiştir. Yaş ilerledikçe, seramidlerin etkinliğini azalır. Yani daha kuru ve pürüzlü ciltlerin yanı sıra kırışıklıklar da ortaya çıkar. Seramid cilt ürünleri, ciltteki hidrasyonu arttırmayı ve nem bariyerini güçlendirmeyi amaçlayan doğal veya sentetik seramidler içerir. Bunun cildi pürüzsüz yaptığı ve gençleştirdiği iddia ediliyor.

Advertisement

Üretim

Seramid üç yoldan biriyle üretilir. Enzimler seramidi benzer birçok molekülden üretirler. Başka bir yöntem sfingolipitlerin seramid oluşturmak için enzimler tarafından parçalanmasıdır. Son olarak, hücre zarından sfingomiyelin, sfingomyelinaz adı verilen bir enzim tarafından aktive edilen hidrolizden geçer. Hidroliz, bir molekülün suyla parçalandığı anlamına gelir – bu işlem seramid üretir.


Leave A Reply