Sürekli Basınç Kuşakları Nasıl Oluşur?

0
Advertisement

Sürekli basınç kuşağı nedir, nasıl oluşur? Sürekli basınç kuşaklarının özellikleri, ocak ve temmuz ayı Dünya basınç haritaları.

Sürekli Basınç Kuşakları Nasıl Oluşur?

Sürekli basınç kuşakları yıl boyunca Yeryüzünde sürekli basınç kuşakları,

a) Termik Alçak Basınç Kuşağı:

Yıl boyunca yüksek sıcaklık koşullarının görüldüğü Ekvator çevresinde, yaklaşık 10° kuzey ve güney enlemleri arasında oluşur.

b) Dinamik Yüksek Basınç Kuşağı:

Her iki yarımkürede 30° enlemleri çevresinde oluşur. Dünya’nın kendi ekseni çevresinde dönmesiyle üst alize rüzgârlarının yönlerinde meydana gelen sapmalar sonucunda 30° enlemleri civarında alçalmalarıyla meydana gelir.

Hava kütlelerinin alçalmaları nedeniyle oluşan nem açığı, yağışın çok düşük olmasına ve bir kuşak halinde bu kesimlerde çöllerin oluşmasına yol açar.

Advertisement

c) Dinamik Alçak Basınç Kuşağı:

Kutup rüzgârları ile batı rüzgârlarının karşılaşma alanları olan 60° enlemleri çevresinde birbirlerine çarparak yükselmeleri sonucunda oluşur.

Bu kesimlerde görülen yükselici hava hareketleri nedeniyle her mevsim bol yağış alır. Bu nedenle bu kesimlerde yıllık sıcaklık ortalamalasının düşük olmasına karşın çok geniş alanlarda iğne yapraklı ormanlar oluş-muştr.

d) Termik Yüksek Basınç Kuşağı:

Kutupların çevresinde yıl boyunca düşük sıcaklıkların görülmesi nedeniyle oluşur.

Temmuz Ayı Basınç Dağılışı

Temmuz ayında Kuzey Yarımküre’de yaz yaşandığından başta Asya olmak üzere, Orta Kuşak karalarının iç kısımlarında termik alçak basınç alanı oluşur. Denizler üzerinde ise yüksek basınç alanları oluşur.

Güney Yarımküre’de kış mevsiminin yaşanması nedeniyle 30° enlemleri çevresindeki dinamik yüksek basınç alanı, alanını daha çok genişletmiştir.

Advertisement

Ocak Ayı Basınç Dağılışı

Ocak ayında kış mevsiminin yaşandığı Kuzey Yarımküre’nin iç kesimlerine yerleşen yüksek basınç alanları 30° enlemleri çevresindeki dinamik yüksek basınç alanlarıyla birleşerek geniş alanlarda bir antisiklon oluşmuştur.

Bu ayda Kuzey Yarımküre’de 60° enlemleri civarındaki dinamik alçak basınç alanı etkisini artırır.

Güney Yarımküre’de yaşanan yaz mevsiminin etkisiyle 30° enlemleri civarındaki dinamik yüksek basınç alanı etkisini azaltmıştır.


Leave A Reply