Stafilokok Nedir?

1
Advertisement

Stafilokok ne demektir? Stafilokok bakterilerin özellikleri ve çeşitleri nelerdir? Stafilokok neden olduğu hastalıklar, hakkında bilgi.

Stafilokok

Stafilokok; Yuvarlak biçimli ve mikroskopta üzüm salkımına benzer kümeler halinde görülen bakterilerin tür adıdır.

Çok sayıda stafilokok çeşidi vardır, ama bunlardan yalnızca yaldızlı stafilokok (Staphylococcus aureus), hastalık yapıcı özelliğe sahiptir. Yaldızlı stafilokok çok yaygın bir mikroptur. Sağlıklı kişilerin %30 ile %50’sinde eller üstünde, barsaklarda, burun ya da boğazda bulunabilir. Normal süt çocuğunun dışkısında da yaldızlı stafilokok bulunur. Doğrudan mikroskop incelemesiyle kolaylıkla ortaya konabilir; ayrıca, üretilmesi de kolaydır. Yaldızlı stafilokok, kendine özgü olan ve yaldızlı adım almasına yol açan altın sarısı renkte bir pigment salgılar. Gene kendine özgü bazı biyokimyasal tepkimeler gösterir; sözgelimi, oksalattı plazmayı pıhtılaştırır, özel bir ortamda mannit ya da mannitolü yıkar. Yaldızlı stafilokok, çakmak hastalığı (ya da impetigo), sivilce, apse, kan çıbanı, şirpençe, dolama, bağdokusu iltihabı, vb. birçok deri hastalığına neden olur. Bu enfeksiyonlar ağır kan iltihaplanmaları (septisemiler), kemik iltihaplanmaları ya da iç organ iltihaplanmaları (sözgelimi, kalp içzarı iltihabı, bağdokusu iltihabı, zatürre, zatülcenp) için bir giriş kapısı oluştururlar. Bu hastalıklar ivegen ya da süreğen bir evrim gösterebilirler.

Bazen stafilokokların yol açtığı ciddi besin zehirlenmeleri gözlenir. Bu zehirlenmelere, mikrop bulaşmış besinlerin, sözgelimi pastalar, salam, pastırma gibi çiğ ya da pişmiş etler, balık konserveleri, süt ve süt ürünlerinin yenmesi neden olur. Zehirlenme, zehirli besinin alınmasından ortalama 2 saat sonra başlar. Kişi mide bölgesinde şiddetli ağrılar hisseder, daha sonra kusar, karın ağrıları ve ishalden yakınır. Genellikle ateş yoktur; bu belirtiler birkaç saatte geriler.

Hastalık yapıcı streptokokların çoğunluğu, penisilini yıkan ve penisilinaz olarak adlandırılan bir enzim salgılarlar, bu nedenle normal penisilinlere ve ağızdan alman yapay penisilinlere duyarlı değildirler. Buna karşılık, yarı yapay penisüinler ve sefalosporinler ya da oligosakaritler gibi b&zı antibiyotikler, stafilokoklar üstünde etkilidirler. Ama antibiyotiklere karşı duyarlığın bir stafilokok grubundan öbürüne değişmesi nedeniyle bir stafilokok hastalığında kesin tedaviyi uygulayabilmek amacıyla bir antibiyotik çizelgesi (antibiyogram) yapılarak bu duyarlığın önceden belirlenmesi gerekir.

Advertisement

1 Yorum

  1. bilgilendirme için emeği geçenlere teşekkür ederim , benim kanda Staflikok Aureus çıkmış , daha önce 5 adet antibiyotik kullandım, lakin kurtulamadım, galiba antibiotike karşı güc kazanyormuş Staflikoklar, kesin tedavisi yokmu?

Leave A Reply