Sultan Ahmet Camii Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

İstanbul’un sembollerinden birisi olan Sultan Ahmet Camisinin genel özellikleri ile ilgili ilginç bilgiler veren yazımız. Sultan Ahmet Cami hakkında…

Sultan Ahmet Camisi

Sultan Ahmet Camii Hakkında Bilgiler

İstanbul’da aynı isim ile anılan semtte bulunan ve “Selatin Camilerinin (Sultanlar tarafından yaptırılan camilerin) en büyüklerinden, en güzellerinden biridir. Padişah I. Ahmet tarafından 1609 – 1616 yılları arasında Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırıldı. Yapılış sırasına göre 6. Selatin camisidir.

Caminin orta kubbesi dört fil ayağına oturtulmuş, dört yarım kubbe ile çevrilmiştir. Çok pencerelidir. İç duvarları 20.000’den fazla mavi İznik çinisi ile kaplıdır. Bu yüzden Avrupalılar bu camiyi “Blue Mosque” “Mavi Cami” olarak anmaktadırlar. Altı minaresinin dördü 3’er, 2’si ise 2’şer şerefelidir.

İstanbul’un simgelerindendir. En çok turistin ziyaret ettiği lokasyonların başında gelmektedir. Tarihi yarımada da bulunan Sultanahmet Camisi Osmanlı Mimar Sinan dönemi sonrası en önemli klasik eserlerinden birisi olarak kabul edilir.

İznik çinileri ile bezenmesi, yapının sanatsal ve mimari açıdan dikkat çekici en önemli özelliği olarak öne çıkıyor. Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileri ile bezeli olan Sultan Ahmet Camii çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılması sayesinde yapı sadece bir ibadethane olmaktan öteye geçmiştir.

Advertisement

Sultan Ahmet Cami

Sultan Ahmet Cami Hakkında İlginç Bilgiler

*** İstanbul’un Sultanahmet Camii, aynı zamanda Blue Mosque yani Mavi Cami olarak da bilinir. Neden Mavi Camii olarak adlandırıldığını merak ediyor musunuz? Dış cephesinde mavi ile ilgili bir ipucu olmadığı için camiye yaklaşırken şaşırabilirsiniz ancak içeri girdiğinizde ve çarpıcı mavi çinileri gördüğünüzde her şey mantıklı olacaktır.

*** Sultanahmet Camii, Ayasofya ile rekabet edebilecek İslami bir ibadet yeri inşa etmek isteyen Sultan Ahmet’in ismini almıştır. İki ibadet yeri şimdi ziyaretçilere olağanüstü mimarilerini sergilemek üzere yan yana duruyor.

*** Sultan 1. Ahmet, caminin inşaatına henüz on dokuz yaşındayken başlamıştır. Aslında, bu süreci bitirmek için çok istekliydi ve süreci hızlandırmak için çabaladı. Ne yazık ki, yirmi yedi yaşında tamamlandıktan bir yıl sonra öldü.

*** Bir medrese, hastane, han, okul, market, Sultan 1. Ahmet ve eşi ve üç oğlunun türbesi, orijinal cami kompleksinin bir parçasıydı ancak çoğu on dokuzuncu yüzyılda yıkıldı.

*** Camiler geleneksel olarak bir, iki veya dört minareye sahiptir. Sultanahmet Camii’nin altı minaresinin olması, camiyi eşsiz kılar.

Advertisement

*** Ana batı girişi kuzey girişinden çok daha büyük olmasına rağmen, ibadet etmeyenlerden caminin kutsallığını korumak için kuzey girişi kullanmaları istenmektedir.

*** Sultanahmet Camii’nin iç mekanları, bir zamanlar on yedinci yüzyılın vitraylarıyla doldurulmuş iki yüz altmış pencereyle aydınlatılıyor. Ne yazık ki orijinaller kayboldu ve yerine kopyaları yerleştirildi.

*** Ziyaretçiler, akşamları saat 9.00’da, belirli gecelerde Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olarak, tarihi bir anlatı ve ışık gösterisini izleyebilirler.

*** Caminin iç kısmı, yüksek tavanını kaplayan 20.000 mavi çiniye sahiptir. Bu fayansların en eskisi çiçekler, ağaçlar ve on altıncı yüzyıl İznik tasarımının ince örnekleri haline getiren soyut desenler içeriyor.


Leave A Reply