Silikozis Nasıl Bir Hastalıktır? Nedenleri ve Belirtileri, Tedavisi Var Mıdır?

0
Advertisement

Silikozis nasıl bir hastalıktır? Nasıl meydana gelir, risk altında olan gruplar kimlerdir? Silikozis belirtileri nelerdir? Tedavisi hakkında bilgi.

silikozis

Silikozis nedir?

Silikozis, uzun bir süre çok fazla silika (silis) solunmasının neden olduğu bir durumdur. Silika, kum, kaya ve kuvarsda bulunan oldukça yaygın, kristal benzeri bir mineraldir. Silika, taş, beton, cam veya diğer kaya türleriyle çalışan insanlar için ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Silikozisin nedeni nedir?

Herhangi bir düzeyde silika maruziyeti silikozise neden olabilir. Üç tip silikozis vardır:

  • akut
  • hızlandırılmış
  • kronik

Akut silikozis, yüksek silika maruziyetinden birkaç hafta veya ay sonra oluşur. Bu durum hızla ilerler. Hızlandırılmış silikozis maruziyetten beş ila 10 yıl sonra ortaya çıkar. ronik silikozis, silika maruziyetinden 10 yıl veya daha fazla sonra ortaya çıkar. Düşük maruziyet seviyeleri bile kronik silikozise neden olabilir.

Silika toz parçacıkları akciğerlerde küçük bıçaklar olarak işlev görür. Bu parçacıklar burun veya ağızdan solunduğunda akciğer dokusunu yaralayabilen küçük kesikler oluşturur. Yaralı akciğerler de açılmaz ve kapanmaz, nefes almayı zorlaştırır. Silika solunumu akciğer kanseri de dahil olmak üzere kansere neden olabilir.

Advertisement

silika

Kimler silikozis riski altındadır?

Fabrika, maden ve duvar işçileri silikozis için büyük risk altındadır, çünkü işlerinde silika ile uğraşırlar. Aşağıdaki endüstrilerde çalışan insanlar en büyük risk altındadır:

  • asfalt üretimi
  • beton üretimi
  • kaya ve betonun ezilmesi veya delinmesi
  • yıkım işi
  • cam imalatı
  • duvarcılık
  • madencilik
  • taşocakçılığı
  • kumlama
  • tünel açma

Yüksek riskli endüstrilerdeki çalışanlar ve işverenleri silika maruziyetine karşı korunmak için adımlar atmalıdır.

Silikozis belirtileri nelerdir?

Silikozis ilerleyici bir durumdur, yani zamanla kötüleşir. Semptomlar yoğun bir öksürük, nefes darlığı veya halsizlik olarak başlayabilir. Diğer olası semptomlar şunları içerir:

  • göğüs ağrısı
  • ateş
  • gece terlemeleri
  • kilo kaybı
  • Solunum yetmezliği

Silikozis olması tüberküloz da dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonu riskinizi artırır.

Silikozis nasıl teşhis edilir?

Silikozis olduğundan şüpheleniyorsanız tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuz silikaya ne zaman veya nasıl maruz kaldığınız hakkında sorular soracaktır. Akciğer fonksiyonunuzu solunum fonksiyon testleri ile test edebilirler. Bir göğüs röntgeni sahip olabileceğiniz herhangi bir skar dokusunu test edebilir. X-ışınlarında silika izleri küçük, beyaz lekeler olarak görülür.

Advertisement

Bir bronkoskopi de yapılabilir. Bu prosedür, boğazdan ince, esnek bir tüp geçirmeyi içerir. Tüpe bağlı bir kamera doktorun akciğer dokunuzu görmesini sağlar. Doku ve sıvı örnekleri bronkoskopi sırasında da alınabilir.

Silikozis nasıl tedavi edilir?

Silikozisin spesifik bir tıbbi tedavisi yoktur. Tedavinin amacı semptomlarınızı azaltmak olacaktır. Öksürük ilacı öksürük semptomlarına yardımcı olabilir ve antibiyotikler solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olabilir. İnhalatörler solunum yollarını açmak için kullanılabilir. Bazı hastalar kanlarındaki oksijen miktarını arttırmak için oksijen maskeleri giyerler.

Silikozis varsa daha fazla silika maruziyetinden kaçınmalısınız. Sigara içmek akciğer dokusuna zarar verdiği için sigarayı da bırakmalısınız. Silikozisi olan insanlar tüberküloz (TB) için artmış risk altındadır. Silikozis varsa TB için düzenli olarak test edilmelidir. Bir doktor TB tedavisi için ilaç reçete edebilir. Şiddetli silikozis olan hastalar için akciğer nakli gerekebilir.

Silikoz için uzun vadeli görünüm nedir?

Geliştirilmiş iş güvenliği önlemleri sayesinde silikozis zamanla daha az yaygın hale gelmiştir. Bununla birlikte, silikozis hala ortaya çıkabilir ve şu anda bunun için bir tedavi yoktur.

Uzun vadeli görünümünüz, durumunuzun ciddiyetine bağlıdır. Hem hızlandırılmış hem de kronik silikozis de yoğun akciğer skarlaşması gelişebilir. Yara izi, akciğerlerin kana iletebileceği oksijen miktarını azaltarak sağlıklı akciğer dokusunu yok eder.

Silikozisin önlenmesi

İşçiler silika solumak için solunum maskesi adı verilen özel maskeler giyebilirler. Su spreyleri ve ıslak kesme yöntemleri silika maruziyeti riskini azaltır. İşyerleri İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi standartlarını karşılamalıdır. Buna uygun havalandırma da dahildir. İşverenler, havada fazla silika olmadığından emin olmak için şantiyelerde hava kalitesini izleyebilir. İşverenler teşhis edilen tüm silikozis vakalarını rapor etmelidir.

İşçiler, silika içerebilecek tozdan uzakta yemeli ve içmelidir. Ayrıca, ellerindeki tozları temizlemek için bu aktivitelerden herhangi birini yapmadan önce ellerini yıkamalıdırlar.


Leave A Reply