Söke Nerededir? Söke Nereye Bağlıdır? Özellikleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Söke nerededir? Söke hangi ilimize bağlıdır? Söke ilçesinin coğrafi özellikleri ile Söke ilçesinin tarihi hakkında bilgiler.

Söke - Aydın

Söke – Aydın (Kaynak : wikipedia.org)

Söke; Aydın İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 2 bucağı (<Güllübahçe, B ağar asi), 40 köyü vardır. İlin güneybatısında; kuzeyden Kuşadası, Germencik, doğudan Koçarlı, güneyden Yenihisar ilçeleri, güneybatı ve batıdan Ege Denizi ile çevrilidir.

Büyük bölümü ovalarla kaplı ilçe topraklarının en yüksek noktası, batıda Dilek Dağı’dır (1.046 m). Doğuda Subice ve Batı Menteşe Dağları eteklerinde, yükselti 750 m’ye iner. Dilek Dağı ve yarımadası, Ege Denizi’ne bir kol biçiminde uzanır. Büyük Menderes, ilçenin en önemli ırmağıdır. Kendi adıyla anılan ovada büklümler çizerek akar, denize döküldüğü yerde Dil Adaları, Dil Boğazı ve Dil Gölü vardır. Büyük Menderes’in aşağı çığırında yer alan Balat Ovası, ikinci büyük düzlüktür. Bafa Gölü (60 km2), ilçedeki önemli göllerden biri, eski bir körfez kalıntısıdır. Balat Gölü ise Muğla-Aydın il sınırındadır. Balat Gölü bir kanalla Büyük Menderes Irmağı’na ve yer altından denize bağlantılıdır. Günlük Körfezi, Akbük Limanı, Panayır Adası, Tekeağaç Burnu, Düz Burun, Dilek Yarımadası, ilçe kıyıları boyunca uzanır.

Akdeniz iklimi egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılıman ve yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 17-18°C, ortalama yağış tutarı 1.000 mm’ dir. Alçak kesimlerde ve eteklerde akdeniz çalı türleri (maki), yükseklerde kızıl-çam, defne, ardıç ağaçlarından oluşan ormanlar görülür. Ovada tarım yapılır. Ekonomi tarım, hayvancılık, endüstri, turizm etkinliklerine dayanır. Buğday, mısır, arpa, nohut, ayçiçeği, pamuk, susam, yerfıstığı, incir, zeytin, üzüm başlıca tarım ürünleridir. Tarım ürünleri ticareti, seracılık, sığır, koyun besiciliği, kıyıda dalyan balıkçılığı, endüstri (iplik, çırçır, yağ, sabun, ambalaj, çimento), turizm, öteki önemli gelir kaynaklarıdır. Zımpara taşı, linyit yatakları vardır.

İzmir-Muğla Karayolu üzerinde, Dilek Dağı eteğinde, deniz düzeyinden 65 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 50 km uzaklıktadır.

Tarih:

Yörede yerleşimin tarihi, İÖ 5.000’e kadar uzanır. Aydınoğulları Beyliği döneminde, Süleyman Şah tarafından dedesi Söke Bey adına kuruldu. 1868’de Aydın’a bağlandı. 16 Temmuz 1955’te meydana gelen depremde, 25 kişi öldü, 500 bina yıkıldı. Antik Priene ve Miletos kentleri; Bizans dönemi kalıntıları (gymnasium, tiyatro, kilise, tapınak, meclis binası, agora, Zeus Tapınağı); Menteşoğulları dönemi Türk hamamı, han, cami (1404), D idim Apollon Tapınağı (İÖ 6. yüzyıl) önemli tarihsel eserlerdir.

Advertisement

Leave A Reply